4e Divisie: HBS pakt drie heel belangrijke punten op eigen veld

HBS weet weer wat winnen is. Voor eigen aanhang werd Zwaluwen Vlaardingen na een 1-0 voorsprong bij rust, met 2-1 geklopt. Bij HBS waren Ebi Broug en Sieb Verheul weer terug na een schorsing.

Tekst: Ton Beije           |      Foto’s: Alex Pronk

HBS kwam op sportpark Craeyenhout tegen Zwaluwen Vlaardingen goed uit de startblokken. Al na vier minuten kon de HBS-aanhang juichen. Na een prima opgezette aanval stelde Manuel Francisco Mink Hueting in de gelegenheid de 1-0 aan te tekenen. Een prima opsteker zo vroeg in de wedstrijd voor de ploeg van trainer Ekrem Kahya.

Een volgende mogelijkheid was ook voor de thuisploeg. Manuel Francisco werd vlak voor de zestienmeterlijn neergelegd. Hueting bediende op maat Giovanni Sekeris, maar de Vlaardigse doelman had een goede redding in huis. Zwaluwen liet blijken – vooral verbaal – dat het niet zomaar bij een nederlaag zou neerleggen. Het stond echter goed bij HBS, met een scherp beginnende Mink Hueting, maar ook Niels van Pelt en Kevin Schutten begonnen sterk, al liep Schutte al snel tegen een gele prent aan.

Buitenspelval

Zwaluwen had vooralsnog geen wapen om aan de buitenspelval te ontkomen. Vele malen moest de leidsman een Vlaardingse aanval affluiten voor buitenspel. HBS was dicht bij een verdubbeling van de marge. Op aangeven van Hueting controleerde Luca van Leeuwen de bal prima en haalde hard uit, maar de paal stond succes in de weg. In de slotfase van het eerste bedrijf een overtreding op Niels van pelt, wat de Zwaluwen-speler een gele kaart opleverde, maar de HBS-captain kon gewoon verder.

Mathijs Harthoorn speelde een solide wedstrijd. In die laatste fase van de eerste helft vielen er ook gele kaarten, onder meer voor Manuel Francisco, die onnodig doorging op de doelman van de bezoekers. In de 1-0 voorsprong voor de gastheren kwam in de eerste helft geen verandering meer.

Geel

Het HBS-trainersduo Kahya-Wetzel hield de ploeg intact, dus bij aanvang van het tweede bedrijf dezelfde spelers op het veld. Bij Zwaluwen waren inmiddels drie spelers gewisseld. Bij een vrije trap van HBS probeerde Sieb Verheul gevaar te stichten met het hoofd, maar hij kopte rakelings naast het vijandelijke doel. Diezelfde Verheul werd even later flink aangepakt, maar meer dan geel vond de scheidsrechter het niet waard, ook nu na overleg met zijn assistent langs de lijn.

In de zevende minuut na rust moest de man aan het scorebord weer in actie komen en ditmaal voor de bezoekers. De bal werd onvoldoende weggewerkt in de zestien van HBS, waarna Delano Vogel in de rebound – de eerste echte kans voor Zwaluwen – raak schoot: 1-1. HBS rechtte de rug en was niet uit het veld geslagen en ging op zoek naar een nieuwe voorsprong. Kansjes werden echter niet benut. Bij een gevaarlijke en snelle tegenstoot van de bezoekers was Niels van Pelt attent en bracht tijdig redding. Aan de andere kant legde Manuel Francisco de bal panklaar voor Sieb Verheul, maar hij schoot naast.

Rood

Trainer Kahya vond het tijd om in te grijpen. Luca van Leeuwen ging naar de kant en voor hem kwam Jedsel Markes. In de 66e minuut weer feest aan HBS-kant. Giovanni Sekeris opende op Manuel Franscisco, die de bal in de kruising van het Zwaluwen-doel liet verdwijnen: 2-1. In die fase was HBS de bovenliggende partij en ging op zoek naar meer. Zwaluwen-trainer Henk de Zeeuw bracht inmiddels zijn vierde en vijfde wissel in het veld. Met nog zeventien minuten op de klok een tegenvaller voor HBS. Manuel Francisco pakte zijn tweede gele kaart en HBS moet het laatste kwartier verder met tien man.

Zwaluwen rook vuur en drong gelijk aan, maar de Haagse defensie stond als een huis. Tien minuten voor tijd moest ook Zwaluwen met tien man verder na een overtreding van Stan Rook op Jedsel Markes. Na een goede actie van diezelfde Markes, legde Hueting af op Ebi Broug, die tot verdriet van de HBS-aanhang met zijn inzet de lat trof. Markes had daarna de pech dat hij met een hamstringblessure moest afhaken. Knoester mocht zijn debuut maken en liep in de blessuretijd nog tegen geel aan. In de stand kwam geen wijziging meer en pakte HBS drie heel belangrijke punten.