Column van Polly

WAAROM NIET 1 JULI SLUITING OVERSCHRIJVINGSTRMIJN?

Ik schrijf en roep het al enkele jaren: ,,Doe wat aan de overschrijvingstermijn voor amateurspelers.” Ieder jaar weer stelt de KNVB de terminale datum voor het overschrijven van amateurspelers vast op 15 juni 0.00 uur.

Vroeger moest je de zaken met de PTT regelen. Ik ken genoeg clubbestuurders die op de laatste dag ’s avonds laat naar Zeist reden om het overschrijfformulier op tijd in de bus te schuiven op het Bondsbureau. Tegenwoordig kan alles digitaal via Sportlink.nl. Je kunt het inderdaad vijf voor twaalf laten worden.

Eind mei eindigen de meeste reguliere competities, maar daarna worden er in het hele land nog nacompetities gespeeld. Als je pech (of juist geluk) hebt, moet je nog vier wedstrijden spelen, voordat er een eindresultaat bekend wordt.

Stel: je bent een talentvolle speler en je wilt graag bij je club blijven spelen, maar na de zoveelste degradatie wordt het wel allemaal een bezoeking. Ik kom wel eens bij clubs die ook bij degradatie de zaak relativeren: ,,In de derde of vierde klas wordt ook gevoetbald.” Maar bij de versterkte degradaties van de laatste twee jaar kan je club soms twee keer na elkaar degraderen ( bijvoorbeeld Full Speed, HMSH, sv Houtwijk, Van Nispen, Deltasport). Dan is de lol er snel af. Lager niveau betekent meer incasseren of uitdelen, minder kwaliteit arbiters en nog meer grensoverschrijdende vlaggenisten.

Sommige spelers willen wel op een bepaald amateurniveau blijven spelen. Als je club degradeert, zou je kunnen/mogen uitzien naar een club die op een hoger niveau speelt. Dan ben je echt niet direct een ‘clubhopper’. Je mag voor dat dilemma  best een week de tijd nemen om na denken, praten met je partner, met je oude trainer of je nieuwe trainers. En voor sommigen (laten we onze kop niet in het zand steken) is ook geld een mogelijkheid om zich te verbeteren. ,,Clubs betalen nooit, mensen erom heen des te meer.” Ik ken uit mijn omgeving een speler die bij een overgang naar een Vierde Divisie Club elke maand de huur van zijn woning zag afgerekend worden door zijn nieuwe club. Derde klas of Vierde Divisie? Dan moet je erg sterk in je sneakers staan.

Clubs die promoveren naar  een voor hen mogelijk iets te hoog niveau, zouden in die extra overschrijfperiode nog kunnen proberen om die versterkingen binnen te halen. Dat lukt niet als je één dag (of zelfs zoals verleden jaar geen dag) de tijd hebt. Als ik erover praat met spelers en clubs, zijn velen het met mij eens. Maar niemand doet wat of spreekt erover met afgevaardigden naar de KNVB. Stel met z’n allen eens concreet voor dat de overschrijvingstermijn met ingang van volgend jaar verloopt op 1 juli 00.00

Die 15 juni is een resultaat  van de psychoanalytische ‘Kwaaie-Apen-theorie’.

,,Ja, wij van WC-eend doen het zo, omdat we het altijd zo doen.” Het was eigenlijk altijd zo. Maar de tijd heeft niet stil gestaan. Als ik nu iets moet betalen via ING, staat het bedrag tien seconden later op de rekening van een ander. Cash geld, ik heb het niet meer in huis. Maar Jantje Beton hanteert nu ook een collectebus met QR-code.

Er is geen enkele goede reden om die termijn niet twee weken te verschuiven. Alle beslissingen zijn op het veld gevallen: de degradanten en de promovendi zijn bekend. De KNVB kan gewoon de indelingen maken. Die nieuwe indeling heeft namelijk niets te maken met welke spelers bij welke club gaan spelen. Er is sprake van een vastgeroeste organisatiecultuur, die niet wil veranderen, omdat “we het altijd zo gedaan hebben.”

N.B. Het vijf apen-experiment zou tekenend zijn voor allerlei rituelen in organisaties. Deze gewoonten in organisaties, ook wel organisatiecultuur genoemd, vinden plaats zonder er vraagtekens bij te stellen. Het is bijvoorbeeld nu eenmaal op dit kantoor de gewoonte dat iedereen strak in pak komt en waag je je in een spijkerbroek, dan blijft dit niet onopgemerkt en word je erop aangesproken. Toen ik in 1970 voor de klas kwam, was lang haar, een baard en een trui ‘not done’ zei het Hoofd der School.
Kom op KNVB, wees eens wat flexibeler. Trek je spijkerbroek aan

 

Lees verder