Column van Polly

De Club wikt, maar de KNVB beschikt over degradatie!

Ruim op tijd heeft de KNVB in zijn wijsheid de versterkte promotie-/degradatieregeling bekend gemaakt. Dit zinnetje is voor de lezers die mij kennen satirisch bedoeld. Pas één week voor het competitiebegin werden de eisen voor promotie en degradatie in de districten openbaar gemaakt op de KNVB-website.  Weer zullen veel clubs in de eerste tot en met de vierde klas bibberen.

Eerste tegenvallers?

De oefen -en bekerwedstrijden zijn achter de rug, hoe zijn de ladingen nieuwe (lees ‘vaak gekochte’ – nee hoor, wij betalen niets, ammehoela) spelers geland in hun nieuwe omgeving? Zijn de nieuwe trainers veelbelovend begonnen of nu al à la Maurice Stein door de mand gevallen? Ik weet van een aantal overstappers dat het (kunst)gras van de buren toch niet zo groen is, als het er vóór 15 juni uitzag. Maar ja, als de trainer zo slim geweest is je in een bekerwedstrijd een kwartiertje invalbeurt te gunnen, dan lig je voor een jaar vast in een onveilige omgeving. De op 14 juni kwart voor tien uur ’s avonds door de verenigingsmanagers beloofde basisplaats, zagen de trainer, de assistent-trainer, de elftalleider, de videoanalist en de vrouwelijke fysiotherapeute toch niet zitten. Er zit niets anders op dan in het tweede elftal te hopen op een flink aantal schorsingen en blessures (het liefst een te opereren kruisbandje, een enkel- of een liesbreuk) in het eerste. Grijp je kans na de kerst. Je hebt ruimschoots de tijd om je heen te kijken naar welke club je volgend seizoen kunt verkassen. Ook te hopen dat een sponsor die je geld had beloofd niet failliet zal gaan of van iets beschuldigd wordt, volgens het AD van vorige week.. Er zullen de afgelopen weken intussen vast meer spelers hun overschrijving hebben ingetrokken dan mij bekend is. Home sweet home.

Geen zondagvoetbal meer in West 2

Met een ‘leugenbriefje’ dat je werkgever ondertekent, kunnen zaterdagvoetballers in voorkomende gevallen overschrijving naar de zondag aanvragen. Ineens moet iemand op zaterdag werken, want de dochter van je baas is ongewenst zwanger geworden. Dat naar de zondag overstappen valt in de tweede klasse West II overigens niet mee. De enige twee zondagclubs in West 2 zijn ingedeeld in district West I (VFC en Antibarbari) en reizen in deze competitie maar liefst 1005 kilometer. Leuk uren in de bus voor een partijtje voetbal op zondag, terwijl je zaterdagavond bent gaan stappen.. Alhoewel, uitslapen van je roes kan in de spelersbus. Bij voorkeur op de achterbank. Tussenstop bij Mac Donald-Schiphol voor een vette lunch.

Zes degradanten in de tweede klas worden het er misschien wel vijf.

De schrik zit er bij de voetballers en trainers natuurlijk dit jaar weer flink in. Vanaf de eerste tot en met de vierde klas worden er weer vette lagen clubs afgeroomd. Neem de clubs van vorig seizoen in 2E, die het hele seizoen schrik hadden van de zes degradanten (drie direct en drie na de vrij kansloze nacompetitie) die in totaal naar de derde klas moesten afzakken. Dat waren HMSH, Full Speed, Concordia, Wilhelmus, CWO en HVC’10. De laatste drie clubs hadden dat zeker niet verdiend qua spelopvatting en verenigingsstructuur. De KNVB kon het dit seizoen nog dwazer maken. Maar komend seizoen in 2D met 13 clubs uit de omgeving is gekozen voor twee directe degradanten en drie zogeheten ‘herkansers’. Die herkansing is trouwens net als vorig jaar een tombola. Aan het einde van het seizoen worden zes tweedeklassers en twaalf derdeklassers weer in de mallemolen van de nacompetitie gegooid voor twee plaatsen in de tweede klas. Dat betekent een kans van 11 % dat je dat redt. Je zou niet eens mee moeten doen en je spelers alvast op vakantie laten gaan.

Zuid 1 vierde klas

Het meest absurde in de nieuwe regeling vindt plaats in het district Zuid I vierde klas. In die regio wordt in het komende seizoen een nieuwe vijfde klas ingesteld. Er zijn in Zuid1 acht vierde klassen (A t/m H). In elke klas degraderen maar liefst zes van de twaalf ploegen naar de nieuw te vormen vijfde klas. Direct en zonder nacompetitie. In totaal zal die vijfde klas in 2024-2025 dus bestaan uit 48 ploegen die wel over vier klassen van twaalf worden ingedeeld. De kans dat clubs als IJzendijke, Schoondijke, SV Sluis en buurman Cadzand, Stavenisse en vv Wemeldinge in klasse 5A zullen worden ingedeeld is dus 50 %. Schroef de ijzeren noppen maar weer onder. Het is d’r uit of je blijft erin. Het motto van Zeeland is toch “Ik worstel en kom boven.”

Degradatie, gele en rode kaarten

Vorig seizoen hield ik als HVC’10-clubwatcher in klas 2E bij hoeveel gele en rode kaarten in die klas werden uitgedeeld. In totaal waren het 592 gele kaarten en 37 direct rode. Ook nog een aantal gestaakte wedstrijden. Als ik er trainers of zelfs scheidsrechter mee confronteerde, schrokken ze er niet eens van. Ik ben daarom benieuwd hoe de Zeeuwse stammenstrijd in de vierde klas zal uitmonden. Gele en rode kaarten, blessures en gestaakte wedstrijden. Misschien ga ik ze wel tellen via Voetbal.nl.

En hoeveel van die 48 gedegradeerde clubs zullen zich in de Zeeuwse zomervakantie terugtrekken, omdat veel van hun spelers geen trek hebben in de vijfde klas. De suikerooms en verenigingsmanagers van derde en vierdeklassers zullen na de laatste competitiewedstrijd gedegradeerde en dus teleurgestelde spelers met briefjes en broze beloften naar zich toetrekken. De geschiedenis zal zich herhalen. De vijfde klas zal nooit een succes worden. In geen enkel district, zeker niet in Zuid 1.

Haaglanden Voetbal geen verslagen derde klas

Toen HVC’10 op 11 juni jl. onnodig naar de derde klas afgleed, wist ik nog niet dat Haaglanden Voetbal geen aparte verslagen van derde- en lagere klassers zou publiceren (maar wel overzichten van alle klassen). Ik mag nu alleen doelpuntenmakers doorgeven, wat afgelopen zaterdag niet zo spannend bleek. Anders had ook ik misschien overschrijving aangevraagd, ik kan toch niet thuis zitten op zaterdag. Mijn vrouw wil dat liever ook niet. Ik had geen overschrijving naar een regioclub aangevraagd vóór 15 juni, maar er kwam op mijn Samsung A53 ook geen telefoontje van een suikeroom of verenigingsmanager binnen. Ik wilde ook het groene gras van de buren een keer zien, ik wilde ook wel eens dat een jaar lang mijn hypotheek zou worden betaald. Af en toe schrijf ik er dan gratis een column bij. Goed, die valt niet bij iedereen goed in het pulletje. Maar ach, de mensen die mij kennen, weten dat dit satirisch bedoeld is.

 

Lees verder