ADO Den Haag vrouwen onnodig onderuit tegen SC Heerenveen

Het team van de coaches Stephan Vos en Alex Scholte nam de thuiswedstrijd tegen SC Heerenveen serieus genoeg om afgelopen dinsdag nog te oefenen tegen Excelsior Rotterdam. De oefenwedstrijd, die gespeeld werd op Sportpark Irene, werd met 3-1 gewonnen door treffers van Abali, Van der Wal en Douma. Namens Excelsior scoorde voormalig ADO Den Haag-speelster Balfoort.

Tekst: Glenn Duijzer      |       Foto’s: Eric de Wit

Met dit goede gevoel werd de wedstrijd begonnen tegen SC Heerenveen, die eigenlijk voor 24 maart het programma stond, maar werd uitgesteld vanwege het overlijden van een lid van de technische staf bij SC Heerenveen. Het begin van de wedstrijd speelde zich hoofdzakelijk af rondom het doelgebied van SC Heerenveen. De eerste mogelijkheid was al na negen minuten, toen Lobke Loonen de bal uit een corner van Nikki IJzerman op de paal kopte. Het was één van de vele corners die ADO Den Haag in het begin van de wedstrijd kreeg.

Toch werd de Friese doelvrouw Jasmijn Resink niet echt getest omdat de meeste kansen van de geel-groenen in de laatste linie werden afgestopt of omdat de ballen de juiste richting misten. Na zeventien minuten leek ADO Den Haag op een 1-0 voorsprong te komen na een schot van afstand van Lysanne van der Wal. Haar doelpoging werd onderweg echter door Manon van Raay zodanig van richting veranderd dat Resink kansloos was. Helaas voor de thuisploeg stond Van Raay in buitenspelpositie.

De eerste corner voor de bezoeksters leverde geen gevaar op, de inzet van Janneke Ennema verdween hoog over het doel van Barbara Lorsheyd. Enkele minuten later was daar wederom een Haagse mogelijkheid. Na een lange bal van Kayra Nelemans, tikte Lobe Loonen de bal op de goed meegelopen Shanique Dessing. Haar inzet werd met de vingertoppen van Resink opzij getikt. De bal kwam hierdoor net niet goed voor de voeten van Loonen, haar inzet ging naast.

In de rust werd er aan beide kanten niet gewisseld. Het speelbeeld veranderde na rust niet, ADO Den Haag zette de Friezinnen vast op eigen helft. Echter zonder tot een goede uitgespeelde kans te komen. Na een uur spelen, bij één van de spaarzame uitvallen van SC Heerenveen was het ineens raak. Een misverstand tussen Daniëlle Noordermeer en keepster Barbara Lorsheyd gaf Jet van Beijeren de mogelijkheid om de bal in een leeg doel te tikken: 0-1.

Na de openingstreffer zetten de Haagse vrouwen direct weer druk op de verdediging van SC Heerenveen. De Friese vrouwen probeerden door middel van snelle aanvallen over de vleugels om onder deze druk uit te komen. Vijf minuten na de openingstreffer was er zo’n moment. Dewy Snippe gaf de voorzet en Chantal Schouwstra wist voor Noordermeer uit te komen. Barbara Lorsheyd wist de inzet te stoppen. Ondanks de verwoede pogingen van ADO Den Haag om de score een dragelijker aanzien te geven, ontbrak het voorin aan zuiverheid. Naarmate de tijd verder verliep, begonnen de bezoeksters er ook steeds meer te geloven in een goed resultaat.

Tien minuten voor tijd maakte Iris Remmers haar debuut in de Eredivisie. Ze verving Manon van Raay aan Haagse zijde. Enkele minuten voor tijd was het bijna 0-2 nadat er enige aarzeling in het Haagse was en invalster Hester Alga de bal net over het Haagse doel lobde. In de vijf minuten blessuretijd was er nog één grote kans voor ADO Den Haag. Uit een voorzet van rechts van Remmers kopte Lobke Loonen de bal net naast. Ondanks de cornerverhouding van 15-1, bleef SC Heerenveen gemakkelijk overeind. Scheidsrechter Ruben Kooy gaf beide ploegen een gele kaart; Van der Wal namens ADO Den Haag en Schouwstra namens SC Heerenveen. De 0-1 eindstand was voor SC Heerenveen de eerste maal dat het een overwinning vierde in het Bingoal Stadion sinds 1 november 2019. Destijds won SC Heerenveen met 1-2 van ADO Den Haag.