3e Divisie: Barendrecht weer te sterk voor TOGB en ligt op pole position voor titel

Op een heerlijke zaterdagavond traden medekoploper Barendrecht en nummer acht TOGB op Sportpark De Bongerd aan voor de voor laatste wedstrijd van het seizoen 2023-2024. De gastheren strijden al het gehele seizoen mee voor de titel en dus promotie naar de Tweede Divisie. Om dit laatste te bereiken moest er gewonnen worden van TOGB. De Berkelse formatie trad aan met een vijf plekken gewijzigd team. Dit omdat er voor TOGB in competitieverband niets meer op het spel staat, maar op tweede pinksterdag wel de Voetbal Rijnmond Cup gewonnen kan worden, mits het team van Jonk Spijkenisse kan verslaan.

Tekst: Ron Fruining

De wedstrijd startte een kwartier later. Er was een onvolkomenheid aan één van de doelen vastgesteld door het arbitrale trio. Gelukkig had de thuisploeg de handige Harry-brigade paraat, die het euvel verhielp en er dus gevoetbald kon worden.

Barendrecht en Stedoco hebben de laatste weken last van kampioenstress. Beide kemphanen morsten de laatste weken punten, waardoor nummer drie Blauw Geel beide koplopers tot op twee punten is genaderd. Het lukt bij de aanvallers van Barendrecht maar niet om het net te vinden. Ook nu tegen TOGB waren de kansen er wel, maar troffen de rood witten niet direct doel.

Kansen

Nadat Robbert Olijfveld zijn poging om een medespeler te bereiken afgefloten zag worden, was het TOGB dat na ruim een kwartier wedstrijd serieus op de deur klopte. Jordan Weegman mocht vanaf eigen helft opstomen en loste van buiten de zestien een hard schot. De pegel van Weegman verdween net voorlangs, waardoor doelman Bradley van der Meer niet in actie hoefde te komen.

De beste kans voor de thuisploeg in de eerste helft kwam vanuit een vrije trap. Specialist Joey Jongman ging achter de bal staan om de klus te klaren. Echter was TOGB-doelman Zwarteveld bij de les en met een fraaie redding keerde de TOGB-goalie de doelpoging.

Fout

De eerste helft leek op 0-0 te gaan eindigen, maar door een verkeerde inspeelpass van Moreno Zwarteveld, was het Olijfveld die de bal kon onderscheppen en zijn tiende goal van het seizoen in het lege TOGB-doel binnenschoot: 1-0.

Schulp

Na de treffer vlak voor rust, durfde Barendrecht wat meer te gaan voetballen en kroop het team van Leendert van Steensel uit haar schulp. Het eerste wapenfeit van de tweede helft liet dan ook niet lang op zich wachten. Brent Vugts draaide vanaf rechts naar binnen en probeerde Zwarteveld met zijn linker te verschalken. De doelman redde uitstekend, waardoor de wedstrijd niet kort na rust al beslist zou zijn. Niet veel later was er dan toch de tweede treffer voor de gastheren. Vanuit een hoekschop was het centrale verdediger Timo de Graaf die met het hoofd de bal voldoende beroerde om de TOGB-defensie kansloos te laten: 2-0.

Gevaar

Het gevaar van de aansluittreffer van TOGB was echter de grootste zorg voor de staf van Barendrecht. Billen knijpend zagen zij dat doelman Bradley van der Meer in vorm was. Nadat Anthony Slierendrecht aan de rechterkant van de zestien met een overtreding was gestuit, was het Jordan Weegman die Van der Meer testte. De met gevoel naar de kruising gestuurde bal werd door Van der Meer uit de kruising getikt, waardoor de marge twee bleef.

Aansluiting

Vlak voor tijd was er dan toch een treffer voor TOGB. Invaller Leroy Zwarteveld onderschepte de bal en dribbelde de Barendrecht-helft op. Met zijn pass bereikte Zwarteveld Merick Heintjes. Heintjes speelde Slierendrecht aan die probeerde zijn tegenstanders te verrassen. De uitkomende Van der Meer zag dat de bal via Anthony Slierendrecht (foto) langs hem in het doel verdween: 2-1. Het bleek een te late treffer van TOGB om Barendrecht nog nerveus te maken.

Pole position

Barendrecht ligt door de overwinning op TOGB op pole position voor de titel. Dit omdat SteDoCo met 3-3 op eigen veld gelijkspeelde tegen AWC. Barendrecht gaat met nog één wedstrijd alleen aan kop van de Derde Divisie B.