Tweede Kamerleden willen na TV-reportage debat over subsidiepot BOSA

Op 21 mei heeft de Tweede Kamer ingestemd voor een apart debat over de BOSA-subsidie. Honderden sportverenigingen in Nederland kunnen hun accommodatie vooralsnog niet verduurzamen, omdat de subsidieregeling van de overheid is uitgeput en er geen zicht is op voldoende aanvulling.

De overheid heeft sportverenigingen afgelopen jaren onder druk gezet om zo snel mogelijk accommodaties te verduurzamen. Veel sportverenigingen hebben daar gehoor aan gegeven en lopen nu tegen problemen aan, veel verduurzamingsplannen blijken onuitvoerbaar door tekort aan financiering. Bij veel sportverenigingen heerst onzekerheid, ze hebben na weken wachten nog geen uitsluitsel, sportverenigingen die hun subsidieaanvraag nog moeten indienen hebben er een hard hoofd in.

Uitstel geen optie

Een jaar uitstellen is geen optie, veel aannemers en installateurs willen daar niet aan meewerken. Geld lenen, hopen dat volgend jaar de subsidie alsnog komt, en dus op eigen risico doorgaan met de plannen is voor vrijwillige verenigingsbestuurders geen optie in verband met bestuursaansprakelijkheid bij verkeerde beslissingen.

Onaanvaardbaar

Inge van Dijk van CDA vindt het onaanvaardbaar: ,,Sportclubs moeten door blijven gaan met verduurzamen, dat is een gezamenlijke verantwoordelijkheid, daarom hebben we samen met GroenLinks-PvdA en SP een amendement ingediend om de BOSA subsidiepot met 80 miljoen euro aan te vullen.” Ook voor Mohammed Mohandis van GroenLinks-PvdA is de maat vol: ,,We maken ons grote zorgen over de toekomst van sportverenigingen, daarom heb ik met spoed samen met Michiel van Nispen van SP en Inge van Dijk van CDA een debat aangevraagd met de minister van VWS.” Een TV-reportage van Eén Vandaag speelde daar ook een rol bij.

Lees verder