Geen Olympische ticket voor ADO-speler Rafael Struick met Indonesië U23

Rafael Struick (foto) is er met het O23-elftal van Indonesië niet in geslaagd een ticket voor de het voetbaltoernooi van de komende Olympische Zomerspelen te bemachtigen. Donderdagmiddag verloor Indonesië de play-off wedstrijd tegen de O23 van Guinee nipt met 0-1.

Tekst: Peter Petit

De wedstrijd tussen de nummers vier van de Africa Cup of Nations U23, Guinee, en Indonesië, vierde van de Asia Cup U23, werd in Clairefontaine, Parijs, achter gesloten deuren en zonder publiek gespeeld. Ondanks eerdere berichten dat genationaliseerde spelers niet gerechtigd waren om in deze wedstrijd uit te komen omdat het duel niet was opgenomen in het programma van de FIFA, verscheen Struick toch aan de aftrap.

Strafschop

Het doelpunt van Guinee kwam uit een strafschop. De Afrikanen kregen zelfs nog een tweede penalty, maar deze werd op verbluffende wijze gestopt door de doelman van Indonesië, Ernando Ari. De voor ADO Den Haag uitkomende Struick werd in blessuretijd vervangen.

Ongevaarlijk

Met name de voorhoede van de Indonesiërs, met een prominente plek voor Struick, liet het in deze voor Indonesië zo belangrijke wedstrijd afweten.  In de volle negentig minuten werd slechts één, ongevaarlijk, schot afgevuurd op het doel van Guinee. Het is inmiddels 68 jaar geleden dat Indonesië tijdens de Olympische Spelen met een voetbalteam uitkwam.

Trots

Ondanks dat het niet behalen van de Olympische ticket een bittere pil is voor Indonesië, zijn de fanatieke supporters toch trots op hun team dat geschiedenis schreef door zich, als debutant, te kwalificeren voor de halve finale van de U23 Asian Cup. Bovendien versloeg het zware tegenstanders als Jordanië, Australië en Zuid-Korea.