Column ADO Den Haag: Ademhalen, Doorzetten, Overleven

Ademhalen, Doorzetten, Overleven

Ik schrijf deze column met een enorme kater. Niet omdat ik gister te veel heb gedronken, maar vooral vanwege de twee wedstrijden die we in de afgelopen vijf dagen kregen voorgeschoteld van ADO Den Haag. Dat het slecht is, zeg maar gerust niet om aan te gluren, dat weten we inmiddels wel. Maar de urgentie dat er echt wat moet gebeuren lijkt te ontbreken. Zowel binnen als buiten de lijnen.

In een wedstrijd die zo verschrikkelijk slecht was als ADO-Emmen kun je niet zeggen dat één van beide elftallen dominant was.

‘Tegen Emmen waren we een uur lang dominant’, zegt Ruud Brood tegen de verslaggever van ESPN voor de wedstrijd van gisteravond. Dat is gewoon niet waar Ruud. In een wedstrijd die zo verschrikkelijk slecht was als ADO-Emmen kun je niet zeggen dat één van beide elftallen dominant was. Na afloop vertelde aanvoerder Marko Vejinovic dat de tweede helft tegen Groningen wel oké was. Dat ADO begon te voetballen. Ik snap dat dit interview twee minuten na de wedstrijd plaatsvindt, nog vol van emotie en adrenaline, maar een beetje meer zelfreflectie kan geen kwaad. Ik raad Vejinovic aan om goed te kijken naar Teun Koopmeiners (AZ) en Bram van Polen (PEC Zwolle) als ze een interview geven na een verloren wedstrijd.

Documentaire

Ik hoop dat dit gebrek aan zelfreflectie alleen voor de camera is en dat het in de kleedkamer wel knettert. Afgelopen zondag konden we in de ESPN-documentaire ‘Ademhalen, Doorzetten, Overleven’ zien dat dat onder de vorige trainer wel het geval was. Zowel Aleksandar Ranković als toenmalig assistent-trainer Richard Knopper gingen flink te keer in de kleedkamer. Ranković sloeg een bord bijna dwars doormidden en Knopper stond met grote ogen van heel dichtbij spits Jonas Arweiler de huid vol te schelden.

Binnen het veld mag het ook wel wat meer knetteren. Met een elftal van elf ideale schoonzonen ga je het niet redden.

Binnen het veld mag het ook wel wat meer knetteren. Met een elftal van elf ideale schoonzonen ga je het niet redden. Bij de positie van ADO op dit moment hoort vechtvoetbal, iets wat ADO historisch gezien goed ligt, maar op dit moment ontbreekt. Zondag komt Sparta op bezoek en het is pijnlijk om te zien dat de beste vechtvoetballer van Nederland bij de Rotterdammers speelt. Dat een man met geelgroen bloed door zijn aderen namens Sparta gaat vechten voor de punten. Als iets de laatste weken steeds meer duidelijk wordt, is het wel dat Tommie Beugelsdijk enorm wordt gemist.

ROGIER HEIMGARTNER

© Haaglanden Voetbal

(De inhoud van de columns komen voor rekening van onze columnisten. De redactie hoeft dus niet altijd de inhoud te ondersteunen).

Lees verder