2e Divisie: Scheveningen wil wel tegen Kozakken Boys, maar heilige vuur ontbrak

Scheveningen wilde in haar laatste thuiswedstrijd van het seizoen natuurlijk de sportieve plicht doen. De ploeg van John Blok was zelf veilig, maar opponent Kozakken Boys nog niet. De formatie van trainer Edwin Grünholz vertrok vanaf Houtrust met een nipte 0-1 zege.

Tekst: Ton Beije        |      Foto’s: Rick Dorst

Door dit resultaat mag Kozakken Boys nog proberen een ticket in de wacht te slepen voor de Tweede Divisie voor volgend seizoen. FC Lisse had, bij verlies van Kozakken Boys en eigen winst bij AFC nog onder directe degradatie uit kunnen komen. Dat lukte de Bollenstreek-club van trainer Sjaak Polak niet. Het verloor zelf met 4-0 bij AFC en Edwin Grünholz trok dus op Houtrust aan het langste eind.

De eerste tien minuten gebeurde er op Houtrust niet veel. Na twaalf minuten mocht Mario Bilate een vrije trap nemen namens de bezoekers, maar knalde de bal in de Scheveningse muur. Drie minuten later claimde Kozakken Boys een strafschop toen Dico Jap Tjong in de zestien onderuitging, maar arbiter Gansner wilde er niets van weten.

Aan de andere kant hadden Hüseyin Dogan en Ruben Koorndijk ook ging geluk met hun schoten van afstand op het doel van keeper Bryan Janssen. Het was duidelijk dat de doelpunten op Houtrust deze middag duur zouden zijn. In het eerste bedrijf gaf Kozakken Boys ook niet de indruk dat het vocht voor een laatste kans. Volgens trainer Grünholz had dat te maken, dat er te veel spanning was bij zijn ploeg.

In de slotfase van het eerste bedrijf nog een schot van Rick Wouters dat zo’n twee meter naast het Scheveningse doel verdween. Bijna had de thuisploeg toch nog met een voorsprong gaan rusten. Een voorzet van Jordy Strooker bereikte net Lex Immers niet vlak voor het doel en in de slotminuut was doelman Bryan Janssen zeer attent bij een volley van buiten de zestien van Michael de Niet. En dus gingen beide teams met 0-0 aan de thee en in Amsterdam bij AFC-FC Lisse was ook nog niet gescoord.

Scheveningen begon aan de tweede helft in dezelfde samenstelling. De eerste mogelijkheid bij een snelle uitbraak was voor Kozakken Boys, maar spits Mario Bilate (ex-ADO Den Haag ook) schoot de bal voorlangs het doel van Sven van der Maaten. Na ruim tien minuten leidde een foutieve pass van Lex Immers op het middenveld bijna tot een doelpunt van de bezoekers, maar Bilate schoof de bal weer voorlangs.

Na een uur weer een appèl van Kozakken Boys voor een strafschop, omdat doelman Van der Maaten bij het uitkomen een speler onreglementair onderuit zou hebben gehaald. Ook nu wilde arbiter Gansner van geen ‘pingel’ weten. John Blok bracht zijn eerste wissels in het veld. Eraf gingen Kevin Gomez-Niëto (gaat de club verlaten) en Jaimy Brute. De nieuwkomers waren Taygeorni Elvilia en Ian van Baalen.

Uit het niets viel na 65 minuten spelen de treffer van Kozakken Boys. Mario Bilate bracht de bal in de doelmond, doelman Van der Maaten leek weg te glijden en of Frenk Keukens de bal nog raakte was niet helemaal duidelijk. Feit was, dat – met die 0-1 stand en de ruime achterstand inmiddels van FC Lisse bij AFC – de ploeg van Grünholz zich kan gaan opmaken voor de nacompetitie voor behoud van een plek in de Tweede Divisie.

Bij Scheveningen maakte Jordy Strooker (vertrekt ook na één seizoen) plaats voor Jari de Jong. Kozakken Boys had de marge nog kunnen verdubbelen, maar de in Haagse kringen ook niet onbekende spits Raily Ignacio kopte vrije voor doel de bal in handen van Van der Maaten. Nadat bij Scheveningen de naar Quick vertrekkende Robert van Koesveld in het veld plaatsmaakte voor Barry Rog was er op slag van tijd nog een publiekswissel voor Lex Immers. Hij stopt niet alleen bij Scheveningen, maar zet ook een punt achter zijn fraaie loopbaan en verkast binnenkort naar Spanje. Die loopbaan bracht hem bij uiteraard ADO Den Haag (tweemaal), Feyenoord, Cardiff City, FC Brugge en NAC.

Voor Scheveningen zit het seizoen erop (John Blok: ,,Ook wel eens lekker om wat vroeger met vakantie te gaan”), het greep dit seizoen naast een finaleplaats op het Haaglanden Voetbal Toernooi om de Sir Winston Cup. Edwin Grünholz moet met Kozakken Boys nog flink aan de bak in de nacompetitie en start op woensdag 29 mei uit tegen Blauw Geel’38

Lees verder