Oranje-vrouwenteam Onder 19 zaterdag in EK finale na zege op Frankrijk

De vrouwen van Oranje Onder 19 hebben zich geplaatst voor de finale van het EK 2024. Het team van hoofdcoach Sherida van Bruggen en haar Haagse assistent Félicienne Harteveld-Minnaar, versloeg woensdag in de halve finale Frankrijk met 2-0.

Tekst: Peter Petit

Met deze overwinning behoudt Oranje, met maar liefst negen speelsters van Ajax in de selectie, haar ongeslagen status. Eerder werd tijdens dit EK, waarvoor acht landen zich hadden gekwalificeerd, in de groepswedstrijden gelijkgespeeld tegen Duitsland (1-1) en gewonnen van Spanje (1-0) en Ierland (2-0).

Spanje

In de finale komt Oranje wederom Spanje tegen, dat woensdag in de andere halve finale met duidelijke cijfers, 1-3, van Engeland won. De treffers van Oranje tegen Frankrijk kwamen van Karlijn Woons van AZ Alkmaar in de negentiende minuut en van Danique Tolhoek van Ajax, vlak voor rust. sc Heerenveen-speelster Lyanne Iedema gaf bij beide goals de assist waaruit gescoord kon worden. De uit Pijnacker afkomstige Mirte van Koppen (foto), nu spelend voor Jong Ajax, werd in de 80e minuut gewisseld voor clubgenoot Jade van Hensbergen.

De finale van dit EK, dat in Litouwen wordt gehouden, is komende zaterdag 27 juli, om 17.00 uur in het Darius and Ginéras Stadion in Kaunas.

 

Lees verder