4e Divisie: FC ’s-Gravenzande na winst op Zwaluwen naar nacompetitie

Een spannende laatste ronde van de competitie 2023-2024. Gaat FC ’s-Gravenzande de nacompetitie halen was de grote vraag vooraf. Vorige week lukte dit niet door het 1-1 gelijkspel tegen RVVH. Winst tegen Zwaluwen in de laatste uitwedstrijd is dan ook van cruciaal belang. Maar de laatste drie wedstrijden tegen de Vlaardingers spreken nou niet bepaald in het voordeel van de ’s-Gravenzanders. Tweemaal werd gelijkgespeeld en eenmaal werd verloren. Makkelijk zou het dus zeker niet worden, maar de mannen van Mike Jonk zouden zeker tot het uiterste gaan om een goed resultaat neer te zetten.

Tekst: Jan Hoogenraad    |     Foto’s: Pieter Vermeer

FC ’s-Gravenzande begon goed aan de wedstrijd en was veelvuldig op de helft van Zwaluwen te vinden, al was de eerste kans voor Zwaluwen toen Patrick Triep in de tiende minuut de bal naast kopte. Drie minuten later aan de andere kant een mogelijkheid voor FC ’s-Gravenzande om de score te openen. Op aangeven van Stefan Bruijn schoot Frank Broos de bal in het zijnet.

Uit een vrije trap van Roy van Beek was Sil van Ooijen kort hierna dicht bij een voorsprong, maar hij kopte de bal rakelings naast de paal. Zwaluwen was soms gevaarlijk in de uitvallen. Na een solo van Mohammed Lamsiah kwam hij vrij voor Edgar Leerdam, maar die redde knap. In twintigste minuut de eerste treffer voor de ‘s-Gravenzanders. Een inzet van Roy van Beek werd in eerste instantie nog gestopt door doelman Nicolas Harksen, maar in de rebound schoot Frank Broos de bal alsnog in het doel: 0-1.

Acht minuten later verdubbelde FC ’s-Gravenzande de voorsprong. Uit een hoekschop van Roy van Beek viel de bal bij de tweede paal voor de voeten van Stefan Bruijn, die kon binnentikken: 0-2. In het resterende deel van de eerste helft golfde het spel heen en weer. Twee schoten van Stefan Bruijn werden door de Zwaluwen-verdediging tot hoekschop verwerkt. Aan de andere kant was Etson Galong kansrijk, maar scheidsrechter Nicholas Henon floot uiteindelijk voor een overtreding, zeer tot ongenoegen van Zwaluwen. Op aangeven van Stefan Bruijn was het in blessuretijd Twan van Meerten, die vrij voor de Zwaluwen-doelman kwam te staan, maar de goalie wist er nog een hoekschop van te maken.

Zwaluwen wilde zich zeker nog niet gewonnen geven. Na een katachtige redding van Edgar Leerdam bracht in de 48e minuut Jazzy Adams de stand terug tot 1-2. FC ’s-Gravenzande was even niet bij de les en speelde veel te slap. In de 55e minuut was het weer Jazzy Adams die scoorde: 2-2. Het zal toch niet, was de gedachte bij de talrijk meegereisde supporters? Maar hierna hervond FC ’s-Gravenzande zich en ging weer op jacht naar de voorsprong. Tegenvaller was het geblesseerd uitvallen van Roy van Beek, zijn vervanger was Bram Sommeling.

Nadat in de 58e minuut Sil van Ooijen zijn inzet tot hoekschop zag verwerkt door de Zwaluwen-doelman, ging vier minuten later de bal op de stip nadat Ardi Luijendijk onreglementair onderuit werd gehaald in het strafschopgebied. Wie anders dan Frank Broos nam deze pingel en schoot de bal feilloos binnen: 2-3. In de 66e minuut moest de thuisploeg met tien man verder. Na een fikse overtreding op Roy Vermolen mocht Valdo Spencer wat eerder de douche gaan opzoeken. De man minder situatie deed de thuisploeg uiteindelijk de das om, want het wist nog maar zelden gevaarlijk te worden. Uit een hoekschop kopte Ardi Luijendijk goed terug en kopte Sil van Ooijen de bal binnen: 2-4. Er kwam nog een prima kans voor Yuri Westhoff, op aangeven van Angelo Zwirs, maar hij miste net de bal. Drie minuten voor de officiële speeltijd werd Rick Boers weggestuurd, en maakte het ook zelf ook prima af en bracht de eindstand op 2-5 in ’s-Gravenzands voordeel.

Door deze overwinning speelt FC ’s-Gravenzande in de nacompetitie voor promotie naar de Derde Divisie. Zoals het er nu naar uitziet staat de eerste wedstrijd op woensdag 29 mei op het programma, uit tegen Halsteren, dat ligt net boven Bergen op Zoom. Zaterdag 1 juni volgt dan de return op het Juliana Sportpark.