Column ADO Den Haag: Waar blijft de Haagse Frans van Seumeren?

Wie door de bomen van de overnamesoap het bos nog kan zien verdient een lintje. Ik ben de draad in elk geval volledig kwijt. Als je even een halve dag niet oplet heb je weer drie potentiële Amerikaanse investeerders over het hoofd gezien. Hoe meer berichten er naar buiten komen, hoe warriger het verhaal wordt. Het is een soort Wie is de Mol op zeer hoog niveau.

‘Ons plan is pas geslaagd als men het eerst aan ADO denkt als het over het Nederlandse voetbal gaat’, zei Hui Wang tijdens zijn presentatie. Dat is niet helemaal gelukt. 

Ik wil niemand de schuld geven, ik weet niet hoe de communicatie verloopt tussen een Nederlandse voetbalclub en een Chinese investeringsmaatschappij. Maar we kunnen toch wel concluderen dat het hele Chinese avontuur één grote aanfluiting is geweest. ‘Ons plan is pas geslaagd als men het eerst aan ADO denkt als het over het Nederlandse voetbal gaat’, zei Hui Wang tijdens zijn presentatie. Dat is niet helemaal gelukt. Hij had het over uitwisseling van spelers tussen de Europese topclubs en ADO Den Haag. Als daarvan Dario Del Fabro het resultaat is kun je gerust stellen dat ook dat mislukt is.

De club zou pas echt gered zijn met een eigenaar als Frans van Seumeren van FC Utrecht. Van Seumeren is zowel steenrijk als hartstochtelijk FC Utrecht-supporter.

Daarom krijg ik ook een nare smaak in mijn mond van grote Amerikaanse investeerders. De primaire reactie is: waarom laat je een miljardenbedrijf lopen als ze de club willen kopen en omhoog willen helpen? Maar voor hetzelfde geld heet de club voortaan ‘The Hague Herons’, zijn de shirts wit-rood-wit en spelen ze in een fonkelnieuw, overdekt stadion in Zoetermeer. Of de helpende hand nou uit China, Engeland (Pardew) of Amerika komt, ADO schiet er geen centimeter mee op en de Haagse identiteit verdwijnt stukje bij beetje.

Haagse vrije jongens

Het wachten is op de Haagse vrije jongens die de club gaan redden. De afgelopen veertig jaar komt dit bericht eens in de zoveel tijd weer naar boven. ‘De Haagse vrije jongens gaan instappen.’ Wie of wat die groep vrijbuiters precies is blijft altijd een beetje vaag. Namen als Martin Jol, Tscheu La Ling, Dick Advocaat, Aad de Mos, Kees Jansma, John van Zweden en Rob Jansen passeren al tientallen jaren de revue. Het probleem is alleen dat die gasten allemaal ruzie met elkaar hebben en tot op de dag van vandaag nog geen euro in ADO hebben gestoken. De club zou pas echt gered zijn met een eigenaar als Frans van Seumeren van FC Utrecht. Van Seumeren is zowel steenrijk als hartstochtelijk FC Utrecht-supporter. Een gouden combinatie, want zijn prioriteit is dat het goed gaat met de club en niet dat hij er zelf geld aan verdient. Dus waar blijft de Haagse Frans van Seumeren?

ROGIER HEIMGARTNER

© Haaglanden Voetbal

Lees verder