2e klasse D: DHC wint zeer verdiend van CION en houdt kans op behoud

Op de laatste reguliere speeldag stond DHC thuis tegen kampioenskandidaat CION voor de haast onmogelijke opgave om te winnen om met zekerheid niet rechtstreeks te degraderen. Immers, DHC stond voor de wedstrijden van deze dag op de elfde plek, met 23 punten gelijk met nummer twaalf Neptunus-Schiebroek, dat echter een veel slechter doelsaldo had.

Tekst: Wicher Schreuders       |       Foto’s: Perry Biemans

Neptunus speelde uit bij nummer tien Vitesse Delft, dat op 25 punten stond. Net daarboven stond Berkel als negende met 26 punten en Nieuwerkerk als achtste met ook met 26 punten. Bovenaan stond sc Monster, maar haar thuisopgave tegen het al gedegradeerde Hillegersberg leek een makkelijke opgave te worden. DHC’s tegenstander CION stond met 47 punten op de tweede plaats, moest zelf winnen en hopen op een misstap van sc Monster om kampioen te kunnen worden. Gezien de belangen boven- en onderin werd aan de Brasserskade door vele aanwezigen voortdurend op de mobiele telefoons gekeken naar de actuele standen op de andere velden, terwijl er ook regelmatig met mensen bij die andere wedstrijden contact werd gehouden.

Snelle voorsprong

De groen-zwarte thuisclub – waar aanvoerder Giovalli Serbony centraal achterin speelde en Joey Klijn in de spits – kwam goed uit de startblokken. Dat resulteerde al na drie minuten in een 1-0 voorsprong. Een dieptepass van Dominique Ahanhanzo zette Joey Klijn alleen voor de Vlaardingse doelman Bryan Struis, die vervolgens kansloos was op de inzet van Klijn: 1-0. In de daaropvolgende minuten was DHC gevaarlijk via met name Quinten van Zweden en Kubilay van Oosten. Na een klein kwartier scoorde Sinan Ocal na een pass van Quinten van Zweden. Scheidsrechter Joey Meuwese (Zoetermeer) volgde het vlagsignaal van de CION-clubassistent, maar volgens vele toeschouwers was er totaal geen sprake van buitenspel.

Het zou nog ruim een kwartier duren, totdat na 31 minuten spelen alsnog de 2-0 op het scorebord kwam. Na een pass van Joey Klijn kwam Kubilay van Oosten voor het doel, waar hij goalie Struis klopte: 2-0. Bij het aanbreken van de rust, was de conclusie dat DHC terecht met 2-0 voor stond, maar de kansen op een veel grotere voorsprong had laten liggen. Bij CION drong – gezien de veronderstelde langdurige gelijke tussenstand bij SC Monster – Hillegersberg – het besef door, dat het kampioenschap voor CION voor het grijpen lag, maar dan zou aan de Brasserskade wel moeten worden gewonnen.

Afstandsschot

CION kwam na de doelwisseling zonder twijfel met goede bedoelingen het veld in, maar al heel snel – na 47 minuten – speelde Quinten van Zweden de bal op Joey Klijn, die de bal doorspeelde naar Sinan Ocal. Deze bedacht zich geen moment en schoot keurig binnen: 3-0. Enkele minuten later, in de vijftigste minuut, deed CION wat terug via een afstandsschot van Randy Bakboord, die de 3-1 liet aantekenen. CION drong in deze fase van de wedstrijd stevig aan, terwijl in diezelfde periode via de verkregen ruimte nogal wat kansen voor DHC onbenut bleven. Een inzet van Quinten van Zweden bracht de bal bij Kubilay van Oosten, waarna diens doelpoging een prooi werd voor Bryan Struis. Een schot van Sinan Ocal werd door Struis verwerkt tot hoekschop. Kort hierna legde Ocal de bal breed op Joey Klijn, waarna zijn inzet door de Vlaardingse doelman werd gestopt. Een schot van Quinten van Zweden ging net over het doel. CION probeerde uit alle macht om minimaal de aansluitende treffer te scoren om zo in ieder geval nog een kampioenskans te houden, maar de Delftse verdediging bleef succesvol in het verweer.

Een geweldige kans om de wedstrijd te beslissen kwam na 83 minuten voor de opkomende DHC-linksachter Dominique Ahanhanzo, die vanaf de linkerkant diagonaal op het doel afging, maar vrij voor Bryan Struis er niet in slaagde om de bal langs die doelman te schuiven. Daarmee bleef het toch nog spannend in de eindfase. En dat werd het zeker toen een minuut later CION op de rand van het strafschopgebied een vrije trap kreeg toegewezen. Een kennelijk ingestudeerde vrije trap werd door Jeffrey Pols in de hoek geschoten: 3-2, met nog circa zes minuten te spelen. Drie minuten later, na 87 minuten, maakte aan de andere kant de over rechts opkomende Gio Agostien aan alle onzekerheid een einde door de bal uitstekend in de korte hoek in te schieten: 4-2. Dat in de daaropvolgende slotminuten, waaronder ook nog wat extra tijd, eerst CION-speler Danny Koetsier en vervolgens DHC-er Sidney Kaffa beiden met tweemaal geel en dus rood van het veld moesten, dat was niet belangrijk meer voor deze wedstrijd. Maar het betekent wel dat beiden in de komende nacompetitie (voor CION om promotie, voor DHC tegen degradatie) het eerstvolgende duel moeten toekijken. Dat geldt ook voor DHC-er Quinten van Zweden die zijn zevende gele kaart opliep en daarmee één wedstrijd schorsing. Hierna vond scheidsrechter Joey Meuwese het wel mooi geweest.

Verdiend

De groen-zwarte thuisploeg speelde een redelijk goede wedstrijd, waarin het zeer verdiend won van kampioenskandidaat CION, dat voor aanvang van deze speeldag op de tweede plaats stond. De 4-2 zege had veel ruimer kunnen zijn, waarbij al in de eerste helft werd verzuimd een grotere afstand te nemen dan de 2-0 ruststand die nu halverwege op het scorebord stond. CION viel zeer tegen, zeker in de eerste helft. Het leek DHC zwaar te onderschatten, terwijl het kennelijk ook niet meer echt geloof had in serieuze titelkansen. Maar hoe langer SC Monster gelijk bleef staan tegen Hillegersberg, hoe groter die kans leek. Hoewel: CION zelf stond de gehele wedstrijd tegen DHC achter en mocht geen enkel moment aanspraak maken op de overwinning. De kans op een gelijkspel duurde wel geteld drie minuten: van het moment dat het na 84 minuten 3-2 werd tot het moment dat DHC er drie minuten later 4-2 van maakte.

Gio Agostien scoorde zijn eerste doelpunt

De uitslagen op de laatste speeldag van de reguliere competitie betekenen, dat SC Monster (1-0 winst op degradant Hillegersberg) kampioen werd. CION werd door de nederlaag bij DHC voor de tweede plaats gepasseerd door de Vlaardingse stadsgenoot VFC (1-2 winst bij HBSS). Onderaan speelde Nieuwerkerk (2-3 winst uit bij Oliveo) zich veilig, terwijl Berkel (5-2 winst op Verburch) negende werd en daarmee in de nacompetitie terecht komt. DHC werd tiende, in punten gelijk met (maar met een beter doelsaldo dan) nummer elf Neptunus-Schiebroek, dat met een 2-3 zege bij Vitesse Delft ervoor zorgde dat de bewoners van Tanthof-Zuid rechtstreeks degraderen.

Nacompetitie

DHC zal op zaterdag 1 juni a.s. in de nacompetitie moeten aantreden uit bij Slikkerveer (Ridderkerk), dat op de tweede plaats is geëindigd in de 3e klasse C. Van onderschatting kan en mag geen sprake zijn. Maar hetgeen de Delftse Stadionclub liet zien in de recente wedstrijden tegen ‘hoogvliegers’ VFC (nipt 2-1 verlies) en CION (4-2 winst) geeft hoop en vertrouwen voor die nacompetitie.