ADO Den Haag toch nog met moeite langs FC Volendam

De eerste zege voor ADO Den Haag is binnen. De ploeg van trainer Kalezic begon flitsend aan het duel in het Bingoal Stadion tegen FC Volendam en trok uit eindelijk tegen tien man nipt met 2-1 aan het langste eind.

Tekst: Ton Beije           |        Foto’s: Eric de Wit

Eindelijk kon Kalezic beschikken over zijn nieuwe spits Lee Bonis, waardoor Rafael Struick op de bank moest beginnen. Steven van der Sloot was terug na zijn uitsluiting van één wedstrijd en op het middenveld was Juho Kilo geposteerd in de plaats van de geblesseerde Finn de Bruin.

ADO Den Haag startte flitsend. Niet alleen was de ploeg duidelijk de bovenliggende partij in de aanvangsfase, maar er werden ook gelijk de nodige kansen gecreëerd. Op aangeven van Joel Ideho kon de nieuwe spits Lee Bonis net niet bij de bal en bokste doelman Barry Lauwers het speeltuig weg. Vlak daarna was de mee opgekomen Steven van der Sloot gevaarlijk, maar zijn inzet leverde ook geen treffer op.

Na zo’n twintig minuten doofde het flitsende openingsoffensief van de thuisploeg enigszins en kwam FC Volendam wat beter in de wedstrijd. Doelman Tim Coremans, die weer tussen de palen stond voor de nog niet fitte Wentges, was echter alert bij een Volendamse kopbal van Daan Steur van dichtbij. Niet veel later was het wel raak aan de andere kant. Een vlijmscherpe vrije trap van Daryl van Mieghem werd bij de tweede paal binnengewerkt door Alex Schalk. Het wachten leek op de tweede treffer van de gastheren, maar die kwam er niet meer in het eerste bedrijf.

Wellicht had ADO Den Haag na die eerste helft toch met een ruimere marge in de rust in moeten gaan. Trainer Kalezic had – terecht – nog geen reden gezien om wijzigingen in zijn ploeg aan te brengen in de pauze, zodat dezelfde elf ook aan het tweede bedrijf mocht beginnen. Spits Lee Bonis, die heel veel ijver aan de dag legde, zag een schot gestopt worden door doelman Lauwers.

Voordat de eerste tien minuten van de tweede helft voorbij waren, kwam ADO Den Haag op een 2-0 voorsprong. Jari Vlak had enkele prima voetbewegingen in huis en liet doelman Lauwers vervolgens de bal uit het net halen. FC Volendam wilde zich niet zomaar gewonnen geven. Met veel lange ballen werd steeds voormalig ADO’s spits Henk Veerman gezocht. Bijna was FC Volendam dicht bij de aansluitingstreffer, maar doelman Tim Coremans redde bekwaam op een inzet van dichtbij. Na een uur spelen leek ADO Den Haag de marge weer op twee te kunnen brengen, maar Lee Bonis zag net geen kans de bal op aangeven van Joel Ideho binnen te schuiven. In de tegenaanval was FC Volendam wel trefzeker. Schuin voor het Haagse doel vond Henk Veerman – op aangeven van Myron Mau-Asam – het gaatje en bracht zijn ploeg terug in de wedstrijd: 2-1.

Vlak na die tegentreffer moest FC Volendam met tien man verder. Daniël Beukers was het niet eens met een beslissing van de assistent-scheidsrechter en gooide de bal driftig op de grond. De zeer matig fluitende scheidsrechter Kevin Puts vond het geel waard en dat betekende zijn tweede en dus rood. ADO Den Haag slaagde er niet echt in tegen tien man haar wil op te leggen aan FC Volendam. FC Volendam bleef met lange diepe ballen op Henk Veerman toch nog gevaarlijk te worden.

Aan de andere kant kreeg ook ADO Den Haag nog mogelijkheden om het duel definitief in het slot te gooien, maar slaagde niet in die opzet. Daardoor bleef het zeer spannend, ook in de zes extra minuten. De 2-1 stand echter ook nog op het bord na het laatste fluitsignaal van Puts. De eerste overwinning is binnen voor de Hagenaars, die nu op vijf uit drie staan, terwijl FC Volendam nog steeds op de hatelijk nul punten staat.

Volgende week vrijdag speelt ADO Den Haag weer voor eigen aanhang en dan komt Excelsior Rotterdam op vrijdagavond op bezoek.