Tegenstanders Oranje-vrouwen O19 eerste ronde EK-kwalificatie bekend

Het Oranje-vrouwenteam O19 kent haar tegenstanders voor de eerste ronde van de EK-kwalificatie. De ploeg gaat in League A spelen tegen Zweden, Hongarije en Schotland. Het uiteindelijk doel is plaatsing voor het EK van 2025 in Polen.

Nederland zat op basis van de prestaties uit het verleden samen met Spanje, Duitsland, Frankrijk, Ierland, Engeland en Spanje in pot 1.

League A

League A bestaat in totaal uit 28 teams. Het is zaak voor Oranje om niet laatste te worden, want de nummer vier van de groep degradeert naar League B. De andere posities in de groep bepalen deels de loting voor de tweede ronde van de kwalificatie.

In die tweede ronde kan door de landen uit League A pas echt kwalificatie voor het EK van 2025 worden afgedwongen. Zeven landen voegen zich dan bij gastland Polen voor het eindtoernooi, dat van 15 tot 27 juni 2025 wordt gehouden.

Loting

De volledige loting ziet er als volgt uit:

Groep A1: Duitsland, Denemarken, Griekenland, Kosovo
Groep A2: Frankrijk, Portugal, Slowakije, Noord-Macedonië
Groep A3: Ierland, Noorwegen, Finland, Bulgarije
Groep A4: Engeland, Polen, Italië, Turkije
Groep A5: Servië, Oostenrijk, Tsjechië, Faeroër
Groep A6: Spanje, België, IJsland, Noord-Ierland
Groep A7: Nederland, Zweden, Hongarije, Schotland

Hongarije is (voor de groep van Oranje) de host van de eerste ronde van de EK-kwalificatie.

EK 2024

Voor de Oranje-vrouwen O19 gaan denken aan het EK van 2025, gaat eerst de focus op het EK van dit jaar. Het eindtoernooi in Litouwen begint op 14 juli. Oranje is ingedeeld in een groep met Duitsland, Spanje en Ierland. Aan dat toernooi doen acht landen mee en deze worden verdeeld over twee groepen. Als Nederland eerste of tweede wordt in de groep dan plaatst het zich voor de halve finale.

In de voorlopige selectie van 41 speelsters zitten er twee van ADO Den Haag: Quinty Dupon (foto) en Fleur de Bruijn. Maandag (10 juni) wordt de selectie van 41 speelsters teruggebracht tot de definitieve groep van 24.

Lees verder