2e klasse D: DHC pakt strohalm door winst bij concurrent

Het belang van de wedstrijd tussen Neptunus-Schiebroek en DHC was heel duidelijk: DHC moest in Rotterdam-Noord één van de naaste concurrenten verslaan om nog een kans te behouden op handhaving in de tweede klasse.

Tekst: Wicher Schreuders

Met vooraf drie punten achterstand op de Rotterdammers (Neptunus stond negende met 20-23, DHC elfde met 20-20) en nog slechts vier wedstrijden te spelen, was de opgave loodzwaar.

Balverlies

De beginfase van de wedstrijd was voor de thuisclub. Het kwam duidelijk beter uit de startblokken, was direct veel op de DHC-helft te vinden en liet de Delftenaren nauwelijks aan de bal komen. Al na vijf minuten de eerste kans voor de thuisclub, ingeleid door balverlies in de Delftse verdediging. Een goed schot van Neptunus-speler Sander Duin werd door DHC-keeper Oussama Zayzaoui (foto) uitstekend uit de kruising geranseld. Een minuut later schoot Neptuniaan Karam Bensedjed net naast het door DHC te verdedigen doel.

Moed

Pas hierna kwam DHC langzamerhand aan aanvallen toe. Na circa tien minuten spelen kreeg DHC net buiten de beruchte lijnen kort achter elkaar twee vrije trappen te nemen. De eerste van de twee verdween in de muur, maar de volgende ging slechts net over de doellat. Hier putte de Delftse ploeg kennelijk moed uit, want vanaf dat moment kwam het meer op de andere helft. Na achttien minuten spelen gaf de nu centraal achterin geposteerde Giovalli Serbony een fraaie dieptepass, die door Sinan Ocal werd opgepikt, waarna hij in de draai behendig twee Rotterdamse verdedigers omspeelde en alleen voor doelman Marco Smits inschoot: 0-1. De goed leidende arbiter Marcel Smit (Monster) negeerde terecht de vlaggende clubgrensrechter, want van buitenspel kon onmogelijk sprake zijn.

Uittrap

Gesterkt door deze voorsprong werd DHC de bovenliggende ploeg. Vijf minuten later, halverwege de eerste helft, bereikte een goede uittrap van goalie Zayzaoui de diepgaande Kubilay van Oosten, die vanaf links van dichtbij in de korte hoek mikte, maar doelman Smits kon ternauwernood die inzet keren. Na 37 minuten spelen gaf Quinten van Zweden vanaf de linkerkant een goede voorzet, die door de mee opgekomen rechtsachter Jelle Pearson lichtjes koppend werd beroerd, maar wel zodanig dat de bal onbereikbaar in de verre bovenhoek verdween: 0-2. Een ruime voorsprong voor de groen-zwarten, maar de vaste supporters wisten maar al te goed hoe vaak DHC in de afgelopen weken al onnodig een ogenschijnlijk veilige voorsprong uit handen heeft gegeven. In de eindfase van de eerste helft was het woord aan Neptunus. Een kopbal van Sander Duin werd een prooi voor doelman Zayzaoui, terwijl een inzet van Jeilli Moreno gedecideerd door arbiter Smit werd afgefloten vanwege buitenspel.

Rebound

Na de doelwisseling was de beginfase wederom voor de thuisclub, maar Zayzaoui stond op zijn post bij inzetten van Tobi Fasanya en Jeilli Moreno. Na een kwartiertje stopte de DHC-doelman ook de inzet van Karam Bensedjed, maar in de rebound wist Sander Duin de bal alsnog in te schieten: 1-2. En daarmee was de spanning weer volop terug. Enkele minuten later mocht Neptuniaan Machiel Lourens overigens heel blij zijn dat zijn overtreding op DHC-er Quinten van Zweden slechts met geel werd bestraft. Na 21 minuten schoot diezelfde Van Zweden van grote afstand de bal over de Rotterdamse doelman Smits richting kruising, maar via onderkant lat en binnenkant paal caramboleerde de bal het veld weer in.

Prooi

Een inzet van Sinan Ocal werd een prooi voor diezelfde Smits. DHC verzuimde een ruimere voorsprong te nemen, Neptunus mocht er daardoor in blijven geloven. Na ruim een half uur verdween een inzet van Max Bronswijk via het been van DHC-verdediger Joey Klijn overigens ook op de lat. Net voor het ingaan van de extra tijd had Kubilay van Oosten de wedstrijd definitief kunnen beslissen toen hij na een solo alleen voor doelman Smits verscheen, maar in kansrijke positie alsnog naast schoot. Daarmee bleef het ook in de bijna zeven minuten ‘verlenging’ toch nog onnodig spannend. Het eindsignaal van scheidsrechter Marcel Smit betekende dat DHC met de 1-2 zege terecht met drie punten in de tas naar Delft kon vertrekken.

Loodzwaar

De hieraan voorafgaande laatste overwinning van DHC dateerde van 9 maart toen thuis tegen hekkensluiter Hillegersberg met 1-0 werd gewonnen.  Sindsdien werd viermaal achtereen gelijk gespeeld en nu dus eindelijk weer eens gewonnen. Hiermee is DHC nu zeven wedstrijden achtereen én ruim twee maanden ongeslagen: de laatste nederlaag was op 24 februari thuis tegen SC Monster, waarna vijfmaal werd gelijkgespeeld en twee keer werd gewonnen. Als de groen-zwarten de ongeslagen reeks nog enige tijd weten te verlengen, dan is er nog van alles mogelijk. Door de overige uitslagen is de stand onderaan nu als volgt: 7. HBSS 21-27; 8. Nieuwerkerk 21-25; 9. DHC 21-23; 10. Neptunus-Schiebroek 21-23; 11. Berkel 22-23; 12. Vitesse Delft 22-22; 13. Hillegersberg 21-9. Zoals bekend moeten er 24 wedstrijden worden gespeeld. Om zich rechtstreeks veilig te spelen dient men minimaal achtste te worden. De plaatsen 9, 10 en 11 betekenen deelname aan de nacompetitie voor degradatie; de nummers 12 en 13 degraderen rechtstreeks, wat na zaterdag voor Hillegersberg nu al een feit is. DHC speelt de komende drie wedstrijden achtereenvolgens tegen Verburch (nummer zes, thuis), VFC (nummer drie, uit) en CION (nummer twee, thuis). Een loodzwaar programma, maar met de verdiende overwinning tegen Neptunus/Schiebroek pakte DHC de laatste strohalm, want zelfs rechtstreekse handhaving is nu nog mogelijk.