ADO Den Haag moet zich schamen voor vertoning in thuisduel tegen Helmond Sport

Wat ADO Den Haag liet zien in de thuiswedstrijd tegen laagvlieger Helmond Sport was van een bedenkelijk niveau. De directe promotie via plek twee was al even uit beeld. Trainer Darije Kalezic richt zich nu op de nacompetitie. En hij wil dat doen met een ander spelsysteem. Met vijf verdedigers. Het kon een tegenvallende 0-1 nederlaag tegen Helmond Sport niet voorkomen.

Tekst: Ton Beije       |     Foto’s: Eric de Wit

Kalezic kiest voor dat nieuwe systeem omdat zijn ploeg deze competitie al vaak werd verrast in de omschakeling of verdedigend stond te schutteren en doelpunten zomaar weggaf. Waarom er tegen Helmond Sport, onder in de Keuken Kampioen bivakkerend, met vijf verdedigers moet worden gespeeld is een vraagteken. Bovendien werden ook dit duel door dom balverlies kansen geboden aan de tegenstander. Vraagteken blijft ook waarom er zo laat, pas in de slotfase, ruim werd gewisseld.

Kalezic wilde Jort van der Sande en Joël Ideho sparen omdat zij op de terugweg zijn van een blessure. Daarom werd gestart in dezelfde formatie als vorige week, waar in de uitwedstrijd tegen Cambuur een 0-2 zege werd behaald. Van der Sande en Ideho hadden wel op de bank plaatsgenomen.

Het leek voor rust wel een trainingswedstrijd van Haagse zijde. Veel lopen met de bal, tempo te laag en aanvankelijk geen kansen scheppen. Ook de bezoekers maakten er geen aantrekkelijk duel van. Na zo’n twintig minuten spelen een mogelijkheid voor ADO Den Haag. De opgekomen Amir Absalem zag zijn schot van afstand via een Brabantse verdediger over het doel belanden. Even daarna dacht Matteo Waem gevaarlijk te worden, maar doelman Wouter van der Steen reageerde alert. De beste kans was voor topscorer Henk Veerman. Recht voor het doel werd zijn te zwakke inzet gekraakt door een verdediger van Helmond Sport.

Aan de andere kant mocht ADO Den Haag van geluk spreken, dat het niet met een achterstand de rust in hoefde te gaan. Arno van Keilegom was twee keer dicht bij een doelpunt. Eerst was Kürsad Sürmeli de redder en even later had Van Keilegom de bal voor het inschuiven, maar raakte de Haagse paal. Daryl van Mieghem was voor rust nog dicht bij een Haagse treffer, maar zijn schuiver werd knap uit de hoek gehaald door doelman Wouter van der Steen. Geen treffers dus in het eerste bedrijf: 0-0.

Waar iedereen had verwacht, dat er bij ADO Den Haag gewisseld zou worden, begon Kalezic met dezelfde elf op het veld. Veel beter werd het duel niet aan de zijde van de thuisploeg. Bij een overtreding op Daryl van Mieghem mocht ADO Den Haag een vrije trap nemen buiten de zestien recht voor het doel. De Brabantse muur stond echter in de weg bij het schot van Van Mieghem zelf. De verder heel matig spelende Jari Vlak vond een uitstekende doelman Van der Steen op zijn weg en bleef de 0-0 maar op het scorebord staan.

Bij het ingaan van het Haagse Kwartiertje kwam – nadat supporters al om hem en Ideho hadden gevraagd – Jort van der Sande binnen de lijnen voor Lasse Vigen.  De beste kans ontstond echter aan de andere kant. Na dom balverlies kwam invaller Anthony van den Hurk ineens vrij voor doelman Nick Marsman, maar tot opluchting van de fans en de ADO-bank schoof hij de bal net naast. Vlak daarna was het echter wel raak. Gylermo Siereveld, die vlak daarvoor geblesseerd raakte en eigenlijk direct vervangen had moeten worden, kopte de bal te zacht terug op doelman Nick Marsman en de snelle topscorer Martijn Kaars profiteerde dankbaar door de bal met een lob over de Haagse goalie te spelen en in het lege doel te laten verdwijnen: 0-1.

De technische staf reageerde direct – en met nog slechts zes officiële minuten te gaan (en naar later bleek negen extra minuten) – maar eigenlijk wel laat door meer wissels toe te passen. Silvinho Esajas (voor Siereveld), Tyrese Asante (voor Matteo Waem) en Joël Ideho, die met veel applaus werd begroet voor Amir Absalem. Het zette geen zoden aan de dijk, het bleef bij 0-1 voor een hardwerkend Helmond Sport, een mooi succes voor Adrie Bogers, bij zijn eerste duel op de bank na het op non-actief zetten eerder deze week van trainer Bob Peeters. Voor ADO Den Haag was het het zoveelste tegenvallende resultaat na de winterstop. Zo spelend heeft de ploeg niet veel te zoeken in de nacompetitie. Het zal snel beter moeten. De volgende mogelijkheid om het thuispubliek een keer te vermaken is volgende week zaterdag, als de formatie van Kalezic weer thuisspeelt, met FC Eindhoven als opponent. Dat duel in het Bingoal Stadion vangt dan om 16.30 uur aan.

Opstellingen

ADO Den Haag:
Marsman; Absalem (84. Ideho), Siereveld (84. Esajas) , Sürmeli, Waem (84. Asante), Koudossou, Vigen (74. Van der Sande), Vlak, Schalk; Veerman en Van Mieghem.

Helmond Sport:
Van der Steen; Van Vlerken, Schmidt, Krätschmer, Van Hove (75. Kreekels); Ludwig (75. Lieftink); Van Keilegom (75. Schroijen), Kaars, Botos, Amuzu (69. Essakkati); Marin (64. Van den Hurk).

Lees verder