Dramatisch slot competitie: afstraffing ADO en schandelijk gedrag fans

ADO Den Haag was – na het thuisduel tegen Excelsior – met veel vertrouwen afgereisd naar Rotterdam, voor de tweede ontmoeting met de ploeg van trainer Dijkhuizen. Het werd met een 7-1 nederlaag een complete afgang en ook het gedrag van de Haagse fans was verwerpelijk. Zij hebben de forse nederlaag niet eens meer meegemaakt.

Foto’s: Eric de Wit

In de eerste helft was de vernedering van de ploeg van trainer Darije Kalezic al een feit. Binnen dertig minuten keek ADO Den Haag al tegen een kansloze 3-0 achterstand aan, na het 1-2 verlies in het Bingoal Stadion. En dat betekent, dat ADO Den Haag ook volgend seizoen weer zal uitkomen in de Keuken Kampioen Divisie.

Het was blijkbaar voor de meegereisde ‘fans’ ook niet te verteren. Dat kan en is logisch, maar het gedrag daarna is verwerpelijk. Supporters die met elkaar op de vuist gaan, vuurwerk dat op het kunstgrasveld werd gegooid. Het gaat ADO Den Haag weer veel geld kosten, boete van de KNVB en rekening van Excelsior voor herstel van de grasmat. Logisch dat ADO’s directeur Natascha van Grinsven-Admiraal na afloop – op zijn zachtst gezegd – enorm teleurgesteld was.

Grote man bij Excelsior het eerste half uur was Troy Parrott. Al na drie minuten gaf hij doelman Nick Marsman het nakijken. Na bijna een half uur maakte dezelfde speler de 2-0 en drie minuten later ging de bal bij ADO Den Haag op de stip na een ongelukkige handsbal van Henk Veerman. Weer Parrott stuurde nu doelman Marsman de verkeerde hoek in: 3-0.

De tweestrijd met Excelsior was voor ADO Den haag op dat moment een gelopen koers. Supporters konden de stand niet verteren en gingen hopeloos in de fout. Voordat zij de tribunes zouden verlaten richting de bussen, werd nog wel even een spandoek ten toon gespreid. En Couhaib Driouech maakte er pijnlijk ook nog eens 4-0 van. Vervolgens ruzie onderling, vuurwerk en fakkels op het veld en het duel dat gestaakt moest worden. En dat veroorzaakte – tot ongenoegen van de leiding van beide clubs en van supporters van de thuisploeg – tot brandplekken in het kunstgrasveld.

Scheidsrechter Jeroen Manschot besloot het duel tijdelijk te staken en gelijk de rust in te lasten. Na zo’n driekwartier kwamen de ploegen weer het veld op en werd eerst het restant van de eerste helft afgewerkt en daarna gelijk gedraaid. Natuurlijk had het daarna niets meer met een normale voetbalwedstrijd te maken. Henk Veerman deed namens ADO Den Haag nog iets terug (4-1), maar daarna kon Excelsior zich heerlijk uitleven tegen een lam geslagen ADO Den Haag. Henk Veerman klaagde na afloop, dat hij vond dat de spelers elkaar in de steek hadden gelaten.

Het werd voor de ploeg van Kalezic in dat vreemde tweede bedrijf een vernedering. Van een wedstrijd was dus geen sprake meer. Excelsior voerde de score op naar 7-1 via Julian Baas (strafschop), Kenzo Goudmijn en Lazaros Lamprou. De geroutineerde Bart van Hintum haalde even later zijn gram jegens Lamprou en moest in zijn laatste wedstrijd als prof met een rode kaart het speelveld verlaten.

Een afgang voor ADO Den Haag in de nacompetitie voor voetballievend Nederland was compleet. Zowel op het veld, als waar het het gedrag van de supporters betreft. ADO Den Haag had alles gezet op promotie dit seizoen. Lang deed de ploeg mee in de kopgroep voor één van de twee rechtstreekse promotieplaatsen, maar na de winterstop ging het al fout. Met een negatief ‘hoogtepunt’ in de laatste (play-off)wedstrijd van het seizoen.