Rafael Struick met Indonesië O23 nog steeds in race deelname Olympische Spelen

Door de 2-1 nederlaag donderdag van het nationale O23-team van Indonesië tegen de leeftijdgenoten van Irak, heeft het team van ADO Den Haag-speler Rafael Struick (foto) zich niet rechtstreeks kunnen plaatsen voor deelname aan de komende Olympische Zomerspelen in Parijs.

Tekst: Peter Petit

Toch gloort nog steeds hoop in de harten van miljoenen fans in het voetbalgekke Indonesië op deelname aan dit belangrijkste sportevenement ter wereld. Maar dan moet er komende donderdag in de strijd om de laatste automatische kwalificatieticket wel van Guinee worden gewonnen.

Verlenging

Jong Indonesië kwam donderdag in het Abdullah bin Khalifa Stadium in Doha in de strijd om de derde plek in de Asia Cup voor O23-teams, goed uit de startblokken. De voor Jong Utrecht uitkomende Ivar Jenner opende de score voor het ‘Garuda Muda Team’ in de negentiende minuut. Nog geen tien minuten later scoorde Zaid Tahseen namens Irak de gelijkmaker: 1-1. Dat was tevens de stand na negentig minuten, waardoor een verlening noodzakelijk was. Al vrij snel in extra tijd scoorden de Irakezen het winnende doelpunt, waarmee zij zich wel rechtstreeks kwalificeerden voor het voetbaltoernooi tijdens de Spelen en er voor Indonesië nog een barrage wacht tegen Guinee. De 21-jarige Rafael Struick speelde de volledige honderd twintig minuten, maar kwam dit keer niet tot scoren.

Lobby

Bij winst op 9 mei tegen Guinee, een team dat hoofdzakelijk bestaat uit spelers die in het buitenland hun brood verdienen, plaatst Indonesië zich alsnog voor deelname aan de Olympische Spelen. De laatste keer dat dit lukte was in 1956 toen de Spelen in het Australische Melbourne werden gehouden. Media in Indonesië melden intussen dat genaturaliseerde spelers die voor Indonesië uitkomen, mogelijk geen toestemming krijgen om in deze in Parijs te spelen wedstrijd, opgesteld te worden. De reden hiervoor zou zijn dat deze wedstrijd niet op de agenda van FIFA staat. In dat geval zou dus ook Struick woensdag in deze voor Indonesië zo belangrijk wedstrijd niet van de partij kunnen zijn. De Indonesische voetbalbond is intussen bezig met een lobby bij de wereldvoetbalbond om alsnog toestemming te krijgen de genaturaliseerde internationals op te stellen.