Crysencio Summerville mist met Leeds lucratieve terugkeer Premier League

Crysencio Summerville (foto), in het seizoen 2019-2020 als huurling van Feyenoord uitkomend voor ADO Den Haag, is er met Leeds United niet in geslaagd om na één jaar terug te keren naar de Premier League.

Tekst: Peter Petit

Opponent Southampton won één dag na de FA Cup Final op Wembley voor 80.00 toeschouwers de Championship play-offwedstrijd, ook wel de ‘wedstrijd van 200 miljoen’ genoemd, met 1-0. Deze stand was reeds bij de rust bereikt.

Standaardsituaties

Summerville, ook nu weer ondanks de hitte met handschoenen spelend, viel in de eerste helft vooral op in zijn functie van ‘chef’ standaardsituaties. Alle corners en vrije trappen werden door hem genomen. Hij kwam vaak voor in het spel, maar kon niet het verschil maken. De tweede helft was nauwelijks in gang gezet of de 23-jarige Rotterdammer kreeg een goede pass op de rand van de zestien, maar in plaats van in het doel vloog de bal net over de lat.

Wissel

Tien minuten later nam Summerville een vrije trap vanuit de tweede lijn, maar schoot hij de bal hard over. Vijftien minuten voor tijd werd Summerville gewisseld voor Jaidon Anthony. In de wedstrijd, die maar liefst elf minuten extra tijd kende, werd niet meer gescoord, waardoor the Saints, Southampton, promoveerde en kan rekenen op een bedrag van rond de 200 miljoen euro aan onder meer toenemende televisiegelden.

Geslaagd

Summerville kan overigens terugkijken op een geslaagd seizoen, met 21 goals en 10 assists in 48 wedstrijden. Hij staat nog tot medio 2026 onder contract bij Leeds. Summerville is overigens niet de enige Nederlander in de selectie van Leeds.  Ook Joël Piroe (onder andere ex-PSV en ex-Sparta) had een basisplaats. Pascal Struijk, net als Summerville een speler met een verleden bij (in zijn geval de jeugd) ADO Den Haag, moest de finale aan zich voorbij laten gaan vanwege een blessure.

Eerder promoveerden kampioen Leicester City en Ipswich Town al naar de hoogste Engelse voetbalafdeling. Luton Town, Burnley en het Sheffield United van Gustavo Hamer degradeerden naar het Championship.

(Foto: Orange Pictures)