2e klasse C: Titel in zicht voor VUC, voorsprong op HVV naar zeven punten

VUC is heel dicht bij een terugkeer naar de eerste klasse. Na de 2-3 overwinning bij DONK en het verlies van HVV tegen RCL heeft de ploeg van trainer Rob de Lange met nog drie speelronden te gaan zeven punten voorsprong. Het zou het eerste kampioenschap van de roemruchte Haagse vereniging zijn in liefst achttien jaar tijd.

Foto’s: Hasper Media

De zege van VUC in Gouda was zwaarbevochten. Thuisploeg DONK, dat knokt voor een plek in de nacompetitie, was een lastige tegenstander. In een saaie eerste helft kwam VUC na 35 minuten op voorsprong. Een verre inworp van Roderick Meinema werd door Brent Biesheuvel verlengd en de daarna door Quinten van der Kraaij ingeschoten bal belandde via de rug van Andani Ollie achter DONK-doelman Bas van der Eem: 0-1.

Op dat moment zat VUC-aanvoerder Jeffrey van Roon al aan de kant met een dikke enkel. Hij kon na een harde charge van een tegenspeler na 25 minuten niet verder. VUC moest het ook al doen zonder spelverdeler Melvin Vissers, die net niet op tijd terug was van vakantie. Dat gemis werd onder meer gecompenseerd door een soms weergaloze Van der Kraaij die zich meermalen gewiekst langs de tegenspelers slingerde.

Een andere uitblinker bij VUC was Patrick Batist, die voor Van Roon in het veld was gekomen. De centrale verdediger raakte in de loop van het seizoen zijn basisplaats kwijt, maar toonde in Gouda aan nog goed mee te kunnen. De ervaring van Batist kwam VUC met name in de tweede helft goed van pas. Hij loste een paar situaties vlak voor het eigen doel heel koelbloedig op.

Vrezen

Het was best opmerkelijk dat VUC in de slotfase nog moest vrezen voor puntenverlies. De koploper verhoogde na rust in een tijdsbestek van anderhalve minuut de voorsprong van 0-1 naar 0-3 door treffers van wederom Van der Kraaij en Ollie. Maar net zo snel bracht DONK daarna de marge weer terug naar één via aanvoerder Werner Overkamp en Jason Swriwan, die een strafschop benutte: 2-3. Het betekende dat er binnen vijf minuten, van de 55e tot de 59e minuut, liefst vier doelpunten vielen.

DONK, aangemoedigd door een luidruchtige aanhang, rook haar kans, maar VUC bleef vrij eenvoudig overeind. Doelman Nick Hasper moest één keer met een duik in de hoek de gelijkmaker voorkomen, maar eigenlijk leek het eerder 2-4 dan 3-3 te worden. Meinema en Biesheuvel waren dicht bij een treffer. En zo heeft VUC mede door het verlies van concurrent HVV aan één overwinning in de resterende drie speelronden genoeg om de titel in de tweede klasse C te kunnen vieren. De pinguïns hebben met Foreholte (6e), RCL (3e) en HVV (2e) als tegenstander wel een zwaar programma. Trainer Rob de Lange waakte daarom na afloop in Gouda voor al te groot optimisme. ,,We hebben een belangrijke stap gezet, maar we moeten het nog wel afmaken”, aldus De Lange, die vooraf al had voorspeld dat het een cruciaal weekend zou worden.

Zaterdag komt Foreholte op bezoek aan Het Kleine Loo. Als VUC wint en daarmee de eerste plaats veiligstelt, zal dat een bijzonder moment zijn. Het is namelijk alweer achttien jaar geleden dat VUC een kampioenschap kon vieren. Toen, in 2006, werd onder leiding van trainer Albert van der Dussen de titel in de eerste klasse behaald en de terugkeer naar de hoofdklasse bewerkstelligd. In 2018 promoveerde VUC ook van de tweede naar de eerste klasse. Dat gebeurde echter niet na een kampioenschap, maar via een succesvolle nacompetitie.