Oefenvoetbal: Geen winnaar bij ADO Den Haag O21 – Union Saint-Gilloise O23

Terwijl in andere delen van Nederland de regen met bakken uit de lucht kwam vallen, speelde in het Haagse Zuiderpark ADO Den Haag O21 onder een heerlijk zonnetje een oefenwedstrijd tegen het Belgische Union Saint-Gilloise O23.

Foto’s: Rick van Zon

Komend weekend staat er voor het team van trainer Ervin Lee geen wedstrijd op het programma in verband met de bekerfinale tussen FC Volendam O21 en Feyenoord O21, die overigens – op verzoek van FC Volendam – zonder publiek wordt gespeeld.

Dan is een midweekse oefenwedstrijd altijd een goede zaak op weg naar de kampioenswedstrijd tegen NAC Breda. Tegenstander Union Saint-Gilloise O23 speelt vaker dit soort midweekse wedstrijden en heeft al eerder tegen bijvoorbeeld Sparta Rotterdam, Paris Saint Germain en Valenciennes gespeeld.

De bezoekers begonnen fel aan de wedstrijd en zetten zover druk naar voren, dat de Haagse doelman Thijmen de Koning regelmatig moeite had om de bal goed te plaatsen. Het leverde in de eerste tien minuten direct twee mogelijkheden op voor de Belgen. Op een voorzet van de linkerkant was het de spits Soulaymane Berradi die de bal bij de verre paal ineens op de vuisten van De Koning schoot. Uit de daaropvolgende corner zag Mohamed Asri zijn lage schot geblokt worden door diezelfde De Koning. Daarna was het de beurt aan de geel-groenen, maar Enoch George schoot naast na een voorzet van rechts van Lloyd Hendriks. Enige minuten later was er een voorzet van links door Ronald Boakye, die door Issac Dijkhuizen naast werd gekopt. Nog binnen het kwartier zette diezelfde Boakye met een lange bal vanuit de verdediging, George alleen voor de doelman. Arthur de Bolle wist de inzet van George naast te tikken.

Kansen

In een vermakelijke wedstrijd was er een combinatie tussen Anass el Mrabet en Mateo Delph waarbij laatstgenoemde de bal op de vrijstaande Hamza Tabich plaatste. De inzet van Tabich verdween echter aan de voor de Belgen verkeerde kant van de paal, waardoor de stand nog 0-0 bleef. Een Belgische aanval door het centrum eindigde bij Berradi, die zijn inzet wederom naast zag gaan. Nog voordat het eerste half uur was gespeeld, wist ook Dijkhuizen de bal niet tussen de palen te krijgen na een actie van George.

Na 33 minuten was het eindelijk raak voor ADO Den Haag O21. Een lange aanval, die eerst over rechts ging waar Van Houwelingen, Dijkhuizen en George bij betrokken waren, eindigde  aan de linkerkant bij de vrijstaande Lloyd Hendriks. Op zijn schuiver was De Bolle kansloos: 1-0. Nog voor rust kreeg ADO Den Haag weer een tweetal kansen. Uit een één-twee tussen Boakye en Hendriks kwam laatstgenoemde in schietpositie. Zijn schot verdween echter over het Belgische doel. Enkele minuten voor rust onderschepte George een pass op de helft van de Belgen en stuurde Elijah Velland aan de linkerkant weg. In plaats van zelf te schieten plaatste Velland de bal op de vrijstaande Dijkhuizen. De rechtsbuiten rekende echter niet meer op de bal en de kans ging hiermee verloren. De allerlaatste mogelijkheid was voor USG en spits Berradi schoot van buiten het strafschopgebied de bal op de lat.

Wissels

In de rust wisselden beide ploegen driemaal en gedurende de tweede helft wisselde ADO Den Haag O21 nog drie keer. De Belgen wisselden nog zesmaal, waardoor alle reservespelers aan beide zijden in actie kwamen.

Het eerste kwartier na rust was rustig, waarbij er alleen een tweetal kansen voor Hendriks ontstonden. De eerste was uit de omschakeling met George, die inzet werd door doelman Mardo Nsingi gestopt. De tweede was een kopbal uit een corner, die naast het Belgische doel belandde. Na een uur spelen kregen de bezoekers enkele kansen om de gelijkmaker te scoren, maar Berradi zag tweemaal een schot gekeerd worden door doelman Ahmed Amzi. Christian Makate kreeg de bal in de loop mee van Asri, maar zag zijn inzet in het zijnet eindigen.

Na 68 minuten was Andrew Imade er aan de rechterkant door, weliswaar op het randje van buitenspel en zijn voorzet werd door Sofyan el Hannoudi binnen geschoten: 2-0. Lang kon er niet genoten worden van de 2-0 voorsprong, want bij de eerste aanval na de treffer was het aan de andere kant Asri die oog-in-oog met Amzi de bal netjes in het net tikte: 2-1. De bezoekers kregen het gevoel dat er meer inzat en gingen weer hoog druk zetten. Het leverde USG een drietal kansen op, waarbij Azmi tweemaal moest ingrijpen bij schoten van Pedro Pinto en Pedro Lubamba. De inzet van Asri eindigde naast het Haagse doel.

Botsing

Tien minuten voor tijd was er een botsing tussen aanvaller Makate en de Haagse doelman Amzi. Azmi werd hierbij zo geraakt dat hij zich moest laten vervangen door De Koning. Binnen twee minuten moest De Koning optreden nadat Makate een poging waagde in het drukke strafschopgebied. De Haagse doelman wist de bal met zijn benen te stoppen. Terwijl USG een soort alles-of-niets ging spelen, was het Hendriks die er op snelheid uit wist te komen. Zijn inzet ging echter net over het doel van de Belgen. Door de blessure van Amzi moest er enkele minuten bij worden getrokken door de goed fluitende Jan van den Ende. Een overtreding net buiten het Haagse strafschopgebied zorgde voor een directe vrije trap. De beste speler aan de Belgische kant, Asri, ging achter de bal staan en krulde deze over de muur en buiten bereik van De Koning in de kruising: 2-2. Direct na de gelijkmaker floot de arbiter voor het einde van de wedstrijd.