Column ADO Den Haag: Alleen in Football Manager worden clubs zo geleid

Er is weer ouderwets stront aan de knikker bij ADO Den Haag. Die indruk krijg je overigens niet als je het bericht over de vertrekkende Martin Jol op de clubwebsite leest. Daar valt te lezen dat het Technisch Hart onder leiding van Jol een uitstekende selectie heeft afgeleverd. Nasser El Khayati was de kers op de taart en dus zit het werk van clubicoon Martin Jol erop.

Het meerjarenplan waar iedere nieuwe trainer en speler zich aan moet committeren telt dus niet voor de man die afgelopen mei nog sprak over een krachtige langetermijnvisie.

Achter de schermen speelt zich natuurlijk al jaren een crisis uit het boekje af. Iedereen die de club een beetje volgt is de tel wat betreft nieuwe spelers, waarvan een groot gedeelte inmiddels alweer ex-speler is, al maanden kwijt. En ook binnen de organisatie is er een enorme exodus gaande. En nu vertrekt dus Martin Jol, althans hij gaat verder in een andere functie. Het meerjarenplan waar iedere nieuwe trainer en speler zich aan moet committeren telt dus niet voor de man die afgelopen mei nog sprak over een krachtige langetermijnvisie. Hij verhuist na negen maanden naar het Zuiderpark om te werken aan het topsportklimaat. Ik voorspel dat Martin Jol hooguit naar het Zuiderpark gaat om zijn hond uit te laten, maar dat hij daar niet naartoe gaat om aan het topsportklimaat van de jeugdopleiding te werken.

Zoethoudertje

Het laatste kunstje van Jol was, volgens de officiële lezing, het aantrekken van Nasser El Khayati. Die transfer is een klassiek voorbeeld van een zoethoudertje. De resultaten zijn slecht, het rommelt binnen de club, het publiek begint zich te roeren, en dus presenteer je een clubicoon om de gemoederen weer enigszins tot bedaren te brengen. Dat één van de jonge talenten, Samy Bourard, hierdoor het veld moest ruimen richting Hongarije nemen ze dan maar op de koop toe. Afgelopen zomer was Bourard nog hét gezicht van het ‘nieuwe’ ADO. Hemel en aarde zijn bewogen om hem vanuit Eindhoven naar Den Haag te halen en een half jaar later vertrekt hij weer via de achterdeur. Ik zal wel weer een negatieve zeikerd zijn, maar ik begrijp helemaal niks meer van het aan- en verkoopbeleid van de club.

Afgelopen zomer was Bourard nog hét gezicht van het ‘nieuwe’ ADO.

De gang van zaken rond de transfers van El Khayati en Bourard is het zoveelste voorbeeld van het grote gokbeleid waar de club de afgelopen jaren mee bezig is. Normaal gesproken worden clubs alleen in het computerspel Football Manager op die manier geleid. Het enige verschil is dat je daar altijd opnieuw kan beginnen als je er een puinzooi van hebt gemaakt.

ROGIER HEIMGARTNER

(De inhoud van de columns komen voor rekening van onze columnisten. De redactie hoeft dus niet altijd de inhoud te ondersteunen).

Lees verder