2e klasse D: DHC geeft tegen Vitesse Delft winst uit handen

Ondanks een flitsende start van DHC in de zeer belangrijke kelderwedstrijd tegen plaatsgenoot Vitesse Delft werd een 2-0 en 3-1 voorsprong uit handen gegeven. Daarmee werd voor de derde achtereenvolgende wedstrijd voor DHC een gelijkspel en daarmee slechts één punt genoteerd. Daarmee schoot DHC helemaal niks op, maar Vitesse Delft ook niet.

Tekst: Wicher Schreuders   |   Foto’s: Eric de Wit & Moshe Amsalem

De rood-zwarten van Tanthof-Zuid kwamen na een bijna kansloze achterstand nog terug tot 3-3 en waren daarmee de morele winnaar. Maar blij was niemand. Toch maakte dit voor Vitesse Delft een einde aan een reeks van vier nederlagen, want er werd nu in ieder geval weer eens een puntje bijgeschreven. Met naar schatting ruim driehonderd toeschouwers werd de wedstrijd redelijk goed bezocht. Beste ‘man’ van het veld was scheidsrechter Manon Plandsoen (Leidschendam), die net als bij haar vorige wedstrijd bij DHC (in november jl., Westlandia zat thuis) uitstekend leidde.

Al na zes minuten kwam aanvoerder Giovalli Serbony alleen voor Vitesse Delft-doelman Kevin Kingma, die met een schot over de grond kansloos werd gelaten: 1-0. Slechts vijf minuten later kwam Serbony opnieuw alleen voor Kingma, waarop hij deze keer met een fraaie lob zijn tweede doelpunt liet aantekenen: 2-0. De DHC-aanhang ging er eens goed voor zitten: het begin beloofde eindelijk weer eens een ruime zege voor de groen-zwarten. Het in het vervolg door DHC vertoonde spel deed aanvankelijk dat vertrouwen standhouden. Hoewel Vitesse Delft al na veertien minuten via een doeltreffend schot vanaf een kleine zestien meter van Levie Schut tegen scoorde: 2-1.

Dat leek echter niet meer dan een lichte rimpeling in de DHC-aanvalsgolven. Lange tijd bleef DHC de bovenliggende partij, maar er werd verzuimd om de voorsprong verder uit te bouwen. En ook Vitesse-goalie Kingma deed goed werk, onder meer na een inzet van DHC-er Angelo Groen. Na ruim een half uur spelen was het aan de andere kant Duncan Sjerp die met een kopbal gevaarlijk werd, maar DHC-keeper Oussama Zayzaoui bracht redding.

Direct na de doelwisseling hernam DHC het initiatief. Een schot van Quinten van Zweden leidde tot niet meer dan een hoekschop. Een inzet van Kubilay van Oosten ging net voorlangs het doel. Een combinatie tussen Van Oosten en Serbony leidde tot balverlies van Van Oosten in kansrijke positie. Maar na negen minuten spelen in de tweede helft was het dan toch raak. Het was Angelo Groen die Sinan Ocal diep stuurde, waarna deze de bal fraai en onhoudbaar inschoot: 3-1. Hiermee leek de wedstrijd al vroegtijdig beslist.

Maar Vitesse Delft dacht hier anders over. En de groen-zwarten riepen in feite – net als in de voorgaande wedstrijd uit bij Berkel – het noodlot over zichzelf af door onrustig en vooral ook te dicht bij het eigen doel te gaan spelen, in plaats van aanvallend en zo ver mogelijk van het eigen doel weg te blijven. Vitesse Delft hervond zichzelf en speelde in feite alles of niets. Dat leidde tot een serie goede mogelijkheden van Duncan Sjerp, maar DHC-goalie Oussama Zayzaoui bracht op goede wijze steeds redding.

(Alle foto’s hierboven: Eric de Wit)

Halverwege de tweede helft wist Sjerp met een omhaal dan toch Zayzaoui te verrassen, waarmee de 3-2 op het scorebord verscheen. DHC werd hier alleen maar onrustiger door. Kort achter elkaar leverde dit geel op voor de centrale verdedigers Michael van der Ende en Joey Klijn. Na de overtreding van laatstgenoemde werd net buiten de beruchte lijnen een vrije trap toegekend aan Vitesse Delft, waarna Duncan Sjerp zich achter de bal zette. Zijn inzet verdween onhoudbaar in de kruising, waarmee het 3-3 stond. Een stand die na de eerdere 3-1 tussenstand voor onmogelijk werd gehouden.

(Alle foto’s hieronder: Moshe Amsalem)

In de slotminuten waren er nog enkele mogelijkheden voor de bezoekers, maar aan de andere kant toch ook weer voor de thuisclub: een inzet van invaller Jordan Leite Lopes leidde tot niet meer dan een hoekschop, terwijl Quinten van Zweden bij een duel binnen de lijnen onderuitging en tevergeefs een strafschop claimde. Kort hierna, in blessuretijd, ontving Van Zweden op de valreep nog geel. Een hele dure gele kaart, want aangezien dit zijn vijfde is tijdens deze competitie, levert dit hem een schorsing op in het eerstvolgende duel. Hetzelfde geldt overigens voor de door Joey Klijn opgelopen gele kaart. Beiden zullen volgende week vanaf de kant moeten toekijken.

Bij de nabeschouwingen na afloop was men aan beide kanten het erover eens, dat men niets opschoot met dit gelijke spel. Hekkensluiter en degradatiekandidaat nummer 1 Hillegersberg verloor, Berkel verloor met 3-2 bij HBSS, Nieuwerkerk speelde gelijk tegen Neptunus-Schiebroek. De stand onderin is nu: 7. HBSS 19-23; 8. Neptunus-Schiebroek 18-22; 9. Nieuwerkerk 18-21; 10. Berkel 19-19; 11. DHC 19-19; 12. Vitesse Delft 19-18; 13. Hillegersberg 18-9. In de resterende vijf wedstrijden speelt DHC nog tegen Westlandia zat. (uit), Neptunus-Schiebroek (uit), Verburch (thuis), VFC (uit) en CION (thuis). Voor Vitesse Delft is het resterende programma HBSS (thuis), Berkel (uit), Hillegersberg (thuis), Westlandia zat (thuis), Neptunus-Schiebroek (thuis). Daarmee is het programma voor Vitesse Delft – met maar liefst vier thuiswedstrijden én vier tegenstanders uit de onderste regionen – een stuk eenvoudiger dan dat van DHC, dat nog slechts tweemaal thuis speelt en nog maar één van de naaste concurrenten treft.

Niet eenvoudig

Maar eenvoudig wordt het voor geen van beide Delftse clubs: alleen de achtste plek of hoger betekent directe handhaving, de plekken negen tot en met elf betekenen nacompetitie (waarin dan op 1, 8 en 15 juni driemaal achtereen moet worden gewonnen om zich te handhaven), terwijl de nummers twaalf en dertien rechtstreeks degraderen naar de derde klasse. Ondanks de heerlijke lentedag pakten na dit gelijke spel de donkere wolken zich nog verder samen boven beide Delftse teams.