Column ADO Den Haag: Discussies onder supporters emotioneel en soms grimmig

Laat ik deze week eens positief beginnen. Eindelijk was er dit weekend een goede pot eredivisievoetbal van ADO Den Haag te zien. De manier waarop ze de koploper negentig minuten lang het leven zuur hebben gemaakt is bewonderenswaardig. Helaas werd het goede spel door onoplettendheid in de defensie niet beloond met drie punten.

Het contrast tussen de ADO Den Haag-vrouwen, die met 1-1 gelijk speelden tegen koploper PSV, en hun mannelijke collega’s kon niet groter. Waar de vrouwen zich plaatsten voor de kampioenspoule is voor de mannen de nacompetitie om degradatie te voorkomen het hoogst haalbare. Ook de sfeer die er omheen hangt is niet te vergelijken. De vrouwenploeg van Sjaak Polak oogst niets dan lof, op ESPN was een uitgebreide analyse te zien van het powervoetbal van het elftal. De mannenploeg wordt pijnlijk genoeg alleen maar uitgelachen op de nationale televisie.

De vrouwenploeg van Sjaak Polak oogst niets dan lof, op ESPN was een uitgebreide analyse te zien van het powervoetbal van het elftal. De mannenploeg wordt pijnlijk genoeg alleen maar uitgelachen op de nationale televisie.

Glazenwasser uit Ypenburg

Die sfeer onder ADO Den Haag-supporters begint, met de degradatie in zicht, langzaam maar zeker het kookpunt te bereiken. Waar dit zich normaal gesproken uit in een kolkend stadion waar al scheldend, tierend en bier drinkend alle ergernis gebotvierd kan worden, verplaatst de frustratie zich nu naar social media. Met name op Twitter en supportersplatform Club Achter de Duinen beginnen steeds meer supporters zich te roeren en worden discussies uiterst emotioneel en soms ronduit grimmig. Er wordt om het hardst geschreeuwd en er tekenen zich heel duidelijk verschillende kampen af. Nou heb ik me altijd al verbaasd over hoeveel waarde mensen eraan hechten wat een glazenwasser uit Ypenburg van het beleid van de club vindt, maar dat lijkt voor sommige supporters steeds belangrijker te worden. Steeds vaker duiken er anonieme accounts op om onder elk bericht tegengas te geven. Als er iets, positief of negatief, gezegd wordt door een account met een beetje volgers, kun je er vergif op innemen dat binnen no-time het tegenovergestelde beweerd wordt in de reacties.

Die sfeer onder ADO Den Haag-supporters begint, met de degradatie in zicht, langzaam maar zeker het kookpunt te bereiken.

De emoties die supporters van dezelfde club bij elkaar kunnen oproepen zijn fascinerend en ergens ook heel ontroerend. Uiteindelijk wil iedereen hetzelfde en dat is dat ADO Den Haag behouden blijft voor de eredivisie – al lijkt dat voor dit seizoen een utopie – en eindelijk een keer die weg omhoog inzet. Des te frustrerender is het dat je er nu niet bij kunt zijn maar vanuit huis, zonder je maten, de ellende moet aanschouwen.

ROGIER HEIMGARTNER

© Haaglanden Voetbal

(De inhoud van de columns komen voor rekening van onze columnisten. De redactie hoeft dus niet altijd de inhoud te ondersteunen).

Lees verder