Geert Vis, medeoprichter, erelid en clubicoon vv Quintus overleden

Het bestuur van vv Quintus kreeg afgelopen week het treurige bericht van het overlijden van erelid Geert Vis op 94-jarige leeftijd. Hij maakte deel uit van het organisatiecomité dat verantwoordelijk was voor het oprichten in 1971 van vv Quintus.

Geert Vis was na de oprichting de eerste hoofdtrainer van de selectie en was van 1977-1984 voorzitter van de voetbalclub. Vis was een sportman in hart en nieren, want naast het voetbal was de schaatssport hem meer dan lief. Tijdens de helse Elfstedentocht in 1963 werd Geert in Dokkum vroegtijdig van het ijs gehaald. Siberische omstandigheden maakten het volbrengen van de Tocht der Tochten te gevaarlijk. De hoop op een nieuwe tocht ebde bij Geert langzaam weg en uiteindelijk gaf hij ook zijn lidmaatschap op. Toen de tocht in 1986 toch weer doorging knutselde zijn familie iets wat op een startbewijs leek in elkaar en zo kon Geert toch de 200 km rijden. Als schaatstrainer nam hij op schaatscentrum De Uithof menig talent en liefhebber onder handen.

Handbal

Bij Quintus trainde hij nog een periode de voetballende lagere senioren, die wel eens opkeken als Geert de zweep er ouderwets overheen gooide. Binnen Quintus deed ook de afdeling handbal met succes een beroep op hem als het om conditietraining ging.

Als 80-plusser reed hij nog naar Duitsland voor een skeelerrit, niets was hem te gek. Waar het kon bezocht hij ook de thuiswedstrijden van het vlaggenschip van vv Quintus en vaak was er in de rust of na afloop wel een kritische noot te horen over de prestaties op het hoofdveld.

Onderscheiding

In 1997 kreeg Geert een lintje uitgereikt in de orde van Oranje-Nassau voor zijn bewezen diensten in de sportwereld. Na de coronaperiode werd het voor Geert Vis lichamelijk steeds moeizamer om de club te bezoeken. Afgelopen dinsdagnacht overleed Geert op 94-jarige leeftijd.

 

 

 

 

 

Lees verder