ADO Den Haag O21 promoveert terug naar hoogste niveau

ADO Den Haag O21, het team van trainer Ervin Lee, is binnen vijf maanden terug op het hoogste niveau. Het won de thuiswedstrijd tegen SC Heerenveen met minimaal verschil: 1-0.

Tekst: Glenn Duijzer    |     Foto’s: Rick van Zon

Alle ingrediënten waren aanwezig op De Aftrap om er een leuke promotiewedstrijd van te maken. Een heerlijk zonnetje, meer publiek dan normaal en een goede generale vooraf van ADO Den Haag O18. Dat team bewerkstelligde handhaving door een 3-2 over winning op SC Heerenveen O18.

Dat ADO O21 niet op het hoogste niveau uitkomt, blijkt wel uit het niveau van de meeste scheidsrechters. Op een enkeling na, Joey Meuwese, is het merendeel van minder allooi. De arbiter die deze belangrijke wedstrijd moest fluiten was Aron Uijn.

Opstootjes

Behalve dat ADO Den Haag kon promoveren en kampioen kon worden, moesten de Friezen ook winnen om buiten de degradatiezorgen te blijven. Helaas liet de arbiter de wedstrijd helemaal ontsporen met de nodige gele kaarten en opstootjes als gevolg. Daarbij de aantekening dat de bezoekers behalve over een jonge ploeg beschikte, ook over een vervelende ploeg en bank beschikte. Continue kleine overtredingen die niet bestraft werden en de begeleiding die regelmatig de confrontatie aanging met de Haagse bank.

De eerste kans was direct in de openingsminuut voor de bezoekers. De gevaarlijk aanvaller David Easmon schoot na een misverstand in de Haagse verdediging de bal net naast het doel. Tien minuten later onderschepte de Haagse spits Enoch George de bal en ging alleen op doelman Bernt Klaverboer af. Zijn schuiver onder het lichaam van de doelman eindigde binnen de palen en hij zette daarmee de Haagse ploeg op een belangrijke voorsprong: 1-0.

Kansen

Of het de zenuwen waren aan Haagse zijde of iets anders, maar de Friezen kregen verder in de eerste helft, de meeste kansen. Spits Easmon kreeg er twee. De eerste eindigde op de vuisten van doelman Ahmed Azmi en de tweede ging over het Haagse doel.

Na 37 minuten was er een opstootje, waarbij meerdere spelers waren betrokken. Hierbij was de arbiter het overzicht verloren, want hij moest tweemaal informatie vragen aan zijn assistent, voordat hij wist wie er een gele kaart zou ontvangen. ADO Den Haag-speler Sky Heesen en de Fries Easmon waren de ontvangers. In de extra tijd kreeg assistent-trainer Ronald Samson een gele kaart na commentaar op de arbiter, nadat hij wederom een overtreding onbestraft liet. Daarna was er een voorzet van Easmon die door zowel Dimitris Rallis als ook door Thom Faber werd gemist. De Haagse aanvaller George kreeg ook nog een gele kaart.

Saai

Na rust werd de wedstrijd saai en vervelend. ADO Den Haag behield de minimale voorsprong en de bezoekers grossierden in vervelende kleine bestrafte en vooral onbestrafte overtredingen. ADO Den Haag wisselde enkele keren en Sacha Komljenovic kreeg een gele kaart na commentaar op de warrige fluitende arbiter.

Na een uur spelen was er wederom een opstootje waarbij alle spelers waren betrokken. ADO Den Haag-speler Lloyd Hendriks werd in de wurggreep genomen. Hierna werd hij door zijn teamgenoten geholpen. Ondanks een duidelijke kopstoot beweging van één van de SC Heerenveen-spelers, stond de arbiter ernaar te kijken en liet doorgaan zonder een kaart te trekken.

Waren er nog voetbalbijzonderheden? Ja, want met twintig minuten op de klok was het uit een corner, een kopbal van SC Heerenveen-verdediger Willard Timmerman die op de vuisten van Amzi eindigde. Enkele minuten voor tijd zag Komljenovic de SC Heerenveen-doelman te ver voor zijn doel staan en probeerde het vanaf de middenlijn. Zijn bal eindigde net naast het doel. Tussen beide kansen door liet de teammanager van de bezoekers zich helemaal gaan een bedreigde de Haagse bank met fysiek geweld. Dit leverde Simon van der Meer ook een gele kaart op.

Rood

In de tien minuten extra tijd raakte Komljenovic na wederom een kleine overtreding zodanig geïrriteerd dat hij vanwege commentaar op de leiding zijn tweede gele kaart ontving en mocht vertrekken. In de resterende tijd kwamen de tien Hagenaars niet meer in de problemen en kon de promotie gevierd worden. Dit gebeurde zonder het gebruikelijke vuurwerk van Haagse aanhang.

Programma

Vandaag speelt ADO Den Haag O21 om 14.00 uur een oefenwedstrijd op De Aftrap. Tegenstander is dan Union Saint-Gilloise O21. Op 1 juni staat de laatste wedstrijd op het programma. ADO Den Haag gaat dan op bezoek bij NAC Breda met als inzet de titel in Divisie 2. Door een 1-4 overwinning op FC Volendam O21 is NAC Breda niet meer te achterhalen voor de concurrenten en zijn samen met ADO Den Haag gepromoveerd.