Strafschop in blessuretijd toch streep door rekening ondanks prima zege

ADO Den Haag boekte een terechte winst op de Vijverberg in de eerste confrontatie met De Graafschap in de play-offs. ADO Den Haag kwam op achterstand, speelde goed, nam een 1-3 voorsprong en kreeg in blessuretijd een knullige pingel tegen: 2-3.

Tekst: Ton Beije      |      Foto’s Orange Pictures

Trainer Darije Kalezic kon geen beroep doen op Kürsad Sürmeli, die ziek thuis was gebleven. Zijn plaats werd ingenomen door Silvinho Esajas. Opvallend was ook dat Joel Ideho op de reservebank plaats moest nemen.

ADO Den Haag kwam in een bomvolle Vijverberg goed uit de startblokken en leek al binnen twee minuten aan de leiding te komen. Henk Veerman scoorde op aangeven van Daryl van Mieghem, maar de scheidsrechter had daarvoor buitenspel geconstateerd van Van Mieghem. De bezoekers kregen in de aanvangsfase meerdere mogelijkheden. Doelman Jansen van De Graafschap zag nog kans een fout van hemzelf tijdig te corrigeren. Uit de gegeven hoekschop bestookte Matteo Waem het doel, maar zonder succes.

Hoewel ADO Den Haag de bovenliggende partij was, kwam De Graafschap uit het niets op voorsprong. In de dertiende minuut kreeg ADO Den Haag de bal niet weg en haalde Büttner van net buiten het strafschopgebied hard uit en zag de bal langs Nick Marsman tegen het Haagse net belanden: 1-0. ADO Den Haag raakte niet van de kook en liet de bal goed rondgaan en ging op zoek naar de gelijkmaker.  En die viel er na een half uur spelen. Een boogbal richting tweede paal werd door Amir Absalem met veel gevoel over doelman Jansen in de verre hoek gekopt: 1-1. ADO Den Haag voelde dat er meer in zat en had al voor de pauze afstand moeten nemen van de Superboeren. Een schot van afstand van Alex Schalk werd een prooi voor doelman Jansen en Vlak probeerde het met een lob over de te ver voor zijn doel staande Jansen, maar de bal verdween aan de voor ADO Den Haag verkeerde kant van de paal. Het bleef bij rust bij die 1-1 stand.

Beide trainers vonden het niet nodig in de rust in te grijpen, dus verschenen dezelfde 22 spelers voor het tweede bedrijf op het veld. ADO Den Haag startte weer sterk en topscore Henk Veerman kreeg twee dotten van kansen om zijn ploeg afstand te laten nemen van De Graafschap.

Na tien minuten in de tweede helft werd het duel tijdelijk stilgelegd vanwege een medische noodsituatie op de tribune. Toen arbiter Nagtegaal het spel wilde hervatten, kwam hem dat op een fluitsignaal te staan van het publiek. Toen er gelijk wat plastic bekertjes op het veld werden gegooid dirigeerde de leidsman beide ploegen richting kleedkamer. Toen het spel weer hervat werd, kon de Haagse aanhang snel juichen. Daryl van Mieghem was attent bij een te zacht teruggekopte bal van Joran Hardeman op Jansen en gleed de 1-2 binnen. En daar bleef het niet bij, want tien minuten later kwam ADO Den Haag op rozen te zitten. Een knappe crosspass van Jari Vlak bereikte na een goede loopactie Henk Veerman, die vervolgens Alex Schalk in staat stelde om – tussen twee man door – de bal via de handen van Jansen binnen te werken: 1-3.

ADO Den Haag leek met een prima uitgangspunt te kunnen vertrekken uit Doetinchem, maar arbiter Nagtegaal gooide roet in het eten. Bij een hoge bal in de Haagse zestien, diep in blessuretijd, kreeg Amir Absalem duidelijk een duw in de rug, waarna de bal tegen zijn hand belandde en Nagtegaal naar de stip wees. Omdat ook VAR Jeroen Manschot niet reageerde bleef de elfmetertrap staan. Captain Jeffry Fortes gaf vervolgens Nick Marsman geen schijn van kans: 2-3. ADO Den Haag krijgt zaterdag aanstaande in het eigen Bingoal Stadion om 20.00 uur de mogelijkheid het karwei in die eerste ronde van de play-offs af te maken.