Column van Polly: ‘Winnaarsmentaliteit’

Na de verschrikkelijkste en meest irritante bekerfinale van deze nog korte eeuw, sprak de verliezende coach John Heitinga op de persconferentie: ,,Ik heb gelukkig weer de winnaarsmentaliteit op het veld gezien.” Wanneer hij daarmee bedoelde dat de meest ongeloofwaardige schwalbes, rollebollende profvoetballers, schoppende bewegingen en vooral gezeik, gejank en gemekker tegen elkaar en tegen een incapabele scheidsrechter bij topvoetbal horen, dan is het slecht gesteld met onze vaderlandse trots die in 2019 veel Europese harten veroverde.

Feyenoorder genoot van Ajax

Zelfs als Feyenoord-aanhanger kon ik destijds van Ajax genieten en ik had er flink de pest in dat ze door onnozel tijdrekken van Onana door The Spurs werden uitgeschakeld. Die domoor had net een kalmeringsmiddel ingenomen van zijn zwangere vrouw.

Op dat moment zat ik op mijn hotelkamer in mijn geliefde Torremolinos. Beneden mij was een Engelse pub, maar ik drink geen alcohol en zat op mijn tablet te kijken naar de halve finale. Moeder de vrouw keek naar Chateau Meiland. De gestreamde beelden op mijn tablet komen ongeveer een minuut later beschikbaar en toen ik beneden een hard gejuich hoorde, dacht ik dat Ajax in de finale zat. Maar het waren, bleek een minuut later, de juichkreten van de Engelsen die een paar seconden voor tijd 3-3 maakten. Daar ging het volgens mij al fout met Ajax.

Mafkezen

Wat er nu resteert, is een stelletje mafkezen met aanvoerder Tadic voorop, die aan het einde van dit seizoen de Voetbal Oscar verdient voor de slechtste mannelijke bijrol. Hoewel, hij heeft concurrentie van Davy Klaassen. Wat is er met die aardige bijna kalende middenvelder gebeurd? Was het die aansteker die in de Kuip werd gegooid?  Daarvan heeft Klaassen blijkbaar het heel korte lontje overgehouden. Bij elk opstootje wil hij laten zien dat hij binnen een paar jaar Rico Verhoeven gaat uitdagen. Begin met Badr Hari zou ik zeggen. Boef Alvarez heeft inmiddels tien gele kaarten op zijn rekening staan en daar konden zeker drie rode kaarten van gemaakt worden. Maar de zo heldhaftige VAR tijdens het WK, Pol van Boekel die met zijn ingrepen Makkelie van de finale beroofde, is in de Arena vreemd genoeg opmerkelijk milder. Alvarez schopt harder tegen schenen, knieën en enkels dan tegen een bal van elf meter. Ja, en dan verdien je daar een paar miljoen mee. Gauw naar AS Roma met die winnaarsmentaliteit.

Dorpsidioten

De bekerfinale was niet alleen een schande voor het oog, maar ook voor het voetbal. Zelfs PSV gedroeg zich minder Brabants dan anders. Ook mekkeren en rollebollen, maar Luuk de Jong moet zeker niet proberen Tadic na te apen. Als de personen langs en op het veld zich gedragen als doorgedraaide dorpsidioten in de films van Sylvester Stallone, zoals die van Getafe, Atletico Madrid en mafkeizer Mourinho, wat kan je dan verwachten van het publiek? Die worden door de capriolen van trainers en spelers dol gemaakt. Ze gooien aanstekers, steken gevaarlijk vuurwerk af (Ik ben ook nog nooit gefouilleerd bij Feijenoord, te oud vermoed ik), lege of volle bekers met ondrinkbaar bier (Die wil je best wel wegsmijten) in de richting van het veld gooien. Een achtjarig jochie (in het bijzijn van zijn vader) gooit een leeg bekertje, want dat doet zijn vader al zolang hij mee mag naar het stadion, een MVV-supportert leegt zijn plastic glas in de richting van een scorende speler van de tegenpartij en hup, we gaan weer een kwartiertje naar binnen. Je kan die supporters als hoofdcoach van een topclub natuurlijk best prijzen om hun winnaarsmentaliteit of is het juist verliezersmentaliteit?

Kuipschade

De schade aan de Kuip was zondag weer groot. Het stoeltjes afbreken is een favoriete hobby van de toeschouwers met een winnaarsmentaliteit. Trouwens dat deden de PEC-supporters vorig jaar bij Sparta ook toen ze daar degradeerden. Ik kon ze nauwelijks ontwijken. Waarom steek je tegen een bejaarde supporter als ik een middelvinger op? Ik kende die door gesnoven jongens niet eens.

Door de recent aangebrachte vangnetconstructie in de Kuip bleef de mooiste grasmat van Nederland gelukkig gespaard. Who pays the ferryman? Is het niet beter de bekerfinale voortaan bij SV Spakenburg af te werken, al schijnen die supporters daar wat problemen te hebben met buitenlandse inbreng op het veld.

De glimlach van een kind

Met profvoetbal heb ik al moeite met die winnaarsmentaliteit. Ik zie nog maar zelden in een wedstrijd een lach op het gezicht, ja die kleine wisselspeler van Feyenoord Paixao. De betekenis van zijn Portugese naam is ‘passie, hartstocht.’ Zou dat niet een beter woord zijn, John Heitinga bij de eerstvolgende overwinning?

De wortels van het kwaad diep

In mijn bijbaan als voorzitter van het Westlands schoolvoetbal was ik in april jl. natuurlijk aanwezig bij de finales in Maasdijk. Het betreft hier voetbal van jongens en meisjes van ongeveer11 of 12 jaar, die een jaar later op het voortgezet onderwijs zitten.

Bij één van de poulewedstrijden stonden twee ‘leiders’ langs de kant die zich verbaal misdroegen. Zelfs verwensingen aan Onze Lieve Heer waren te horen als één van de pupillen een kans miste. Als het onderwijzers waren, dan zouden ze meteen geschorst moeten worden. Ik denk daarom dat het ‘ingehuurde ex-voetballers en misschien bonusvaders” waren die de leerlingen wat winnaarsmentaliteit moesten bijbrengen. Ze moesten de finale halen. Maar ze stonden helaas achter, dus verbaal ging er een schepje bovenop. Ik stond op het punt in te grijpen en de scheidsrechter te adviseren die poulewedstrijd te stoppen. Toen sloegen twee spelertjes uit dezelfde klas elkaar voor ‘de bek.’. De aangewezen arbiter maakte meteen een einde aan de partij, wat hem op een heuse reprimande van de ‘leiders’ kwam te staan. Gelukkig had hij er schijt aan. Hij mocht van de organisatie als beloning de finale fluiten, die overigens heel sportief verliep. Het lijkt mij dat er op die ene school iets gedaan moet worden aan verliezersmentaliteit of burgerschapskunde. Ik zou mijn kind op een andere school doen.

Rolmodellen

Maar komt de ellende niet allemaal door de Mourinho’s, de Klops, de Simeones, de Tuchels of dichter bij huis de Velasquezjes (Fortuna Sittard), nu dus ook de Heitingaatjes?

En om over na te denken. Ik zie ze ook in het amateurvoetbal in de buurt. Ik ga hier geen namen noemen: ze moeten zelf maar in de badkamerspiegel van hun vrouw kijken. Misschien ligt er ook een kalmerend plaspilletje van hun al of niet zwangere partner op de plank. Neem thuis een handjevol, voordat je in de dug-out  plaatsneemt.

Kaartentsunami in 2E

Het aantal uitgedeelde kaarten in de tweede klasse E nadert drie wedstrijden voor het einde van de ‘gewone’ of liever de ‘zeer abnormale’ competitie de 600 (waarvan 35 direct rood). En ik weet zeker, dat we dat streefgetal van 600 nog met gemak gaan halen.

Het aantal rode kaarten had er trouwens één minder kunnen zijn. In de zeer sportieve wedstrijd van RKDEO-HVC’10 sloeg invaller Donny Paats in een reflex de bal achter de lijn uit het doel. Gewoon een doelpunt dus, maar de scheids gaf een strafschop en Paats een rode kaart. De stand was 5-1 en het was blessuretijd. De aanvoerder van HVC’10, Michael van den Bos, probeerde Donny een rode kaart te besparen door tegen de scheids te zeggen: ,,Geef gewoon een doelpunt. Kan rood achterwege blijven.” Voorbeeldje van een prima ‘verliezersmentaliteit’. Die werd helaas niet beloond door de dienstdoende arbiter.

Lees verder