ADO Den Haag door vroege treffer nipt onderuit tegen Zulte Waregem

De selectie van ADO Den Haag verblijft deze week op trainingskamp in het Zeeuwse Burgh-Haamstede. Daar werd woensdag aan het einde van de middag ook het eerste oefenduel van die week gespeeld. De equipe van Darije Kalezic verloor nipt met 0-1 van Zulte Waregem.

Tekst: Ton Beije   |       Foto’s: Aad van der Knaap

Bij ADO Den Haag stond Tim Coremans tussen de palen en bestond het centrum in de verdediging uit Matteo Waem en Daniël Granli. Ook was er een basisplek weggelegd voor aanvaller Rafel Struick. Kürsad Sürmeli was nog steeds niet fit genoeg om te spelen. Nog geen nieuwe gezichten. Jort van der Sande was niet meer present, zijn overgang naar Dundee United lijkt aanstaande.

Tegenstander Zulte Waregem speelt net als de tegenstander van afgelopen zaterdag op het tweede niveau in België. Zaterdag sluit ADO Den Haag haar trainingskamp in Zeeland af met een (eveneens besloten) oefenduel tegen Deinze, dat op het hoogste niveau bij de Zuiderburen acteert.

Nadat de ADO-selectie de training op de dinsdagochtend in hevige regen had afgewerkt, was het nu uitstekend voetbalweer. De eerste mogelijkheid leek voor ADO Den Haag te ontstaan. Al in de tweede minuut liet de meegekomen aanwinst op rechts Steven van der Sloot een prima voorzet los. Joel Ideo wilde aanvankelijk bij de tweede paal direct uithalen, maar koos voor een aanname. Het leverde niet meer dan een hoekschop op.

In de vierde minuut dacht ADO Den Haag aan de leiding te komen, maar de door Joel Ideho binnengeschoten bal werd door de scheidsrechter Kuipers geannuleerd wegens buitenspel. In de elfde minuut was het wel raak aan de andere kant en weer kwam de tegentreffer bij de Hagenaars uit een spelhervatting. Uit een hoekschop van Stavros Gavriel wist doelman Coremans in eerste instantie de bal nog te keren, maar bij de rebound van de meegekomen captain Anton Tanghe was de Haagse sluitpost kansloos: 0-1.

Ondanks de zware trainingen tijdens de week in Zeeland lag het tempo in de eerste helft redelijk hoog. ADO Den Haag probeerde te voetballen en verre passes van links naar rechts en andersom kwamen vaak prima aan. Alleen in de zestien van de tegenstander kon de Haagse aanval niet echt potten breken. Met nog tien minuten te gaan kreeg Rafel Struick bij de tweede paal – op aangeven vanaf rechts van Daryl van Mieghem – een goede kans ADO Den Haag langszij te brengen, maar slaagde daar niet in. Vlak voor rust probeerde Jari Vlak het nog met een schuiver, maar doelman Ennio van der Gouw ging gestrekt naar de hoek.

Na de pauze liet trainer Kalezic een ander verdedigend centrum beginnen. Matteo Waem was naar links gegaan en in het centrum speelden nu Silvinho Esajas en Devyn Payne. Daniel Granli en Ronny Boakye hadden nu op de bank plaatsgenomen. ADO Den Haag begon goed aan dat tweede bedrijf en was al na vier minuten dicht bij de gelijkmaker. Joel Ideho dwong met een schot langs de grond doelman Ennio van der Gouw tot een redding en dat lukte hem in twee instanties.

Kort daarop was Zulte Waregem dicht bij een verdubbeling van de marge. Stavros Gavriel kapte zijn tegenstander met rechts goed uit en schoot vervolgens met links net naast het Haagse doel. Na iets meer dan een uur spelen was het aan Haagse kant tijd voor veel wissels. Matteo Waem bleef als één van de weinigen staan en kreeg de aanvoerdersband overhandigd van Alex Schalk. Liefst zeven verse spelers maakten hun opwachting in de ploeg van Kalezic.

Het verdere verloop van de wedstrijd bracht geen opvallende feiten voor beide doelen. Het spel ging veelal van zestienmeterlijn naar zestienmeterlijn. Ook in het laatste kwartier over en weer nog de nodige wissels, wat de amusementswaarde niet verhoogde. Waar bij ADO Den Haag wellicht nog meegenomen kan worden de zware arbeid tijdens het trainingskamp en het lome weer.