2e klasse D: DHC verspeelt bij Westlandia opnieuw voorsprong

Opnieuw was een voorsprong van DHC, nu in de uitwedstrijd bij Westlandia (za), niet voldoende om weer eens een broodnodige zege te boeken. De laatste overwinning van de groen-zwarten dateert van 9 maart toen thuis tegen hekkensluiter Hillegersberg met 1-0 werd gewonnen. Sindsdien werd nu voor de vierde achtereenvolgende maal gelijk gespeeld.

Tekst: Wicher Schreuders

Tegen HBSS werd teruggekomen van een achterstand, maar tegen Berkel, Vitesse Delft en nu tegen Westlandia werd steeds in de eindfase een voorsprong verspeeld. Het niet-winnen, maar gelijkspelen scheelt veel punten, die de Brasserskade-club heel erg nodig had en heeft. Het in de drie meest recente wedstrijden steeds uit handen geven van een voorsprong scheelt maar liefst zes punten. Een wereld van verschil op de ranglijst. Overigens is DHC nu zes wedstrijden achtereen ongeslagen: de laatste nederlaag was op 24 februari thuis tegen sc Monster, waarna vijfmaal werd gelijkgespeeld, maar slechts één keer werd gewonnen.

Weinig publiek

De beginfase van de wedstrijd op een zonovergoten sportpark De Hoge Bomen, waar het aantal toeschouwers overigens zeer tegenviel en zeker de vijftig niet overschreed, was voor de gasten uit Delft. Al in de eerste minuut leverde de opkomende verdediger Luis Tumba een goede voorzet af, waarna Uzuell Koempai van dichtbij net naast het doel kopte. Westlandia stelde daar na twaalf minuten een doelpoging van Rick van Schie tegenover, maar zijn inzet ging voorlangs het doel van Oussama Zayzaoui. Enkele minuten later leidde een uitstekende aanval via Giorgen Agostien en Ouanis el Kadaoui tot een kans voor Jurgylio Limon, maar zijn inzet verdween net naast het doel van Tim Janssen.

Geel

Na circa twintig minuten zwakte het beginoffensief van DHC wat af en kwamen de Westlanders geleidelijk beter in de wedstrijd. Een overtreding van Michael van der Ende op de Westlandse topscorer Tim van der Voort, net buiten de beruchte lijnen, leverde na 23 minuten de DHC-er zijn zevende gele kaart van het seizoen en daarmee één wedstrijd schorsing op. Van der Voort plaatste zich achter de bal. Zijn vrije trap leidde via de muur tot niet meer dan een hoekschop. Die leverde vervolgens niets op, waarna de bal uiteindelijk in handen kwam van DHC-goalie Zayzaoui. Terwijl iedereen zich concentreerde op een Delftse aanval, speelde Zayzaoui vlakbij op het middenveld Giorgen Agostien aan, die door een in zijn rug staande Westlandiaan van de bal werd beroofd, waarna Merlijn Steenman en Tim van der Voort (foto) als duo ongehinderd voor Zayzaoui kon opduiken, waarna Van der Voort eenvoudig de 1-0 kon binnentikken. Een cadeautje.

Aangeslagen

DHC was begrijpelijkerwijs hierdoor wat aangeslagen, maar geleidelijk aan werd de aanval weer opgezocht. Met name Jurgylio Limon, Ouanis el Kadaoui en Sinan Ocal waren soms wel kansrijk, maar niet succesvol. Meer dan enkele hoekschoppen leverde het aanvankelijk niet op. Kort voor het rustsignaal, na 42 minuten, werd uit een vrije trap vanaf de zijlijn in het strafschopgebied Angelo Groen bereikt, die met een simpele voetbeweging de bal tegen het net deed belanden: 1-1. Op slag van rust kwam de diepgaande Sinan Ocal alleen voor de uitkomende doelman Tim Janssen, maar laatstgenoemde kwam als overwinnaar uit deze strijd.

Redding

Direct na de theepauze kwam DHC-er Ouanis el Kadaoui na een goede actie vlak voor doelman Janssen, waarna El Kadaoui de bal uitstekend naar de verre bovenhoek liet draaien, maar doelman Janssen bracht op schitterende wijze redding ten koste van een hoekschop. Maar ook Westlandia werd, enige minuten hierna, gevaarlijk. Nadat de uitlopende doelman Zayzaoui was omspeeld werd de bal door Van der Voort hoog richting het doel gespeeld, waar echter aanvoerder Giovalli Serbony hoog opspringend de bal onder de lat weg kon koppen. Er werd aan beide kanten geprobeerd om de leiding te nemen, met daarbij kansen voor beide teams. Het waren de bezoekers die na 62 minuten de voorsprong namen nadat een uitstekende pass van Jurgylio Limon de diepgaande Sinan Ocal bereikte, die vervolgens alleen voor Janssen de 1-2 liet aantekenen. Twee minuten later speelde Ocal de bal op Ouanis el Kadaoui, die van dichtbij niet binnen, maar net over het doel schoot.

Beslissen

Weer wat later, na 68 minuten, speelde Ocal wederom de bal naar de diepgaande El Kadaoui, maar de uitkomende doelman Janssen bracht ternauwernood redding. Dit waren de momenten waarop DHC, net na de 1-2, de wedstrijd via twee grote kansen had kunnen en moeten beslissen. Dat lieten de groen-zwarten echter na, waardoor de thuisclub in de wedstrijd bleef en er bovendien weer in ging geloven. En dat had consequenties, want na 71 minuten spelen werd een voorzet vanaf de rechterkant bij de tweede paal door de redelijk vrijgelaten Jari Lievaart goed ingekopt: 2-2. Beide teams bleven ook nu strijden voor de zege, die voor DHC veel meer nodig was dan voor Westlandia. De grootste kansen in de eindfase bleven bewaard tot de blessuretijd. Eerst wist DHC-goalie Zayzaoui op wonderbaarlijke wijze redding te brengen, waardoor die actie voor Westlandia niet meer dan een hoekschop opleverde. Het slotwoord was voor DHC-invaller Anass Attahari, die opkomend over de rechterkant van dichtbij zelf inschoot, maar vergat dat minimaal twee van zijn medespelers vrij voor het doel liepen. De hieropvolgende corner leidde tot niets en daarmee bleef het 2-2. Scheidsrechter Ricardo Mulder (Alphen aan den Rijn) kon terugkijken op een sportieve en voor hem probleemloze wedstrijd.

Situatie onderin

Na afloop werd met belangstelling gekeken naar de andere uitslagen in deze poule. Westlandia staat na dit gelijke spel met 20-32 op de vijfde plaats, maar het beschouwt zich toch nog niet geheel veilig. Westlandia denkt, om elk risico uit te sluiten, toch wel ongeveer 35 punten nodig te hebben, dus is het nog niet helemaal zeker van lijfsbehoud, volgens eigen zeggen. De twee ondersten (Hillegersberg en Vitesse Delft) verloren, maar twee andere concurrenten voor DHC, te weten Berkel en HBSS, wonnen beide. Neptunus-Schiebroek verloor, Nieuwerkerk speelde gelijk. De stand onderin is nu: 7. HBSS 20-26; 8. Nieuwerkerk 19-22; 9. Neptunus-Schiebroek 19-22; 10. Berkel 20-22; 11. DHC 20-20; 12. Vitesse Delft 20-18; 13. Hillegersberg 19-9. In de resterende slechts vier wedstrijden speelt DHC nog tegen Neptunus-Schiebroek (uit), Verburch (thuis), VFC zat. (uit) en CION (thuis). Die eerstvolgende wedstrijd is voor DHC pas over drie weken, op zaterdag 4 mei. Westlandia speelt op 20 april uit bij HBSS en daarna op 4 mei thuis tegen Berkel. Overwinningen van Westlandia in die duels zouden voor DHC heel welkom zijn. DHC heeft zelf nog vier wedstrijden om dan eindelijk toch weer eens een zege te behalen. En dat is hard nodig, waarbij één zege niet genoeg zal zijn.