ADO Den Haag onder 21 sleept zege binnen bij De Graafschap

ADO Den Haag onder 21 is de competitie begonnen met een knappe uitzege van 1-2 op De Graafschap. De op het hoogste niveau teruggekeerde Hagenaars stonden in de tweede helft wel onder zware druk om de vroeg verkregen voorsprong te verdedigen. De missie leek te mislukken, want de Doetinchemmers kwamen vrij snel op 1-1 en wilden flink doorpakken. Echter, één vloeiende tegenaanval in de slotfase met de afronding van Jarno Slootweg impliceerde de Haagse driepunter.

Tekst: Frans Leermakers

Al in de vijfde minuut opende ADO Den Haag de score op Sportpark Bezelhorst. Centrale verdediger Omar Mekkaoui van De Graafschap vloerde Lorenzo Maasland in het Gelderse strafschopgebied. Maasland benutte zelf de toegewezen penalty feilloos:0-1. Na de vroege openingstreffer controleerde ADO Den Haag de wedstrijd volkomen. De Graafschap kreeg wel de gelegenheid veel aan de bal te zijn, maar zag nauwelijks kans daarmee creatief om te gaan en kansen te scheppen.

Na rust had ADO Den Haag al snel de mogelijkheid opnieuw toe te slaan via Maikey Houwaart en Ersi Bode. Vervolgens namen de gastheren het heft volledig in handen door fel en hoog druk te zetten. ADO Den Haag kreeg het Spaans benauwd, vooral nadat Rein Bluijssen met een fraaie inzet buiten bereik van de Haagse doelman Hugo Wentges in de 61e minuut voor de gelijkmaker tekende: 1-1. De Haagse verdediging verzuimde overigens bij de voorbereiding van de Doetinchemse treffer adequaat in te grijpen. Dat gebeurde nadien nog diverse keren, waardoor ADO Den Haag werkelijk met de rug tegen de muur stond. Geluk en knappe reddingen van doelman Wentges voorkwamen doorboringen. Weliswaar vond De Graafschap nog eenmaal het net, maar scheidsrechter Luc Tissingh had vooraf een overtreding geconstateerd en gaf de thuisclub daarom geen doelpunt.

Het leek er gaandeweg op, dat het behoud van het punt het uitgangspunt van de bezoekers was geworden. Echter, die ene keer, dat zij onder de Gelderse druk uitkwamen, mondde uit in de niet meer verwachte zege. Uitgerekend drie invallers stonden na de uitworp van doelman Wentges garant voor de beslissende treffer. Danilo van Roekel plaatste de bal naar Realson Gomes Landim. Uit diens voorzet benutte Jarno Slootweg de kans door sprintend naar de voorste paal van het Doetinchemse doel ruimte te scheppen en in de draai raak te schieten: 1-2.

De resterende tijd gebruikte De Graafschap om met man en macht – zelfs doelman Sten Kremers verscheen in het doelgebied van zijn Haagse collega Wentges – alsnog de gelijkmaker te forceren. Het eindsignaal van scheidsrechter Tissingh klonk in Haagse oren daarom als een opluchting en gaf definitief zekerheid over de driepunter. Overigens vielen er in het duel liefst tien gele kaarten. Formeel had de leidsman uit Eindhoven wellicht het gelijk aan zijn zijde, maar het kwantitatief hoge aantal prenten deed geen recht aan de sportieve sfeer en het dito verloop van de ontmoeting.

Komende zaterdag gaat de formatie van trainer Ervin Lee weer op reis. ADO Den Haag Onder 21 zet dan de competitie voort in Twello, waar Go Ahead Eagles – dat met 0-2 verloor van FC Groningen – als gastheer optreedt  van de Hagenaars.