ADO Den Haag O21 sluit het seizoen met een kampioenschap af

Op de voorlaatste competitiedag was ADO Den Haag O21 al gepromoveerd na de 1-0 overwinning op SC Heerenveen O21. Omdat NAC Breda O21 met 1-4 bij FC Volendam O21 won die dag, moest het onderlinge treffen zaterdag uitmaken wie zich de kampioen mocht noemen.

Tekst: Glenn Duijzer     |     Foto’s: Rick van Zon

ADO Den Haag O21 had hierbij het voordeel van een twee punten voorsprong. NAC O21 kon alleen bij een overwinning het kampioenschap behalen. Vooraf was het team van trainer Ervin Lee danig verzwakt door de afwezigheid van de verdedigers Nigel Owusu en Ronald Boakye. Beide spelers ontbraken vanwege een blessure. Middenvelder Sacha Komljenovic was er niet bij vanwege een schorsing. Elijah Velland zat vanwege disciplinaire redenen niet bij de selectie.

De eerste twintig minuten werden gekenmerkt door een wedstrijd die vooral op het middenveld werd uitgevochten, waarbij de thuisploeg de fysieke duels niet ontweek. Het was NAC O21 dat voor het eerste gevaar zorgde met een voorzet van rechts door Jaivy Lourens die door de Haagse doelman Ahmed Azmi werd weggetikt. De eerste Haagse kans kwam uit een voorzet van Issac Dijkhuizen, waarbij de boomlange Enoch George de bal voorlangs kopte.

Versnelling

Nog voor het half uur kwam de thuisploeg op voorsprong nadat de Haagse doelman Azmi opzichtig in de fout ging in een één-op-één duel met Mostapha Rached. De Bredase invaller kwam als winnaar uit het duel en bracht voor een kleine duizend mensen de stand op 1-0. Dit was het sein voor ADO Den Haag O21 om er een versnelling bij te gooien. Een mooie solo van Dijkhuizen aan de rechterkant werd gevolgd door een strakke voorzet waar de Haagse aanvallers geen voet tegenaan wisten te zetten. Lorenzo Maasland wist de bal alsnog onder controle te krijgen, maar zijn schot ging via doelman Roel van Zupthen over.

Enige minuten later speelde diezelfde Maasland de bal op Dijkhuizen, maar zijn inzet verdween via een verdediger over de achterlijn. De daarop volgende corner werd door verdediger Devyn Payne voorlangs gekopt. Vlak voor de rust ging het achterin fout bij ADO Den Haag O21. Lourens was er aan de linkerkant vandoor en zijn voorzet kwam voor de voeten van Lars Mol. De middenvelder twijfelde geen moment en schoot vanaf de rand van het strafschopgebied de bal hard tegen de touwen: 2-0. Met de laatste actie van de eerste helft wist de Haagse doelman Azmi een grotere achterstand te voorkomen door een directe vrije trap van Lourens uit de lucht te plukken.

In de rust wisselde ADO Den Haag O21 eenmaal; verdediger Niels Noordhoek verving Payne. Het was duidelijk dat de geelgroenen scherper aan de tweede helft moesten beginnen om alsnog de titel te kunnen pakken. De ruimte voor ADO Den Haag O21 lag achter de verdediging van NAC O21 en dat bleek al na zes minuten na de rust. Jaydavon Haas schoot laag over de grond en de bal bleef buiten bereik van de Bredase doelman: 2-1. De, naar beide kanten, niet goed fluitende scheidsrechter Prooi, floot te vroeg voor een overtreding van NAC op George. Die had de bal namelijk wel doorgekopt en Dijkhuizen was alleen onderweg naar het doel van NAC. De daaropvolgende vrije trap leverde niets op.

Een vrije trap van Özen na iets meer dan een uur spelen werd met een uiterste redding door doelman Van Zutphen uit het net gehouden. Twintig minuten voor tijd was daar toch de terechte gelijkmaker. Spits George gaf niet op en stoomde aan de rechterkant goed op en wist de bal voor het doel te schuiven. In een kluwen van spelers was het Haas die de bal tegen het net aan schoot en de stand op 2-2 bracht. Tien minuten voor tijd had de stand zelfs op 2-3 moeten komen nadat George weer goed doorzette en via de linkerkant de bal op de vrije Dijkhuizen plaatste. De enige verdediger die nog in het strafschopgebied stond wist het schot van Dijkhuizen te blokken. Afgeven op Haas was waarschijnlijk de beste oplossing geweest.

Uit de daaropvolgende tegenaanval kopte Rached een voorzet van Lourens net over het doel van Azmi. De laatste mogelijkheid van de wedstrijd was voor het opportunistische NAC O21 dat met tien spelers, Bram Sloots was ondertussen al met twee gele kaarten van het veld gezonden, in het Haagse strafschopgebied stond. De corner van Lourens werd door Filip Grabovac overgekopt. In de resterende blessuretijd kwam ADO Den Haag O21 niet meer in gevaar en na het laatste fluitsignaal werd de titel uitbundig op het veld door de voltallige selectie gevierd. Grote afwezige was assistent-trainer Ronald Samson, die vervangen werd door Tayeb Belhaddad. Belhaddad is assistent trainer bij ADO O17 en heeft in de najaarscompetitie ook al een kampioenschap gevierd. Hoofdtrainer toen bij ADO O17 was ……… Ervin Lee.