ADO Den Haag ‘met hakken over de sloot’ naar halve finale

Bij rust leek er geen vuiltje aan de lucht. Na de winst in Doetinchem (2-3) stond ADO Den Haag in het eigen Bingoal Stadion halverwege met 2-0 voor. Voorzichtig werd er toen al gerefereerd aan het thuisduel tegen Excelsior, ook in de play-offs. Zover – uitschakeling – kwam het nu niet, een hard werkend ADO Den Haag ging na een 2-2 gelijkspel, met de hakken over de sloot, door.

Tekst: Ton Beije       |      Foto’s: Eric de Wit

Trainer Darije Kalezic vond het niet nodig om een wijziging in zijn formatie aan te brengen. Hij liet dezelfde elf starten, die ook op de Vijverberg afgelopen dinsdag in de basis stonden.

ADO Den Haag kende niet een start zoals in Doetinchem. In het eerste kwartier geen echte gevaarlijke acties voor beide doelen. Wat speldenprikjes over en weer, maar de doelverdedigers hoefden niet echt in actie te komen.

Langzamerhand werd ADO Den Haag wat gevaarlijker. De eerste mogelijkheid was voor Alex Schalk. Daartoe in staat gesteld door Henk Veerman. Zijn schot verdween naast het doel van De Graafschap. Halverwege het eerste bedrijf kwam de thuisploeg dan toch aan de leiding. Op links een goede combinatie tussen Amir Absalem en Daryl van Mieghem. Absalem liep door, zette hard laag voor en Alex Schalk reageerde zeer attent en liet de bal hard en zuiver achter doelman Thijs Jansen tegen het net ploffen: 1-0.

Comfortabel

De treffer deed ADO Den Haag duidelijk goed, de ploeg leek op weg naar een verdubbeling van de marge om snel zekerheid te krijgen over het behalen van de volgende ronde. De 2-0 was na een half uur een feit. Uit een hoekschop van Daryl van Mieghem werd de bal door weer Schalk met het hoofd verlengd en via de handen van doelman Jansen verdween de bal in het doel van De Graafschap: 2-0. Met die comfortabele voorsprong kon de equipe van Kalezic aan de thee.

Scheidsrechter Alex Bos had nog maar nauwelijks het signaal voor de aftrap van de tweede helft gegeven, of hij moest het duel alweer stilleggen. Uit het vak met de supporters van De Graafschap kwam veel vuurwerk op het veld terecht en fakkels gaven een enorme rookontwikkeling. Jammer en onnodig, dat de verder uitbundig hun team aanmoedigende supporters op die manier hun club weer op kosten jagen, want de aanklager zal zeker een boete gaan opleggen aan De Graafschap.

Oponthoud

Nadat na enig oponthoud toch begonnen kon worden, had Alex Schalk gelijk de wedstrijd in het slot kunnen gooien. Na een prima individuele actie faalde hij echter alleen voor doelman Thijs Jansen, die nog redding kon brengen. ADO Den Haag moest toezien, dat De Graafschap meer balbezit had en zich duidelijk nog niet gewonnen wilde geven. Het inbrengen door trainer Jan Vreman na rust van Ralf Seuntjes spelde daar ook een belangrijke rol in. ADO Den Haag liep steeds verder achteruit.

Na dik een uur spelen kon doelman Nick Marsman een inzet van invaller Philip Brittijn nog stoppen, maar in de rebound was Seuntjes wel trefzeker: 2-1. Dat doelpunt viel duidelijk te vroeg voor de Hagenaars. De Graafschap schakelde nog een tandje bij. Donny Warmendam kwam niet verder dan een inzet in het zijnet, maar zeven minuten na de 1-2 viel ook de gelijkmaker. Captain Jeffry Fortes (die in Doetinchem in blessuretijd nog een strafschop verzilverde) kopte nu raak over het hoofd van Jort van der Sande: 2-2.

Rood

De Graafschap ging er weer helemaal in geloven. Bij de ADO-fans gingen de gedachten weer terug naar het memorabele duel tegen Excelsior. Bovendien moest ADO Den Haag ook geruime tijd speler met tien man omdat Absalem zo onverstandig was om de bal weg te schieten nadat Bos al gefloten had. De leidsman kende geen pardon en toonde Absalem zijn tweede gele prent en kon hij dus gaan douchen. ADO Den Haag stond met de rug tegen de muur en elke bal die op de helft van De Graafschap terecht kwam, kwam net zo hard weer terug in de Haagse zestien.

Aanvallend had ADO zelf niets meer te brengen. Wellicht dat Joel Ideho in die fase, met zoveel ruimte wat meer kunnen betekenen. De Graafschap het zeker met zo’n snelle speler meer mensen achter moeten houden. ADO Den Haag koos voor het inbrengen van extra verdedigende kracht. Die tactiek lukte, want na zeven billenknijpende minuten kwam het verlossende laatste fluitsignaal, al had Ralf Seuntjes zich in de slotminuut nog onsterfelijk kunnen maken voor de bezoekers. Hij zag een bal van zijn voet via verdediger Kürsad Sürmeli in de veilige handen van Nick Marsman verdwijnen, die vlak daarvoor nog een geweldige redding ook had verricht.

ADO Den Haag speelt nu komende woensdag om 18.45 uur in het eigen stadion tegen….Excelsior. De return is komende zaterdag in Rotterdam om 20.00 uur.

Opstelling ADO Den Haag:
Marsman; Asante (68. Koudossou), Siereveld, Esajas (90. Van Hintum), Waem, Absalem; Vlak, Vigen (76. De Bruin), Schalk; Veerman (68. Van der Sande), Van Mieghem (90. Surmeli).

Maandag op deze website een uitgebreid video-interview met trainer Darije Kalezic over het duel tegen De Graafschap en kort vooruitkijken naar de volgende ronde.

Lees verder