Column van Polly: No Louis, ,,We cannot com so far”

Wie Aloysius Paulus Maria heet, moet natuurlijk wel katholiek gedoopt zijn. En in het eerste en laatste kerstvoetbaltoernooi dat ooit gehouden wordt, wil Louis de Nederlandse bevolking een hart onder de riem steken in deze depressieve tijden: het verdwijnen van Zwarte Piet, oorlog in Oekraïne, de energiecrisis, klimaatproblemen etc. Advent betekent hoop op de komst van de Verlosser. Maar Louis heeft al jaren geleden het geloof in God opgegeven. Die is alleen in zichzelf gaan geloven.

Engels

Tijdens de meeste persconferenties geeft Louis aan dat we wereldkampioen zouden kunnen worden. In Qatar sprak hij de legendarische oneliner: “Yes, we can come an end.” Louis heeft op het Sint-Nicolaaslyceum (!) in Amsterdam gezeten, op de HBS nog wel, examen in 1968. Dat pleit niet voor zijn docent Engels destijds.

Eén jaar eerder haalde ik mijn HBS-A diploma in Vlaardingen en ik probeer het dus ook maar: “No Louis, we cannot come so far.”  Met excuses aan mijn overigens voortreffelijke leraar Engels.

Zwakste poule

De Verlosser Louis wilde de donkere dagen voor de komende kerst wat hoopvoller maken, maar ik vrees dat Holland al na de volgende ronde gewoon het vliegtuig naar huis neemt. Advent betekent in het Latin “komst”. In dat geval terugkomst. Nederland heeft het geluk gehad dat het in de zwakste poule van het WK was ingedeeld. De drie wedstrijden hadden voor een titelkandidaat in vorm drie frisse overwinningen moeten betekenen; het werden gewoon drie futloze wedstrijden, waarin alleen Gakpo enige vorm toonde, wat natuurlijk helemaal te danken was aan Louis.

Jonge creatieve spelers

Maar de grote Lowieke spreekt zichzelf steeds tegen. Hij geeft bankspelers een dag vóór de wedstrijd hoop op speeltijd die de volgende dag de hele wedstrijd naast Edgar Davids moeten zitten, maar door zijn donkere bril weet die niet wie het zijn. Wat moet je als supporter denken van wissels als Vincent Janssen, Koopmeiners en Wout Weghorst, die een kwartier voor tijd invallen tegen de zwakste tegenstander van het toernooi, inderdaad niet meer dan een stelletje rijk betaalde amateurs. Dat is blijkbaar schaamteloos Plan B presenteren..

Waar zijn die jonge spelers die zo nodig voor de creativiteit opgeroepen werden en de hiërarchie in de kleedkamer moesten doorbreken? In een gelopen wedstrijd tegen een heel zwak team kun je zonder problemen een aantal jonge spelers WK-ervaring laten opdoen. Malacia voor de eeuwig langzame Blind, Xavi Simons voor de onzichtbare Depay, Jeremie Frimpong voor de steeds meer aan de backplaats gekluisterde Dumpfries. Geen schim meer van voor het WK. Wingbacks waarzo?

Poulewinnaar

We zijn poulewinnaar en staf en spelers doen in Qatar net alsof het een wereldprestatie is. Niet dus, gewoon een wanprestatie. Het doet pijn aan je ogen als je ernaar kijkt.

Oud-international van België, Marc Degryse, vindt de wedstrijden van Oranje te saai om naar te kijken. ,,Van Gaal denkt dat we allemaal nog in Sinterklaas geloven. Zodra ze een echt voetballand treffen, gaan ze eruit en is het ballonnetje van Louis doorgeprikt.” Zo dat is nog eens een statement, Valentijn.

Voetbalcowboys

De voetbalcowboys van Trump zijn nu dus de volgende tegenstander. Tegen een elftal waarvan ik alleen Dest en de zoon van Weah bij name ken, zou een overwinning mogelijk moeten zijn, desnoods na het nemen van strafschoppen met Noppert in de hoofdrol. Die wordt door Louis ineens als een topkeeper genoemd.

Maar gezien de fitheid van de VS-spelers en de sloomheid van Holland zou een verrassing best mogelijk kunnen zijn. Tegen de Amerikaanse damestoppers van Megan Rapinoe en Alex Morgen zouden ze vrijwel kansloos zijn en een betere reclame voor LHTB-people zou er in dat geval niet gemaakt kunnen worden.

Dan valt het lullig kleine speldje van onze minister van sport, die Helder blijkt te heten, echt in het niet, zeker nadat deze week de organisator van het toernooi openlijk toegaf dat er toch minstens 400-500 Nepalezen bij de stadionbouw om het leven zijn gekomen. Dat is niet 3, mijnheer Infantielo, maar 3. Van machtsverheffen weten ze in Qatar trouwens alles. Over een jaar, als alle politieke commotie en comedy voor de bühne voorbij is, blijkt het zelfs 37 te zijn.. Kom je aardig in de buurt van 6500 van Amnesty International. En Infantino haalt het WK van 2030 gewoon weer naar een fout land, namelijk Saoedi-Arabië.

Gezien de energieke inzet van de cowboys kan het dus heel goed mogelijk zijn dat Holland deze wedstrijd verliest. Ik zal in ieder geval een groot deel van de wedstrijd missen, want mijn ‘clubwatchersclub’ speelt uit tegen een Haagse ploeg en dat duel begint zelfs om 15.00 uur. Misschien is dat helemaal niet zo erg, want het scheelt mij waarschijnlijk een portie ergernis, omdat Louis met dezelfde onvolprezen tactiek de Amerikanen gaat bespelen. Arme Daley..

Rotterdam

In dat geval van uitschakeling rijd ik zondagmiddag naar Rotterdam Airport als de ploeg als geslagen honden terugkomt. Ik doe een Regenboog-speldje op mijn Tommy Hilfigger Hoodie en sla in de kleine aankomsthal mijn hand voor mijn mond als teken van protest. Naast me staat Valentijn, met een Gillette-scheermes. Ik hou m’n kleinzoon vast die een handtekening wil vragen van Memphis. Die van Blind wil hij niet.

Waarom vliegen naar Rotterdam? 0mdat die stad al had aangeboden om WK-winnaar Oranje te huldigen op de Coolsingel. Ja, Aboutaleb kan dat makkelijk beloven, want Marokko wordt eerder kampioen dan Holland. Mocht dat trouwens het geval worden, dan heb ik liever dat de aanhangers in het koude water van de Hofpleinvijver springen dan Afrikaans vuurwerk op het Stadhuisplein afsteken. Een tonnetje of wat schade kan Stad Rotterdam er nog wel bij hebben. KuipCity gaat toch al niet door.

Of Argentinië

Mocht Nederland per ongeluk, met geluk of glansrijk de Trumpboys verslaan, dan is een week later de volgende tegenstander de winnaar van Argentinië-Australië. Dan is het zeker het einde van het Qatarese avontuur. Tagliafico en Martinez hebben nog een appeltje te schillen met de Ajax-kleedkamerhiërarchie van Daley Blind.

Het kan natuurlijk niet, maar als Nederland de Argentijnen verslaat, wacht Brazilië. Dan is het toch zeker afgelopen. Dat wordt lachen Anthony tegen Daley, of mag dan ineens het schoppertje Malacia die circusartiest temmen?

Einde verhaal

Maar stel dat ik het helemaal mis heb, stel dat Nederland, (nee sorry Louis van Gaal) wereldkampioen wordt, dan schrijf ik een open brief met excuses aan Louis op Haaglanden Voetbal. Nog vóór de kerst ga ik naar Canossa, in dit geval op de fiets naar Casino Rijswijk en bied ik Ton Beije mijn ontslag aan als columnist èn voetbalverslaggever bij Haaglandenvoetbal.nl. Dan heeft het WK voor veel volgers van mijn geschrijf op die site toch nog een plezierig einde.

Dan heb ik namelijk helemaal geen verstand van voetbal en durf ik me nergens meer in Den Haag e.o op een voetbalveld te vertonen. Dan ga ik voortaan zaterdags winkelen in de Mall in Leidschendam met mijn ‘lieve vrouwtje” (citaat gepikt van Louis)

“But I hope so much it will not come so far.”

 

Lees verder