ADO Den Haag Vrouwen sluit af met nederlaag tegen Ajax

In de strijd op afstand om het landskampioenschap tussen FC Twente en Ajax heeft ADO Den Haag Vrouwen niet kunnen stunten. Toen Twente de titelstrijd al in eigen voordeel had beslist, greep Ajax zaterdag de zege in het Bingoal Stadion.

Foto’s: Eric de Wit

Voor een door Ajax-supporters en fans van ADO Den Haag zij aan zij gevulde Eretribune gingen de gasten direct op jacht naar de benodigde voorsprong. Captain Barbara Lorsheyd moest snel gestrekt naar de hoek om haar doel schoon te houden. De Haagse vrouwen hadden moeite om zich aan de druk te ontworstelen en zelf kansen te creëren. Bij een kopbal van Yohannes had Lorsheyd de hulp van de lat nodig. Een balverovering op de helft van Ajax stelde Lobke Loonen in staat Shanique Dessing richting doel te sturen. Haar inzet verdween in de armen van de goalie.

Kort nadat het nieuws was doorgesijpeld dat FC Twente tegen Telstar de leiding had genomen, profiteerde Tolhoek namens Ajax van een weggevertje in de Haagse defensie: 0-1. Uiteraard bleef het publiek de ontwikkelingen in Enschede met een schuin oog volgen. Toen de titelverdedigers net op 2-0 waren gekomen, werd Dessing in het Amsterdamse strafschopgebied gevloerd. Die kans liet topscorer Loonen zich niet ontnemen: 1-1. Bij een hoekschop van Nikki IJzerman werd een inzet van Daniëlle Noordermeer geblokt. De daaropvolgende uithaal van Loonen miste kracht.

Na de geslaagde comeback aan het eind van de eerste helft, kwam ADO Den Haag gesterkt uit de kleedkamer. Nu moest Ajax terug en waren er Haagse mogelijkheden. Dessing zag een lobje richting tweede paal uit de lucht geplukt. Na een prima actie van Dessing hakte IJzerman de bal net naast. Een nieuwe poging van IJzerman van afstand werd gestopt. Daarna luwde de Haagse storm.

Bij een poging van Hoekstra hing de lat opnieuw in de weg. Twee minuten later was het toch raak via Yohannes: 1-2. Louise van Oosten antwoordde direct met een sterke run over rechts, maar zag haar voorzet via de lat wegstuiten. Een inzet van Loonen werd geblokt. In een poging nog een gelijkmaker af te dwingen, gooide het trainersduo Stephan Vos en Alex Scholte nieuwe aanvallers in de strijd. In de counter maakte Ajax opnieuw gebruik van een Haags slippertje: 1-3. Loonen en Eijken zagen daarna pogingen om de stand in ieder geval een draaglijker aanzien te geven helaas verloren gaan.

Opstellingen

ADO Den Haag Vrouwen:

Lorsheyd (captain) – Vonk (86. Dankelman), Noordermeer, Douma (72. Susanna), Nelemans – Van der Wal, Van Raay (82. Abali)- Van Oosten, Loonen, Dessing (86. Eijken), IJzerman (82. Vande Velde).

Ajax Vrouwen:

Van Eijk – Kardinaal, Spitse, De Sanders, De Klonia – Noordam, Van Gool, Yohannes – Grant, Leuchter, T. Hoekstra.

(Bron: ADO Den Haag Vrouwen, Roeland Gelink)

Lees verder