Column van Simon Taal

Het Haaglanden Voetbal Toernooi, vroeger bekend als Haagse Courant Cup, heeft weer een aanvang genomen en ik mocht optreden als scheidsrechter bij de Onder 23-elftallen van sv Erasmus en Oliveo!

Het werd een heerlijk avondje, ondanks het feit dat het nog geen 5 december was! Een eerdere ontmoeting van het eerste elftal van de club aan de Erasmusweg was voor mij niet prettig verlopen, zonder dat de thuisclub hier schuld aan had overigens. De wedstrijd van de Onder 23 dinsdagavond was echter van een heel ander kaliber er werd open en positief gespeeld met het collectief van Oliveo aan de betere hand, maar individueel was sv Erasmus ook aardig gelijkwaardig! Daar zat hem nou net het verschil, Oliveo loste alles collectief op, waar sv Erasmus steeds trachtte met individuele acties de wedstrijd open te breken. Het werd uiteindelijk 3-4 voor Oliveo, maar sv Erasmus mocht zeker trots zijn op de geleverde prestatie.

WK

Aanstaand weekend gaat het WK  in Qatar van start en ik verheug mij erop! Al ben ik het met alle critici eens dat dit toernooi daar nooit gehouden zou mogen worden! De voetbalcultuur is daar op geen enkele wijze aanwezig en alle overige zaken (schendingen van mensenrechten en onderdrukking door een elitaire bovenlaag van minderheden en vrouwen) al verwijs ik dan naar de vorige keuzes bij het houden van grote evenementen in Rusland en China, waar men ook niet in zijn eerst leugen is gestikt! Ik zie Johan Cruijff zo nog fietsen bij de aanbieding van het bid van Nederland en België voor dit WK… Bijna kinderlijk zoals we ons daar presenteerden! Ingehaald door een grootmacht als Rusland in 2018 en Qatar in 2022!  Als we toen hadden geweten, wat we nu weten, waren beide landen nooit uitverkoren geweest, mag ik hopen! De zakken van de bestuurders van toen zijn toen echter ook ruimschoots gevuld denk ik! Verder is het heel onnatuurlijk om in dergelijke klimatologische omstandigheden te voetballen! Airconditioned stadions hoe verzinnen ze het…!

Onze bondscoach heeft weer op zijn ongeëvenaarde wijze zijn keuzes gemaakt bij de samenstelling van zijn elftal. De keeper die lang de nummer één leek te gaan worden, zal nu in de radio en televisiegids moeten zoeken naar de uitzendtijden van de wedstrijden van het Nederlands Elftal, zodat hij thuis op de bank naast zijn (ex)vrouw de wedstrijden van zijn collega’s kan gadeslaan! Het kan verkeren…, zei ooit Bredero!

Los van de menselijke kant van de zaak, kan ik me wel vinden in die keuze. Bijlow is dan weliswaar geen Courtois, maar voor mij wel de doelman met de meeste potentie! Verder vind ik de selectie er wel logisch uitzien, al ben ik wel benieuwd hoe Louis het ‘probleem’ Blind gaat oplossen! Verdedigend altijd te laat, maar aanvallend juist de versneller en creatieve geest die we nodig hebben! Welke keuzes er ook gemaakt worden, altijd zijn er wel voor-en tegenstanders! Vaak ook met een gekleurde bril, die meestal de kleuren van hun eigen club als glazen draagt! Gelukkig hebben we Louis, de alwetende…, geen spoortje van twijfel heb ik aan hem kunnen ontdekken! Zelfs als hij zichzelf tegenspreekt, doet hij dat met zo’n overtuiging dat kritiek doodslaat als een lauw biertje. Ondanks alle tegens hoop ik dat dit WK een kentering zal brengen voor de vele duizenden arbeidsslaven en de andersdenkenden in Qatar, al heb ik daar een hard hoofd in!

SIMON TAAL

Lees verder