ADO Den Haag houdt ondanks nederlaag kans op finale

ADO Den Haag leek bij rust tegen een kansloze 0-2 achterstand aan te kijken. Na de doelwisseling kwam de ploeg van trainer Darije Kalezic sterk terug, kreeg diverse goede kansen, maar kwam niet verder dan één treffer: 1-2. Deze stand geeft nog mogelijkheden voor het uitduel komende zaterdag in Rotterdam.

Tekst: Ton Beije       |     Foto’s: Eric de Wit

Trainer Darije Kalezic kon tegen Excelsior in de basis starten met Kürsad Sürmeli, Joel Ideho en Jort van der Sande. Amir Absalem was er niet bij vanwege een schorsing (rood na tweemaal geel tegen De Graafschap) en Alex Schalk was nog niet fit genoeg.

In een goed gevuld Bingoal Stadion – zo’n kleine 12.000 toeschouwers – begon ADO Den Haag goed. Uit een hoekschop van Daryl van Mieghem kreeg Matteo Waem bij de tweede paal een kopkans, maar zocht het doel te hoog. Vlak daarna was Gylermo Siereveld dicht bij een treffer met een kopbal, maar stuitte op doelman Stijn van Gassel en dat overkwam ook Joel Ideho in de rebound. Een minuut later kreeg ADO Den Haag dé kans om aan de leiding te komen. Jari Vlak werd door een sluw passje van Henk Veerman alleen weggestuurd richting doelman Van Gassel. In plaats van zelf af te maken, legde hij af op Daryl van Mieghem, maar Vlak deed dat heel onnauwkeurig. Weg kans!

Na ruim een kwartier een foutieve pass in de breedte van Gylermo Siereveld, waarna Excelsior er razendsnel uit kon komen. Niet zonder geluk (via een been) wipte Couhaib Driouech de bal over doelman Nick Marsman in het Haagse doel: 0-1. Zeven minuten later zagen de bezoekers kans de marge te verdubbelen. Driouech ging langs Tyrese Asante en zijn lage voorzet werd effectief binnen geschoten door ex-ADO-er Lance Duijvestijn: 0-2.

Het avontuur in de nacompetitie leek ten einde, want Excelsior pakte het initiatief en daarbij had ADO Den Haag ook nog eens de pech dat de zwak leidende arbiter Sander van der Eijk opvallend veel tegen de thuisploeg floot en – ook in het tweede bedrijf – strooide met gele kaarten, vooral voor Haagse spelers. Gelijksoortige overtredingen van Excelsior-kant werden niet met geel bestraft. ADO Den Haag ging met die 0-2 achterstand de rust in.

In de pauze voerde Kalezic geen wijzigingen door, dus begonnen dezelfde elf spelers aan het tweede bedrijf. Het was duidelijk dat ADO Den Haag zich niet zomaar bij een nederlaag wilde neerleggen. Gesteund door het Haagse publiek ging de equipe van Kalezic op zoek naar de aansluitingstreffer. Nadat Lasse Vigen was vervangen door Silvinho Essajas was er de eerste mogelijkheid voor Joel Ideho. De bal werd na een ingooi van Asante door Van der Sande doorgekopt, waarna Ideho in de draai doelman Van Gassel op zijn weg vond.

Het bleek uitstel van executie, want twee minuten later was het wel raak. Uit een voorzet van Ideho nam Henk Veerman de bal ineens op de schoen en gaf Van Gassel geen schijn van kans: 1-2. Het was het sein voor de thuisploeg en het Rotterdamse doel nog meer te bestoken. Zes minuten na de 1-2 was de gelijkmaker bijna een feit. Ideho bereikte op links Van der Sande en zijn hoge bal werd net voorbij de tweede paal door Van Mieghem gelijk op de schoen genomen. Met de voet wist doelman Van Gassel met veel fortuin er een hoekschop van te maken. Met nog tien minuten te gaan een combinatie door het centrum tussen Van Mieghem en Veerman, maar laatstgenoemde liet vlak voor de zestien de bal te ver van de schoen springen. De moegestreden Van der Sande maakte (lichte krampverschijnselen) in de slotfase nog plaats voor Malik Sellouki. Op slag van tijd had Henk Veerman nog de gelijkmaker voor het intikken, maar hij zag zijn inzet over het Excelsior-doel gaan in plaats van erin.

Het bleef derhalve bij 1-2, maar zeker de tweede helft moet ADO Den Haag het geloof hebben gegeven, dat de ploeg zeker nog niet is uitgeschakeld voor de finale. En ook Excelsior zal met diezelfde gedachte over ADO Den Haag zaterdag aan de klus in eigen huis beginnen.