Nacompetitie 3e/4e Divisie: FC ’s-Gravenzande en Unitas in evenwicht

In de strijd om promotie/handhaving naar/in de Derde Divisie speelde FC ’s-Gravenzande woensdagavond de uitwedstrijd tegen GVV Unitas in Gorinchem. Unitas eindigde in de derde Divisie in de competitie op de zestiende plaats en dat betekende dus nacompetitie voor handhaving.

Tekst: Jan Hoogenraad     |     Foto’s: Pieter Vermeer

Unitas speelde in de eerste ronde tweemaal gelijk tegen Dongen met 1-1. Uiteindelijk moesten penalty’s de beslissing brengen en dat deed Unitas beter. Voor FC ’s-Gravenzande was Halsteren de tegenstander vorige week. Uit werd met 2-3 gewonnen en thuis met 2-0. Hoe de krachtsverhoudingen precies liggen is altijd moeilijk in te schatten. In elk geval gingen de ’s-Gravenzandse spelers en begeleiding woensdagavond vol vertrouwen naar Gorinchem, met in hun kielzog een grote schare supporters.

FC ’s-Gravenzande speelde een prima eerste helft, maar verzuimde om al voor rust ruimere afstand te nemen. De start was prima, want al in de vierde minuut stond de 0-1 voorsprong op het scorebord. Een vrije trap van Bram Sommeling kwam op het hoofd van Frank Broos, die doelman Luc van Dongen kansloos liet. Kort hierna een mogelijkheid voor de thuisploeg om wat terug te doen. Balvirtuoos Raphael Nartey, hij was soms een ware plaag voor zijn tegenstanders, kon op links goed doorgaan en uithalen, maar Edgar Leerdam stopte zijn inzet.

Kansrijk

Hierna was het weer FC ’s-Gravenzande dat kansrijk was. Na een actie van Stefan Bruijn en Sil van Ooijen kon de doelman, zij het met enige moeite, de bal nog pakken. Frank Broos probeerde het ook met een schot van afstand, maar dat kwam recht in de handen van doelman Luc van Dongen. Een schot van Bram Sommeling bleef ook zonder succes en ging net naast. Hierna weer een poging van Frank Broos, maar in zijn schot zat te weinig overtuiging om het de Unitas-doelman echt lastig te maken. In de 25e minuut een eigenlijk niet te missen kans voor Sil van Ooijen. Hij kwam oog-in- oog met de keeper, maar schoot veel te zacht in. Een voorzet van Bram Sommeling op Frank Broos werd door de doelman van Unitas doorzien en kon hij pakken.

Na een half uur spelen kwam FC ’s-Gravenzande toch op een 0-2 voorsprong. Op een pass van Roy Vermolen nam Frank Broos de bal goed aan en schoot die achter doelman Luc van Dongen. Een uithaal van Raphael Nartey werd door Edgar Leerdam gestopt en dat was ook het geval op een inzet van Elmer de Vries. Voor de gastploeg gaf Twan van Meerten de bal goed voor, maar Sil van Ooijen kon er net niet bij.

Andere tweede helft

Unitas moest in de tweede helft vol aan de bak om wat terug te doen en slaagde daar uiteindelijk ook in. In een scrimmage voor het ’s-Gravenzandse doel kort na rust was het uiteindelijk Timo Ploemen die er een hoekschop van kon maken en kwam FC ’s-Gravenzande goed weg. De thuisploeg werd steeds sterker en dat resulteerde in de 62e minuut in de aansluitende treffer. Invaller Medhanie Habtemariam bracht met een boogballetje over Edgar Leerdam de stand op 1-2 Hierna nog twee mogelijkheden voor de thuisploeg. Een schot van Raphael Nartey werd door Edgar Leerdam gepakt en Joey Lokasi schoot net naast. Aan de andere kant vond Roy van Beek in de zeventigste minuut Frank Broos, die nog wel kon inschieten, maar zijn schot was veel te zacht en een makkelijke prooi voor de doelman. In de 77e minuut kwam Unitas weer op gelijke hoogte toen Daan Goes kon uithalen vanaf de rand van de zestienmeter en de bal binnenschoot: 2-2.

Het werd nog een spannend laatste kwartiertje. FC ’s-Gravenzande kwam in de 88e minuut goed weg toen een vrije trap van Joey Losaki op de lat belandde. FC ’s-Gravenzande probeerde in de resterende tijd alsnog de overwinning in de wacht te slepen, maar dat lukte niet, mede ook door de vermoeidheid, want er wordt veel gevraagd van de spelers. FC ’s-Gravenzande doet zich, met name door de vele kansen in de eerste helft, toch iets tekort. Zaterdag de apotheose in de thuiswedstrijd, aanvang 14.30 uur. Het zal zeker nog een heel spannend middagje worden.