Shona Shukrula eerste vrouwelijke scheidsrechter betaald voetbal

Shona Shukrula (foto) wordt de eerste vrouwelijke scheidsrechter in het Nederlandse betaald voetbal. De 32-jarige Alkmaarse promoveert naar de groep scheidsrechters betaald voetbal en zal in het seizoen 2024-2025 toewerken naar haar eerste wedstrijd in de Keuken Kampioen Divisie.

Shukrula fluit sinds het seizoen 2009-2010 wedstrijden voor de KNVB. De afgelopen seizoenen leidde Shukrula wedstrijden in de Tweede Divisie en sinds 2020 was ze actief als vierde official in de Keuken Kampioen Divisie. Internationaal floot Shukrula UEFA Women’s Champions League-wedstrijden en EK- en WK-kwalificatie-interlands. Via het talententraject scheidsrechters betaald voetbal stroomt ze nu door naar het hoogste voetbalniveau in Nederland. In onder andere Frankrijk, Duitsland en Engeland maakten de afgelopen jaren al vrouwelijke scheidsrechters hun debuut in de Ligue 1, Premier League en Bundesliga.

Trots

,,Ik ben onwijs trots op mijn promotie naar de groep scheidsrechters betaald voetbal”, reageert Shukrula op de KNVB-site. ,,Hier heb ik vijftien jaar keihard voor gewerkt. Ik ben blij met het vertrouwen dat de KNVB in mij heeft, maar ik ben er nog niet. Mijn debuut ligt in het vooruitzicht, maar moet nog wel gebeuren. Vanaf nu focus ik me volledig op het maken van mijn eerste optreden als scheidsrechter in het betaald voetbal volgend seizoen.”

Reacties

Dat ze straks voor duizenden toeschouwers als vrouw tussen de mannen loopt, maakt Shukrula niet uit. Bang voor vervelende reacties vanaf de tribune is ze dan ook niet. ,,Dat hoort bij het voetballeven en het podium waar ik naartoe wil. Ik heb geen negatieve ervaringen uit het verleden. Ik wil op de juiste manier beoordeeld worden: op mijn kwaliteiten. Kritiek en feedback horen daarbij, dat is inherent aan een leven in de topsport.”

Stap

Naast Shukrula maken ook scheidsrechter Rick Sturm en assistent-scheidsrechters Laurens Maas, Dyon Reinshagen, Bilal Sahiner en Max Wolfkamp komend seizoen de stap van het talententraject naar de groep (assistent-)scheidsrechters betaald voetbal.

(Bron: KNVB) (Foto: Orange Pictures)

 

 

 

Lees verder