Deze week is voor het seizoen 2024-2025 de roadmap naar gastvrij en veilig voetbal gepubliceerd. Het gaat om in totaal 50 (extra) maatregelen. Naast de veiligheidsmaatregelen is er extra aandacht voor een gastvrij ontvangst van (uit)supporters.
,,Afgelopen weekend ging het helaas helemaal mis bij twee wedstrijden. Personen die zeggen een club te steunen doen het tegenovergestelde. Het gaat om ernstig wangedrag en clubs zijn nu bezig de daders te identificeren, zodat ze gestraft kunnen worden. Maar beleidsmatig willen we niet alleen op repressie inzetten. Voor dit probleem zijn elkaar aanvullende deeloplossingen nodig, dus ook gericht op het stimuleren van goed gedrag. Daarom is de roadmap een integraal programma bestaande uit verschillende richtingen en samenwerkingen. Gezamenlijk moeten we het voetbal beschermen voor de echte voetballiefhebbers”, aldus Marianne van Leeuwen (foto), directeur betaald voetbal van de KNVB.
Gastvrijheid
De recente incidenten bij FC Utrecht – Go Ahead Eagles en Excelsior – ADO Den Haag hebben grote impact op de beeldvorming, maar het aantal incidenten in en rond de stadions loopt juist terug. Dat blijkt uit de veiligheidsmonitor van het seizoen 2022-2023 en naar verwachting ook uit de editie van 2023-2024, die komend najaar wordt gepubliceerd. In het nieuwe seizoen worden er pilots gericht op gastvrijheid voor uitsupporters gestart en gemonitord. Ook wordt de clubs gevraagd om samen met de ketenpartners een op het gebied van gastvrijheid perfecte wedstrijd te organiseren om zo nieuwe ervaringen op te doen. Onderzocht wordt of zaken die goed gedrag moeten stimuleren tot een lager aantal incidenten leiden. En daarmee tot minder inzet van betrokken partijen zoals de politie, OM en gemeentes.
Voorbeelden
Momenteel zijn er al verschillende voorbeelden van gastvrije acties van clubs. Zo heet Heracles Almelo bezoekende supporters standaard welkom met een kopje koffie/thee en een broodje. De ontvangst bij aankomst en in het bezoekersvak is zo vriendelijk mogelijk ingericht. Bij PEC Zwolle – PSV was er een speciale preparty in het bezoekersvak met een DJ van de PSV-supporters. Deze activiteiten worden gewaardeerd door supporters en lijken een positief effect op hun gedrag te hebben. Deze ideeën zijn het startpunt voor de pilots en het onderzoek.
Oproep aan overheid
Sinds de piek aan incidenten na de coronatijd is er op verschillende vlakken ingegrepen, met name gericht op preventie en op een dadergerichte aanpak. De nieuwe roadmap naar gastvrij en veilig voetbal is HIER te lezen en bestaat uit vijftig onderdelen, die van kracht zijn naast bestaande maatregelen zoals stadionverboden voor daders en tuchtrechtelijke sancties voor clubs, die verantwoordelijk worden gehouden voor hun aanhang. Aanvullend heeft de KNVB tijdens het Voetbal en veiligheid-debat van deze week ook richting de overheid aandacht gevraagd:
- Goed gedrag van supporters moet ook vanuit de overheid worden beloond met meer ruimte en minder restricties. Om dit concreet vast te leggen, pleit de KNVB voor bindende afspraken op gastvrijheid en vanaf volgend seizoen pilots bij clubs en gemeentes.
- Meer strafrechtelijke stadionverboden opleggen, zoals in Engeland waar deze stap veel effect heeft gehad. Als richtlijn: bij civielrechtelijke landelijke stadionverboden van de KNVB langer dan 18 maanden (dus onder meer voor illegaal knalvuurwerk, bedreiging, geweld, racisme en het betreden van een stadion ondanks een landelijk stadionverbod) worden de daders altijd strafrechtelijk vervolgd.
- Oprichting van door informatie gestuurde voetbalrechercheteams, zoals het rechercheteam voetbal gerelateerde misdrijven Rotterdam. Dit om mogelijke escalaties en extra politie-inzet te voorkomen.
- Meer wettelijke ruimte voor de inzet van slimme technologie in stadions om daders op te sporen, te straffen en buiten de deur te houden.
- Aanpak van de illegale verkoop van vuurwerk.
(Bron & foto: KNVB Media)