2e klasse C: Metamorfose bij VUC tegen Alphia: van 2-0 naar 2-4

Wie gaf in de rust tegen Alphia nog een cent voor de kansen van VUC? De koploper in de 2e klasse C had na een zeer slappe eerste helft een 2-0 achterstand. Maar na afloop stond er 2-4 voor VUC op het scorebord in Alphen aan den Rijn.

Foto’s: Hasper Media

VUC draaide in de tweede helft in minder dan een half uur de score volledig om. In de rust waren meerdere spelers rijp voor een wissel, maar bracht trainer Rob de Lange toch geen invallers in het veld. Hij zette wel spelers op een andere positie en koos voor een andere speelwijze. Dat bleek zeer effectief. Met ‘hoger’ spelende backs en door het centrum bij de tegenstander opkomende middenvelders was er sprake van een zeer geslaagde metamorfose en werd het verraste Alphia overrompeld. En zo is het bij VUC dit seizoen nooit saai.

De eerste treffer van VUC, in de 50e minuut, was heel mooie. Een snelle combinatie via Roy Speelman, Quinten van der Kraaij en Roderick Meinema werd door Van der Kraaij afgemaakt. Daarna werd het 2-2 door een door aanvoerder Jeffrey van Roon benutte strafschop en zorgde Meinema voor 2-3 en 2-4. De voor de Alphenaren vaak ongrijpbare Andani Ollie had in meerdere doelpunten een aandeel. Een andere uitblinker was Frank de Lange, die onvermoeibaar bleef sleuren op het middenveld.

Slap

Voor rust speelde VUC slap en had grote moeite met het veel fellere spel van de thuisploeg. Door gepruts in de Haagse verdediging kreeg Alphia niet te missen kansen en kwam het door Remco Zuijdervliet en Daan van Leeuwen binnen het half uur op 2-0. Bij het eerste doelpunt leek er sprake van hands, maar wuifde de met overtuiging fluitende scheidsrechter Blaak de protesten van VUC weg. De weer herstelde doelman Nick Hasper voorkwam daarna dat Alphia nog verder uitliep. VUC had ook een paar kansen, maar Meinema en Brent Biesheuvel vonden de sterk keepende Perry van Cassel op hun weg.

Na de overrompeling door VUC probeerde Alphia in de slotfase nog een keer aan te zetten. De thuisploeg, die op de gedeelde vierde plaats staat, kreeg ook kansen. Doelman Hasper redde ten koste van een handsbal buiten zijn strafschopgebied (gele kaart) en raakte Luuk Samsom met een vrije trap de paal. Maar echt in gevaar kwam de – uiteindelijk verdiende – veertiende overwinning van VUC in deze competitie niet meer.

Door de late zege van nummer twee HVV tegen DONK blijft het verschil tussen de Haagse ‘buren’ vier punten. Het gat van VUC met de twee ploegen daaronder, DONK en RCL, is inmiddels opgelopen tot negen punten.