Ajax-speelster Nadine Noordam verzorgt training voor meidenteam sv Honselersdijk

Sinds dit seizoen heeft het jubilerende sv Honselersdijk een heus meidenteam. Vier schoolvriendinnen meldden zich destijds aan om bij de Westlandse voetbalvereniging te komen voetballen en via via waren er in no time zeventien, die vooralsnog alleen wekelijks trainen.

Tekst & foto’s: Alexander Wagener

sv Honselersdijk is blij met de meidenclub. In het verleden had de 60-jarige club wel enkele jaren een vrouwenteam, maar een compleet meidenteam had sv Honselersdijk nog nooit. Onder haar clubleden zijn er wel altijd veel meiden geweest. Die meiden kwamen en komen in de jongensteams uit. Met het meidenteam is het de bedoeling om op termijn deel te nemen aan de KNVB-competitie. Tot die tijd trainen de meiden onder leiding van één van de moeders, Jill Mast, die zelf in het recente verleden nog bij FC Westland zaalvoetbalde. Op donderdagavond 24 mei was er een speciale training. Niemand minder dan Nadine Noordam, speelster van de Ajax-vrouwen, kwam een voetbalclinic verzorgen met het meidenteam.

Nadine was op bekend terrein, want zij komt uit een Honsels voetbalgezin, waarvan haar vader Marcel en haar broers Niels en Wietse ook voetbalden. Marcel Noordam was ooit eerste elftalspeler bij sv Honselersdijk en is na enkele seizoenen jeugdtrainer bij Lyra te zijn geweest, komend seizoen weer (assistent-)trainer bij sv Honselersdijk. Tot en met de JO15 voetbalde Nadine Noordam bij sv Honselersdijk.

Na Westlandia JO17 (één jaar) en Jong ADO Den Haag Vrouwen, waarmee ze in haar debuutjaar kampioen in de Vrouwen Eerste Klasse werd, kwam Noordam diverse seizoenen in de Vrouwen Eredivisie bij ADO Den Haag Vrouwen uit. Twee jaar geleden werd ze profvoetballer bij Ajax. Met die club werd ze vorig seizoen kampioen. Dit seizoen speelde ze met Ajax zeer verdienstelijk in de UEFA Women Champions League.

Onder de vorige bondscoach werd ze één keer voor een oefenwedstrijd van Oranje geselecteerd, maar ze speelde nog geen interland. Haar voetbalseizoen is nu voorbij, maar ze kan nog niet op vakantie, want ze staat op de standby-lijst van de Oranje Leeuwinnen voor de interlands Nederland-Finland (31 mei) en Finland-Nederland (4 juni) in het kader van EK-kwalificatie.

Onder haar bezielende leiding werkte het meidenteam donderdagavond met veel enthousiasme een training af. Jill Mast had al een ‘Eurovisie Songfestival’-warming up met de meiden gedaan. Er werd namelijk veel bewogen op ‘Europapa’ van Joost Klein. Nadine deed voetbaloefeningen met de zeventien meiden, die vooral gericht waren op de individuele techniek. De meiden lieten zien dat ze al veel van Mast hadden geleerd. Noordam voegde er een spelelement aanvallen/verdedigen aan toe. In de middencirkel van veld drie op Sportpark De Strijphorst moesten de meiden met de bal aan de voet door elkaar heen lopen. Steeds twee andere meiden moesten zo snel mogelijk proberen de bal van de meiden af te pakken door de bal buiten de middencirkel te schoppen. Tot slot van de clinic speelden de meiden een wedstrijdje tegen de ouders. Na afloop zette Nadine Noordam haar handtekening op de speciaal door Mast aangeschafte shirts met NOORDAM op de achterkant en het clublogo op de voorkant. Nadine Noordam vond het erg leuk om terug te zijn bij de club waar ze als jong meisje met voetballen begon. ,,Ik beloof jullie dat ik volgend seizoen een keer terugkom.” Die mededeling werd met gejuich ontvangen. Bestuurslid jeugdtechnische zaken onderbouw, Trudie van Giesen, de eerste jeugdtrainer van Nadine (!), bedankte haar met een bloemetje en van de trainers kreeg ze een blijvend aandenken en ‘wat lekkers’.

 

Lees verder