2e klasse C: SVC’08 pakt verdiend punt in slotfase

Na de blamerende nederlaag vorige week bij EMM’21 was het SVC’08 er veel aangelegen om nu een goede prestatie voor eigen publiek neer te zetten tegen het sterke RCL, dat volop in de race is voor de derde periode. De onderlinge wedstrijden tussen beide ploegen staan sowieso garant voor spanning en zijn voor de toeschouwers altijd een plezier om naar te kijken. En zo was het ook nu weer.

Tekst & foto’s: Jaap Lolkema

Door veel blessures en vertrokken ontevreden spelers die geen basisplaats hadden, moet trainer Michael Ros het met steeds minder spelers doen. Daarom werd de tactiek aangepast en met twee spitsen gespeeld.

Deze aanpassing pakte goed uit. SVC’08 zocht veel minder de lange bal dan in voorgaande wedstrijden en was een stuk rustiger aan de bal. RCL bleek een goed ingespeelde ploeg te hebben met twee mannetjesputters in het centrum van de verdediging en veel beweging op het middenveld. Op dit middenveld werden felle duels uitgevochten, maar scheidsrechter Bas Persoon hield het allemaal binnen de perken. RCL had speltechnisch het betere van het spel, maar SVC’08 hield de zaken verdedigend onder controle en gaf weinig weg.

In de twintigste minuut kwam Youssef Massaoudi over rechts op en speelde Thomas Hughes aan. Hij stiftte de bal boven doelman Rens van de Zwet op de lat. RCL leek goed weg te komen. Maar bij het uitverdedigen pikte Jesse Spaans de bal net binnen het strafschopgebied op en werd met een sliding onnodig onderuitgehaald.  Een penalty was het logische gevolg. Jordy de Bruin belastte zich met deze taak en schoot de bal feilloos in: 1-0.

RCL was even van slag, want vlak na de openingstreffer kwam het nog een keer goed weg toen een corner net aan het hoofd van Coen Soonieus voorbijging. RCL mocht ook een keer bijna juichen, maar doelman Joshua Roos had het geluk dat de bal via zijn dijbeen naast het doel belandde. Zo hielden beide ploegen elkaar tot de rust verder in evenwicht en hadden de verdedigers van beide ploegen er goed het oog in.

Na rust ging RCL, zoals te verwachten, op jacht naar de gelijkmaker. De eerste waarschuwing kwam van Roy Weenink met een schot van buiten het strafschopgebied. SVC’08 werd op eigen helft vastgezet, maar hield de linies goed bij elkaar zodat de RCL-voorwaartsen niet tot schietkansen kwamen. Vooral verdediger Patrick Bos had zijn handen vol aan spits Jarne Jetze Kanbier, zij vochten menig duel uit. Zoals gezegd moest SVC’08 terug, maar had de zaak wel onder controle. Maar rond de zeventigste minuut ging juist de meest ervaren man van SVC’08 in de fout. Jordy de Bruin wilde, in plaats van de bal gewoon op te ruimen, op de rand van het strafschopgebied Jake van Heusden uitspelen. Dit leidde tot balverlies en Van Heusden kon de vrijstaande Jarne Kanbier aanspelen, die de gelijkmaker aantekende: 1-1.

Dit gaf de Leidenaren de nodige energie, want vanaf dat moment zetten ze duidelijk een tandje bij en werd de druk opgevoerd. Dit leidde in de achtenzeventigste minuut tot een verwachte voorsprong. Na een mooie aanval werd de bal teruggelegd op Robin Braber die de bal kansloos voor keeper Roos inschoot: 1-2.

Weinigen gaven hierna nog iets voor de kansen van SVC’08. Maar de ploeg rechte haar rug en ging met drie wissels voor alles of niets. Vlak voor het verstrijken van de wedstrijd kwam de beloning voor deze inzet. Invaller Matthijs Reijken, die zijn debuut maakte, bezorgde de bal bij de vrijstaande Thomas Hughes die het speeltuig keurig inschoot en de gelijkmaker op het bord bracht: 2-2. Hiermee kreeg SVC’08 loon naar werken.