Oranje-vrouwen O23 in slotfase voorbij België

Het Nederlands elftal voor vrouwen Onder 23 jaar heeft de oefenwedstrijd in Katwijk met 3-1 gewonnen van de leeftijdsgenoten uit België. Hoewel de eindstand doet vermoedden dat het hier een reguliere overwinning betrof, was de werkelijkheid iets anders.

Tekst: Glenn Duijzer     |     Foto’s: Eric de Wit

In de eerste helft had Oranje misschien wel het meeste balbezit, maar echt gevaarlijk werd de ploeg niet. Daarvoor was het tempo veel te laag en stonden de Belgische vrouwen als een blok achterin. In de omschakeling waren de bezoeksters zelfs gevaarlijker. Zoals na 24 minuten toen de bal eindigde bij Welma Fon, de kleine aanvalster stipte de bal over de uitkomende Nederlandse doelvrouw en bracht de stand daarmee op 0-1.

Toch zou het voor rust nog gelijk worden via Ella Peddemors, die van buiten het strafschopgebied de bal bij de rechterpaal binnenschoot: 1-1. Het eerste wapenfeit na de rust was de tweede gele kaart voor Oranje speelster Chanté Mary Dompig. Schiedsrechter Julia van Es floot niet haar beste wedstrijd en nam de meeste beslissingen op grote afstand. Na de rode kaart begon het beeld van de wedstrijd te kantelen en het tempo aan Nederlandse kant ging ondanks de numerieke minderheid omhoog.

Het leverde acht minuten voor tijd de 2-1 op van voormalige ADO Den Haag speelster Liz Rijsbergen (nu FC Twente), die de bal vanuit de kluts ineens voor haar voeten kreeg in vrije positie. Op hetzelfde moment stond Lobke Loonen (ADO Den Haag) klaar om in te vallen als extra aanspeelpunt in de Nederlandse voorhoede. Na de treffer kan Loonen echter weer verder met haar warming-up. Na 87 minuten was er een schitterende combinatie over de rechterkant van de Oranje-vrouwen waarbij Fenna Kalma het eindstadion was. De bij VfL Wolfsburg spelende Kalma wist de score op 3-1 te brengen. Een minuut later mocht Loonen alsnog invallen.

Na het laatste fluitsignaal werd er afscheid genomen van Oranje-trainer Stefan Hoogsteder, die na 31 wedstrijden verder met zijn opleiding als coach gaat. Oorspronkelijk zou het team een tweetal oefenwedstrijden spelen maar het duel in Noorwegen werd afgeblazen omdat het vliegveld in Hamar onbereikbaar was. Voor het team van de Nederlandse vrouwen onder 23 staan dit seizoen geen wedstrijden meer op het programma.