ADO Den Haag Vrouwen wint laatste uitwedstrijd van dit seizoen

Het vrouwenteam van ADO Den Haag heeft haar laatste uitwedstrijd van het seizoen in winst weten om te zetten. Op bezoek bij Excelsior Rotterdam werd het 0-1 in Haags voordeel.

Tekst: Glenn Duijzer    |      Foto’s: Eric de Wit

Bij de thuisploeg nam ex-ADO Den Haag keepster Isa Pothof afscheid van haar supporters. De 26-jarige keepster gaat zich volledig richten op haar werk in de zorg. Aan Rotterdamse zijde speelden meer speelsters die een Haags verleden hebben. Dana Breewel, Katelyn Hendriks, Wendy Balfoort en Kimberley Smit hebben voetstappen bij ADO Den Haag liggen.

Ondanks de laatste plaats in de competitie voor de Rotterdamse vrouwen hebben ze in de strijd om de KNVB-beker de halve finale behaald. Fortuna Sittard bleek in Rotterdam met 0-5 te sterk en speelt nu de finale op 20 mei in Tilburg tegen Ajax.

Sterk

De trainers Stephan Vos en Alex Scholte lieten ADO Den Haag Vrouwen in de sterkste opstelling beginnen. ADO Den Haag kwam sterk uit de startblokken en wist al binnen vier minuten een defensieve verdedigingsfout af te straffen. Nikki IJzerman wist op aangeven van Lobke Loonen de bal langs keepster Pothof tegen de touwen te jagen: 0-1.

Het had al binnen vijftien minuten 0-2 kunnen zijn, toen Bo Vonk een lange bal van achteruit voor de voeten van IJzerman legde. Het lobje van IJzerman ging echter over het Rotterdamse doel.

Halverwege de eerste helft werd de bal uit een voorzet van IJzerman door Shanique Dessing aan de voor ADO Den Haag verkeerde kant van de paal langs geschoten. De bezoeksters regen de kansen aaneen en het was wederom IJzerman die uit een pass van Dessing de bal net naast schoot.

Vuisten

Net voor het half uur kreeg de thuisploeg de eerste kans via Dana Breewel. De aanvalster was op snelheid weg aan de linkerkant en haar schot eindigde op de vuisten van Barbara Lorsheyd. Het was de eerste actie van de Haagse keepster op een paar terugspeelballen na.

De tweede helft begon met dezelfde 22 speelsters. Ook in het speelbeeld veranderde weinig, de geelgroene vrouwen waren de dominante partij. Na kansjes voor Nikki IJzerman en Manon van Raay kreeg na een uur spelen Lobke Loonen de eerste grote kans van de tweede helft. Haar inzet werd door keepster Posthof op het laatste moment uit het doel getikt.

Rebound

Enige minuten later was er een vrije trap van Daniëlle Noordermeer, die bij de eerste paal met de nodige moeite door de Rotterdamse goalie gestopt werd. Toch was de thuisploeg niet kansloos. Tien minuten voor tijd dwong Lieve van Vliet met een afstandsschot keepster Lorsheyd tot een redding. Vijf minuten voor tijd had de 0-2 op het scorebord moeten staan. Na een vrije trap van Kyara Nelemans kwam de bal bij Chloé Vande Velde, die niet verder kwam dan de vuisten van keepster Pothof. De rebound werd door Jill van den Ende op de lat gekopt en de rebound hiervan werd door Manon van Raay overgekopt.

Het bleken de laatste kansen van de wedstrijd te zijn. Op het immer gezellige Woudestein waren ongeveer 500 toeschouwers, waaronder Twitter-icoon en Excelsior- supporter Piebe-Guido van den Berg, bekend van de vele voetballiedjes en zijn voorliefde voor het Finse voetbal.