Blikkie Terug Haaglanden Voetbal deel 3: Van de Pancho Bar tot Ben Peeters

||||

Deel 3: Van de Pancho Bar tot Ben Peeters

Mijn vader voetbalde nog een paar jaar bij VIOS, waarmee hij in 1962 als middenvoor de titel in de Derde Klasse en promotie naar de Tweede Klasse behaalde. Het was de gouden formatie van leider Jan van Laar, trainer Chris Jans en interim-trainer Rudi Steuer, met clubiconen als Jan Spaans, André Valentijn, Joop Willemse, Karel Waanders, Jan Harteveld en de legendarische doelman Emiel Trommel.

Historisch was de met 2-1 gewonnen beslissingswedstrijd met protesten en vechtpartijen tegen Bodegraven, in Leiden op het veld van Roodenburg, waar een hele trein VIOS-supporters naartoe ging. Daarna was er de promotiecompetitie met het Dordtse ODS en VCS en Kranenburg, de andere 3 kampioenen van de 4 Derde Klassen. ODS en VIOS waren de gelukkigen en promoveerden.

Foto: VIOS 1 in 1962 kampioen van de Derde Klasse en na promotiewedstrijden met ODS, VCS en Kranenburg gepromoveerd naar de Tweede Klasse, met leider Jan van Laar, interim-trainer Rudi Steuer, Hennie Krijgsman, Emiel Trommel, Jan de Bruin, André Valentijn, Jan Spaans, Wim Lindhout, Jaap Bodmann, Piet Moerman, Jan Harteveld, Joop Willemse, Herman Brands, Chris Willemsen senior, Gerard Kamphorst, Karel Waanders en Koos Colpa.

Mijn vader bouwde als 35-jarige nog een jaartje af in het tweede en ging toen nog even met wat vrienden bij de veteranen van VCS voetballen, onder supervisie van voorzitter en leider Puck van Beekum. Intussen was hij ook weg bij Rudolf Blik en na het volgen van enkele cursussen zoals dat tegenwoordig heet financieel adviseur geworden. Verzekeringen, assurantiën, financieringen, bedrijfskredieten, persoonlijke leningen en wat dies meer zij: daarvoor moest je bij mijn vader wezen. De meeste klanten die hij had, waren afkomstig uit het Haagse voetballeven, want iedereen kende hem en hij kende iedereen.

Café

De meeste zaken deed hij in het café, waarbij zijn favoriete etablissement de Pancho Bar was, op de Thomsonlaan. De twee onvolprezen gastheren Roel van der Meer en Loetje Wiekhart mochten zich dagelijks maar vooral aan het eind van de vrijdagmiddag verheugen op een grote hoeveelheid bekend Haags voetbalvolk. Daartoe behoorde ook Ben Peeters. De kleine Loosduiner, woonachtig in de Medemblikstraat en zelf voormalig voetballer van GDA, was hoofdtrainer van Feyenoord dat je toen nog met een lange ij schreef.

Foto: Feyenoord landskampioen en KNVB-bekerwinnaar in 1969, met voorzitter Guus Brox, trainer Ben Peeters, Ruud Geels, Cor Veldhoen, Eddy Pieters Graafland, Piet Romeijn, Rinus Israel, Guus Haak, Eddy Treijtel, verzorger Gerard Meijer, Theo Laseroms, Henk Wery, Over Kindvall, Wim van Hanegem, Wim Jansen, Coen Moulijn, Frans van der Heijden.

Hij was hard op weg om de Rotterdammers de dubbel te bezorgen en had de All Risks verzekering van zijn groene Volkswagen Kever ondergebracht bij mijn vader. Ze zaten aan één van de ronde eikenhouten tafeltjes die bedekt waren met Perzische kleedjes de polis door te nemen. Ongetwijfeld, want mijn vader was er niet vies van, kwamen de nodige kopstootjes voorbij, een biertje met een jong borreltje ernaast. Uiteraard waren er plakjes leverworst met piccalilly en niet te vergeten, want dat mocht toen nog in de kroeg, een lekker sigaretje, Roxy of Lexington.

Op zeker moment kwam mijn persoontje ter sprake. Mijn vader vertelde Ben Peeters dat ik het bij VIOS in de B1 niet slecht deed en veel doelpunten maakte. Wat niet anders kon met Loekie Willemse als rechtsbuiten en Karel Waanders als linksbuiten. Die gaven per persoon per wedstrijd gemiddeld 10 panklare voorzetten. Logisch dat je er als meest vooruitgeschoven aanvallertje wel eens eentje tot treffer promoveerde. De Feyenoord-trainer keek mijn vader even aan en zei dat hij de eerstvolgende wedstrijd zelf kwam kijken. Toen mijn vader mij dat ’s avonds aan tafel droogjes meldde, kreeg ik geen hap meer door m’n keel. (Wordt vervolgd)

Chris Willemsen is schrijver van onder meer het standaardwerk Blikkie Terug, Haagse voetbalcultuur van toen, zie de Webshop van Uitgeverij NSC (www.nscboeken.nl).

Lees verder