2e klasse C: SVC’08 vecht zich terug, maar vervalt in oude fout

Op het Oostersportpark was het gezellig druk voor de wedstrijd uit de onderste regionen tussen SVC’08 en FC Oudewater, die beide vechten voor lijfsbehoud in de tweede klasse C. Het geheel werd opgeluisterd door een sfeeractie van de jeugd wat de spanning wat van de wedstrijd moest halen.

Tekst & foto’s: Jaap Lolkema

De wedstrijd kende een onstuimig begin. Echter niet zoals je mocht verwachten van SVC’08-zijde. Binnen drie minuten mocht FC Oudewater een corner nemen. De SVC’08-verdedigers waren blijkbaar nog met hun gedachten in de kleedkamer, want Rob Appels mocht de bal vrij inkoppen: 0-1. Zo keek SVC’08 dus al tegen een vroege achterstand aan. Vijf minuten later had SVC’08 de pech, dat een inzet na een hoge voorzet de staander raakte van het FC Oudewater-doel en de gelijkmaker achterwege bleef.

Wie dacht dat dit een wake-up call was voor SVC’08 kwam bedrogen uit. In de twaalfde minuut opende FC Oudewater vanaf links met een crosspass over zestig meter naar de rechtervleugelaanvaller die de uit het derde elftal teruggehaalde Jeffrey van der Meer uitspeelde en de bal uiteindelijk bij Thomas Hogenboom bezorgde, die van dichtbij kon scoren: 0-2. Nog geen twee minuten later lag ook nummer drie achter keeper Joshua Roos. De snelle Bart Griffioen zette aan voor een dribbel vanaf de linkervleugel en rondde schitterend af met een schot via de binnenkant verre paal: 0-3.

SVC’08 lag na een kwartier als een aangeslagen bokser in de touwen en gezien het spelbeeld gaf geen SVC’08-supporter nog een stuiver voor de kansen van de ploeg. Maar de storm van FC Oudewater nam bij de ruime voorsprong wat af en SVC’08 vocht zich terug in de wedstrijd. Na ruim een half uur spelen stoorde Jermey Keus dusdanig bij het uitverdedigen van FC Oudewater, dat hij de bal tegen zich aangeschoten kreeg (al dan niet op de hand) en op het doel af kon gaan. Zijn voorzet kon door Thomas Hughes worden afgewerkt: 1-3. SVC’08 begon er toch weer in te geloven. In de vierenveertigste minuut mocht Thomas Hughes op links een vrije trap nemen. Op zijn hoge indraaiende inzet naar de verre paal verkeek keeper Kaj van den Heuvel zich finaal. Hij taste mis en de bal verdween in het doel: 2-3. Nog voor rust kwam bijna de gelijkmaker op het bord. Nick van der IJssel raakte de bal ongelukkig en zag zijn eigen inzet via de lat over het doel gaan. Zo mocht SVC’08 toch nog met een goed gevoel thee gaan drinken en baalde FC Oudewater, dat het de tegenstander had laten terugkomen in de wedstrijd.

Na de rust ontspon zich een echte degradatiekraker met alles erin wat voetbal kenmerkt: Inzet, pech, geluk, harde duels met soms behoorlijke overtredingen en gevaarlijk situaties voor beide doelen. Zo kwam SVC’08 tussen de vijftigste en achtenvijftigste minuut drie keer goed weg bij grote kansen voor FC Oudewater, waarvan Thomas Hoogenboom zeker één keer had moeten scoren. Maar zoals vaak viel het doelpunt aan de andere kant. Invaller Pepijn Knoester kreeg de bal in de zestigste minuut voor de voeten en schoot deze feilloos in de korte hoek achter doelman Kaj van den Heuvel: 3-3. SVC’08 rook bloed en drie minuten later maakte Jermey Keus er zelfs 4-3 van, waarmee de 0-3 achterstand in het geheel was weggepoetst. FC Oudewater leek geslagen, zeker toen ook Ivo Anbergen na een te harde actie op Yannick Willems met een tweede gele kaart het veld moest verlaten en FC Oudewater met tien man ​verder moest. SVC’08 speelde in wezen een gewonnen wedstrijd, maar net zoals in eerdere thuiswedstrijden wist het ook nu de winst niet over de streep te trekken. Het moet gezegd dat het ook van karakter van de tegenstander toont, die met tien man in de slotfase toch nog een punt uit het vuur weet te slepen nadat het een voorsprong van 0-3 als sneeuw voor de zon heeft zien verdwijnen. Maar het doelpunt van Willem la Lau had natuurlijk nooit meer mogen vallen.

Door dit resultaat is SVC’08 volgende week volledig afhankelijk van RCL, dat hopelijk haar sportieve plicht doet tegen CSW en natuurlijk een eigen winst bij Kagia.