Column van Wim van den Berg

|

VERVREEMDING

Dat vindt geleidelijk aan plaats. Je volgt zoveel mogelijk in en uit het nieuws en kijkt hongerig naar gewijzigde bestuurssamenstellingen: “zijn er nog bekenden bij?”. Vaak niet meer, want net als in het gewone leven, is er ook vervreemding in het sportwereldje, althans zo ervaar ik dat in toenemende mate. De soap over ADO Den Haag lees ik bij voortduring; het Haagse hart spreekt toch altijd nog wel een beetje, zeker als ik voor mij zie hoe druk de tribunes in het Zuiderpark bezet waren bij de thuiswedstrijden en daar ook geregeld een flinke groep arbiters stond/zat te kijken. Zelfs bij mijn eigen club, waar ik immer alle namen kende, zie ik bij mij niet bekende personen. Op zich is dat trouwens goed, want het betekent ook enige verjonging en dat is absoluut noodzakelijk. Corona heeft niet erg bijgedragen aan de saamhorigheid in het clubleven en ook niet aan het vullen van de clubkas. De HSV zal op donderdag 5 augustus weer eens een ouderwetse openingsavond organiseren. Ik hoop daar toch weer veel oude bekenden te ontmoeten en mogelijk kennis te maken met degenen die ik (nog) niet ken.

EK

Het EK is afgesloten met een zinderende finale, bekwaam geleid door het Team Kuipers. Ik vond de arbitrage over het algemeen best goed te noemen en de heren Makkelie en Kuipers kwamen ver, mede omdat Oranje struikelde. Uitbreiding t.z.t. van het aantal teams acht ik ongewenst. Nu vielen er weinig landen af na de poulefase, maar dat kan veel erger worden en zal wedstrijden met zich meebrengen van weinig importantie. Maar ja, pecunia hè?!

AFSPRAAK

Ondanks alles toch weer honger naar de voetbalvelden, de bekenden langs de lijn, bijpraten en de derde helft in de bestuurskamers. Daar vind ik vaak onderwerpen die het vermelden in een column waard zijn of ooit worden. Zo was het weer een fijne ervaring in Gent, waar ik na een controlebezoek aan mijn heupen-chirurg (een dansmeester!), een afspraak had met de erevoorzitter en oud-secretaris van de Gentse Scheidsrechters Vereniging. Schrijfwijze in analogie met de Haagse Scheidsrechters Vereniging, die sinds 1982 uitwisselingen kende met de Koninklijke Vriendenkring Scheidsrechters Gewest Gent, zoals die voluit en officieel genoemd wordt. Gezellig geborreld en gegeten en uitvoerig bijgepraat met André van Herzeele en Alex Verstraeten, die beiden nog actief zijn voor de voetbal- en scheidsrechterswereld. Het blijft een hele rit, Antwerpen is een lastige klip, maar ook rondom en in Gent is er sprake van opbrekingen, ook al maakte een nieuwe voiture de rit toch nog redelijk aangenaam. Een netwerkbijeenkomst van inmiddels wat jongere oudere zielen, maar erg fijn om vervreemding tegen te gaan.

Herinneringen van onze jeugd, van vroeger, ze blijven verankerd in ons geheugen en zijn daar immer zichtbaar (te maken).

WIM VAN DEN BERG

© Haaglanden Voetbal

Lees verder