2e klasse D: DHC in problemen na verlies tegen Verburch

Na de 1-2 zege bij Neptunus-Schiebroek vorige week wist DHC wat het moest doen in de thuiswedstrijd tegen Verburch, namelijk weer winnen. Alleen dan was immers nog van alles mogelijk, zelfs direct lijfsbehoud.

Tekst: Wicher Schreuders

Daarvoor moet DHC minimaal op plek acht terecht komen. Voor aanvang van de thuiswedstrijd tegen Verburch was de stand onderin: 7. HBSS 21-27; 8. Nieuwerkerk 21-25; 9. DHC 21-23; 10. Neptunus-Schiebroek 21-23; 11. Berkel 22-23; 12. Vitesse Delft 22-22; 13. Hillegersberg 21-9. Veel spanning, zeker ook gezien de nog resterende onderlinge wedstrijden. Verburch stond met 21-30 op een onbezorgde zesde plaats.

Onhoudbaar

In het zonovergoten stadion aan de Delftse Brasserskade kwam Verburch uitstekend uit de startblokken. Al na drie minuten werd een voorzet van de rechterkant ongeveer op de penaltystip opgepikt en ingeschoten door Vince van der Knaap: 0-1. De thuisclub herstelde zich echter heel snel van deze tegenvaller, want na zes minuten bereikte aan de andere kant een voorzet vanaf rechts Quinten van Zweden, die de bal onhoudbaar in de kruising schoot: 1-1. In de fase daarna golfde het spel op en neer, waarbij Verburch lichtjes een overwicht had. Grote kansen deden zich aan beide kanten echter lange tijd niet voor.

Lat

Na een half uur spelen kwam de volgende treffer dan ook letterlijk uit de lucht vallen. Een hoge bal leek eenvoudig door DHC-doelman Oussama Zayzaoui gepakt of weggestompt te gaan worden, maar net toen hij dat wilde doen was daar het hoofd van Vince van der Knaap die hoog opspringend de 1-2 op het scorebord bracht. Kort voor het rustsignaal van arbiter Orlando Duivestein (Rotterdam) viel een ver schot van Justin de Kok boven op de lat van het doel van Zayzaoui, zodat de theestand 1-2 was.

Energiek

Na de doelwisseling gingen de groen-zwarten energiek van start. Bij vrijwel de eerste aanval werd Quinten van Zweden binnen de beruchte lijnen vastgehouden en hij kwam daardoor ten val. Scheidsrechter Duivestein aarzelde geen moment en wees naar de stip. Aanvoerder Giovalli Serbony (foto) nam zijn verantwoordelijkheid en zette zich achter de bal. Met een gewaagde Panenka-trap bracht hij de 2-2 op het scorebord. DHC geloofde er weer in en ging op jacht naar een voorsprong. Verburch dacht daar echter anders over en gaf zich zeker niet zomaar gewonnen.

Jacht

Na 54 minuten kregen de Westlanders aan de rechterkant een vrije trap te nemen, die midden voor het doel door Levi van der Kaay doeltreffend werd ingekopt: 2-3. En weer moest DHC op jacht naar de gelijkmaker en eigenlijk daarna ook nog naar een winnende treffer. Mogelijkheden kwamen er wel. Na zestig minuten ging Serbony diep alleen richting doel, maar na het vlagsignaal van de Verburch-grensrechter voor buitenspel gaf scheidsrechter Duivestein alsnog een vrije trap voor DHC op de middenlijn vanwege een eerdere overtreding. Enkele minuten later bereikte een voorzet van Dominique Ahanhanzo Serbony, maar zijn inzet ging net naast het doel. Na een voorzet van de inmiddels ingevallen Brahim Karoumi (terug na een maandenlange schorsing vanwege een voorval bij het zaalvoetbal) leverde een volgende inzet van Serbony niet meer op dan een hoekschop. Een kopbal van Karoumi werd een prooi voor Verburch-doelman Tony Zuyderwijk.

Extra tijd

In het vervolg van het slotoffensief van DHC ging bij een hoekschop zelfs doelman Zayzaoui nog mee naar voren, maar ook dat leverde onvoldoende op. Het meest gevaarlijk werd DHC nog in de door scheidsrechter Duivestein ruim toegemeten extra tijd, want na vijf minuten in die extra tijd leidde een door Sinan Ocal genomen hoekschop tot een onoverzichtelijke scrimmage net voor en op de doellijn, waarbij de bal mogelijk wel of niet die lijn passeerde, maar er was geen VAR om daar een definitief oordeel over te vellen. Enige minuten later belandde een door Karoumi genomen vrije trap in het zijnet. Kort hierna was het – na elf minuten extra tijd – dan toch echt genoeg geweest naar het oordeel van scheidsrechter Duivestein. Hiermee was en bleef het 2-3 in het voordeel van Verburch. Dit alles uiteraard tot grote teleurstelling van alles wat groen-zwart is.

Aangeslagen

De aangeslagen en zwaar teleurgestelde groen-zwarten namen na enige tijd dan toch maar eens kennis van de overige uitslagen. Daarna kon de stand opgemaakt worden. Concurrenten HBSS, Nieuwerkerk en Vitesse Delft bleken alle gewonnen te hebben. Berkel was vrij. Naast DHC verloren ook Neptunus-Schiebroek en het al gedegradeerde Hillegersberg. Daarmee is de stand onderaan: 7. HBSS 22-30; 8. Nieuwerkerk 22-28; 9. Vitesse Delft 23-25; 10. Berkel 22-23; 11. DHC 22-23; 12. Neptunus-Schiebroek 22-23; 13. Hillegersberg 22-9. Verburch staat met 22-33 op de zesde plaats. DHC moet in de resterende twee wedstrijden nog spelen tegen twee clubs die nog zicht hebben op het kampioenschap, te weten tegen VFC (nummer drie, uit) en CION (nummer twee, thuis). Hoopgevend is dan wel weer, dat DHC in de eerste competitiehelft van die twee clubs beide keren ternauwernood met 1-0 verloor. Een loodzwaar programma, waarin de groen-zwarten moeten stunten om minimaal de nacompetitie te halen. De naaste concurrenten spelen in enkele gevallen ook nog tegen elkaar (met name Neptunus – Berkel en Vitesse Delft – Neptunus/Schiebroek staan nog op het programma), dus daarmee gaat een aantal van deze ploegen zeker nog punten halen. DHC zal er alles aan moeten doen om in de twee slotwedstrijden nog een aantal punten bijeen te krijgen. Overigens kwam er door deze thuisnederlaag een einde aan een reeks van zeven ongeslagen wedstrijden, de laatste nederlaag was op 24 februari thuis tegen SC Monster, waarna vijfmaal werd gelijkgespeeld en twee keer werd gewonnen.